Doru CIUCESCU
Începutul lui septembrie a dat ocazia telespectatorilor din toată lumea să vadă în direct ororile terorismului. Un grup multinațional de peste 30 de indivizi mascați, denumiți „banditî” (bandiți) de postul moscovit de televiziune, „combatants” (combatanți) de postul american CNN, „rebelles” (rebeli) de postul francez TV5 sau „teroriști” de posturile românești de televiziune, au luat ca ostateci peste 1500 de persoane, care asistau la deschiderea anului școlar în orășelul Beslan din Osetia de Nord, cerînd în schimb retragerea trupelor rusești din Cecenia. După 3 zile de tentative de negociere, întrerupte de împușcături și explozii, bilanțul provizoriu a fost terifiant: cel puțin 330 de morți, din care aproximativ jumătate copii!
Imaginile cu părinții disperați, care studiau la avizierul școlii listele cu victimele identificate la acel moment, au făcut înconjurul Pămîntului. Declarațiile copiilor care au avut norocul să scape cu viață au dat o idee a tratamentului la care ei au fost supuși: „Am băut…urină, pentru că trebuia să bem ceva”, „Am văzut cum un elev a fost ciuruit de gloanțe cînd a încercat să evadeze”.
Tragedia petrecută la școala din Beslan prezintă încă multe necunoscute, dar deja se poate trage concluzia că s-a ridicat la un nivel de cruzime neatins pînă în prezent, deoarece majoritatea ostatecilor a fost formată din copii și rudele lor! Am impresia că pînă și cele două teroriste, care se pare că fac parte din organizația „Văduvele negre”, cînd au realizat cît de mari sînt dimensiunile măcelul la care participau, au hotărît să se sinucidă pe holul școlii, departe de copii, făcînd să explodeze bombele de la brîu.
Este evident că autoritățile federale rusești și locale osetine au obligația de a răspunde la numeroasele întrebări ale populației lovite direct de actul terorist dar și ale opiniei publice locale și mondiale, dintre care multe au fost formulate de mass-media.
Departamentul de Stat al S.U.A., care s-a arătat foarte preocupat de astfel de probleme, oriunde ar apare, a dat următoarea definiție: „Terorismul este orice act de violență îndreptat împotriva civililor, militarilor în afara serviciului și personalului de securitate în situații pașnice cu scopul de a intimida un guvern sau o populație civilă astfel încît să fie acceptate revendicările făptuitorilor. Actele teroriste sînt următoarele: a) deturnări sau sabotări aee mijloacelor de transport; b) capturarea sau amenințarea cu moartea a unei persoane; c) atentarea la libertatea unei persoane; d) asasinarea unei persoane; e) utilizarea armelor chimice sau nucleare; f) utilizarea armelor de foc sau a explozibililor în alte scopuri decît jaful; g) pregătirea sau sprijinirea activităților teroriste; h) colectarea de informații în folosul activităților teroriste”.
O întrebare care frămîntă pe toată lumea este următoarea: unde există probabilitatea de a apare acțiuni teroriste? Înainte de a încerca un răspuns, consider necesar să menționez principalele organizații teroriste care au apărut în ultimele decenii: 1) „Brigati Rosse” (Brigăzile roșii), avînd ca lider pe Renato Curcio; 2) „Rengo Sekigun” (Armata Roșie), avînd ca lider pe Kozo Okomoto; 3) „Al Ikhuan al Muslimun” (Frăția Musulmanilor), avînd ca lider pe Mahmud Abuhalima; 4) „Jamaa al Islamiia” (Adunarea Islamică), avînd ca lider pe Omar Abdalrahman; 5) „Irish Republican Army” (Armata Republicană Irlandeză), avînd lideri necunoscuți; 6) „Parte Krikaruk Kordesian” (Partidul Muncitoresc Kurdistanez), avînd ca lider pe Abdallah Ocalan; 7) „Fuerzas Armadas Revolucionarios de Colombia” (Forțele Armate Revoluționare din Columbia), avînd ca lider pe Perdro Antonio Marin; 8) „Epanastaki Organozi 17 Noemvri” (Organizația Revoluționară 17 Noiembrie), avînd lideri necunoscuți; 9) „Al Qaida” (Baza), avînd ca lider pe Usama Bin Muhammad Bin Ladin, cunoscut și sub numele de Osama Bin Laden; 10) „Hizballah” (Partidul lui Allah), avînd ca lider pe Imad Faiz Mughniah; 11) „Haraka al Muqauama al Islamiia-HAMAS” (Mișcarea de Rezistență Islamică), care a avut ca lider pe Șeiq Ahmed Iassin. Din analiza acestei liste, rezultă că organizațiile teroriste au la bază unul sau mai multe dintre următoarele conflicte: a) politic; 2) etnic; 3) religios; 4) economic.
Cele mai frecvente și mai sîngeroase atacuri teroriste au loc acolo unde proporția musulmanilor depășește o anumită masă critică. În marea majoritate a „punctelor calde” de pe glob este implicat Islamul în luptă cu alte religii, ca de exemplu: religia mozaică în Israel, religia budistă în Cașmir sau Sri Lanka, religia creștină în Bosnia, Cecenia, Filipine sau Nigeria. Se poate considera că pragul critic este de 15 procente, ca în Filipine. În Franța, unde populația de cult musulman este de aproximativ 10 procente și se apropie rapid de pragul critic, problemele nu au întîrziat să apară. Astfel, în urmă cu mai bine de două săptămîni, ziariștii francezi Christian Chesnot și Michel Malbrunot au fost răpiți în Irak, condiționîndu-se eliberarea lor de anularea legii, care interzice ca în încinta școlilor din țara laică unde a căzut Bastilia să se poarte semnele cu semnificație religioasă, inclusiv a voalului (sadra) sau a fularului (darra). De asemenea, în S.UA., Spania, Marea Britanie, Italia, Belgia și Olanda există o mare probabilitate de producere a atacurilor teroriste cu mari pierderi de vieți omenești, asemănătoare cu cel produs la 11 septembrie 2001 la New York. În România, riscul unor atacuri teroriste de tip „Al Qaida” este mai mic deoarece proporția musulmanilor este mult inferioară masei critice. Tot din acest motiv nu există o oponență exprimată în mass-media la participarea țării noastre la coaliția condusă de S.U.A. în Irak.
Un aspect relevant al terorismului realizat de organizațiile islamice este tendința de a utiliza într-o măsură tot mai mare minori sinucigași, cărora li se insuflă credința că în acest mod vor deveni martiri ai credinței în Allah, și, implicit, vor ajunge în paradis. După tragedia de la școala din Beslan, se pare că se conturează o nouă tendință, aceea de a avea…minori drept ținte ale atacurilor teroriste, din motive pe care nu le cunosc. Să fie grija acestor organizații islamice ca acești minori inocenți și nemusulmani să ajungă totuși în paradis printr-o moarte prematură?
Lasă un răspuns