• se deduc din impozitul pe venitul global cheltuieli făcute pentru termoizolarea locuinței
Cheltuielile pentru reabilitarea locuinței de domiciliu, destinate reducerii pierderilor de căldură în scopul îmbunătățirii confortului termic, pot fi deduse din venitul anual global în limita sumei de 15 milioane de lei. „Facilitatea – am aflat de la purtătorul de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Bacău, Maricel Radu – se acordă pentru veniturile supuse procedurii de globalizare în anul de impunere, indiferent de data construirii locuinței de domiciliu, pe baza documentelor care atestă efectuarea cheltuielilor în anul respectiv”. Contribuabilii care beneficiază de această facilitate fiscală sînt persoanele fizice rezidente române cu domiciliul în România și persoanele fizice, începând cu al patrulea an fiscal, care timp de trei ani consecutiv îndeplinesc condiția de rezidență privind centrul intereselor vitale amplasat în România sau de prezență în România peste 183 de zile în intervalul de 12 luni consecutive.
Ce lucrări de reabilitare termică sînt acceptate
Cheltuielile deduse din venitul global – a precizat Maricel Radu – sînt cele pentru termoizolarea pereților exteriori ai locuinței, pentru termoizolarea terasei sau podului, a planșeului peste subsol sau a conductelor din subsol și, după caz, înlocuirea conductelor, armăturilor și robineților cu pierderi . De asemenea, se poate proceda la transformarea acoperișului tip terasă în acoperiș tip șarpantă, la înlocuirea ușilor de acces în blocul de locuințe cu tîmplărie cu geam termoizolant, a armăturilor și robinetelor cu pierderi din locuință sau înlocuirea ferestrelor exterioare și a ușilor de acces la balcon (logie), cu tîmplărie cu geam termoizolant și montarea de obloane la ferestre. De asemenea, mai pot fi înlocuite corpurile de încălzire și robinetele de la acestea cu robinete termostate și contorizarea consumului individual de energie termică sau montarea repartitoarelor de costuri la corpurile de încălzire. Spălarea chimică a corpurilor de încălzire, înlocuirea lor și contorizarea consumului individual de apă caldă menajeră intră și ele pe lista de costuri deductibile.
Lucrările prevăzute se referă atît la spațiile cu destinația de locuință de domiciliu aflate în proprietatea exclusivă a unei singure persoane, cît și la cele aflate în coproprietatea indiviză. În cazul apartamentelor existente într-un bloc de locuințe, clădire ce constituie condominiu, o parte dintre lucrări sînt considerate cele efectuate la părțile comune ale acestuia. Toate lucrările menționate se pot realiza în antrepriză și/sau în regie proprie. Cheltuielile deductibile aferente fiecărui proprietar (persoană fizică) al locuinței de domiciliu, în situația coproprietății indivize sau în cadrul condominiului, pentru lucrările de reabilitare termică executate la părțile comune, se determină proporțional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună deținută de fiecare proprietar.
Ce documente sînt necesare
Pentru a beneficia de această deducere, contribuabilii trebuie să anexeze la declarația de venit global următoarele documente în copie:
– devizul de lucrări întocmit de persoana fizică/juridică autorizată, respectiv declarație pe proprie răspundere în cazul realizării lucrărilor în regie proprie, din care să reiasă materialele specifice achiziționate și categoriile de lucrări executate, exprimate în unități fizice și valorice;
– documentele justificative care atestă plata (care pot fi emise pe numele unuia sau ambilor soți în situația în care locuința este dobîndită în timpul căsătoriei);
– documentele justificative privind plata cheltuielilor și repartizarea acestora pe fiecare proprietar, în cazul lucrărilor executate la părțile comune ale condominiului;
– actul de proprietate;
– actul de identitate;
– actele de stare civilă, după caz.
Prin procedura adoptată s-a stabilit că, în baza documentelor justificative prevăzute, pentru locuința deținută de o singură persoană deducerea se acordă proprietarului, iar dacă locuința este deținută în comun, deducerea se acordă fiecărui contribuabil menționat în actul de proprietate. În cazul în care documentele specificate nu sînt prezentate în termenul stabilit, dreptul de a beneficia de deducere se pierde. (Petru DONE)
termopan rehau a zis
Termopanele nu doar imbunatatesc izolatia termica a casei tale, dar pot si sa reduca si factura fiscala.
Prin montarea lor, locatari pot beneficia de reduceri de impozite, datorita impactului pozitiv asupra eficientei energetice a locuintei. Aceste economii pe termen lung fac din investitia in termopane nu doar o alegere inteligenta pentru confortul si estetica casei tale, dar si pentru sanatatea ta financiara.