AGRAS a lansat, din toamna trecută, tichetul de asigurare cu valoare fixă. Acesta răspunde cerințelor pieței de asigurări agricole, fiind creat special pentru micii producători agricoli. Deși este numit „tichet”, acesta este, în fapt, o poliță de asigurare, cu clauze contractuale clare și regim de gestiune obișnuit pentru orice altă poliță. Denumirea de tichet provine din forma și modul de prezentare a acestuia. Produsul a fost gîndit pentru micii producători, adică pentru cei care dețin între 0,1 – 6 hectare de teren agricol, iar elementele definitorii ale tichetului sînt următoarele:
– suprafața maximă asigurată pe fiecare tichet este de 1 ha.
– se pot asigura orice fel de culturi, chiar dacă sînt mai multe tipuri pe un singur hectar (suma asigurată și procentul de daună constatat fiind factorii ce determină cuantumul indemnizației de despăgubire).
– asiguratul poate opta pentru una dintre cele trei variante de sumă asigurată:
Suprafața asigurată – 1 hectar
Suma asigurată: 2.000.000 lei Prima asigurată: 50.000 lei
Suma asigurată: 3.000.000 lei Prima asigurată: 75.000 lei
Suma asigurată: 4.000.000 lei Prima asigurată: 100.000 lei
– Un asigurat nu poate asigura mai mult de șase hectare prin acest tichet; în cazul suprafețelor mai mari, unde riscul producerii evenimentelor asigurate este crescut, se va utiliza polița obișnuită.
Condiții de asigurare:
– Riscurile asigurate sînt: grindina, efectul direct al ploilor torențiale, incendiul provocat de descărcări electrice naturale (trăsnet), prăbușiri și alunecări de teren cultivate.
– Nu se desdăunează pagubele produse de boli, dăunători și neaplicarea tehnologiilor de cultivare.
– Asigurarea intră în vigoare la data plății primei de asigurare și după efectuarea inspecției de risc.
– Primele de asigurare plătite se restituie asiguratului (mai puțin cheltuielile de administrare) în cazul în care cultura a suferit pierderi din orice cauză înainte de începerea răspunderii asiguratorului.
– Răspunderea asiguratorului începe, după caz, după răsărirea și încheierea culturilor asigurate sau, pentru polițe încheiate în timpul vegetației, la trei zile de la data la care acestea intră în vigoare.
– Răspunderea asiguratorului încetează odata cu recoltarea sau prin plata despăgubirii cuvenite asiguratului.
– Pînă la constatarea pagubei, asiguratul nu poate efectua lucrări de distrugere a culturilor agricole care au suferit daune din riscuri asigurate, în caz contrar pierzînd dreptul la despăgubire.
– Excluderi de la despăgubire: pagube provocate de boli și dăunători; pierderile de producție datorate neîntereținerii culturii conform normelor agrotehnice; nerecoltarea în perioada optimă; furtul în orice condiții și sub orice formă, sub 11 la sută grad de afectare a culturii asigurate.
Emil Munteanu, directorul AGRAS Bacău, este mulțumit de primirea pe care au făcut-o agricultorii Tichetului. „În toamnă, nivelul asigurărilor ne-a depășit așteptările, iar acum, odată cu declanșarea campaniei de însămînțări, cred că agricultorii vor apela tot mai mult la acest produs, unicat pe piață”, consideră Minteanu. El estimează că în județul Bacău sînt asigurate peste 8.000 de hectare în total, din care 80 la sută de AGRAS. De asemenea, această firmă de asigurări va mai scoate pe piață tichete pentru legume, vii, pomi, animale.
Lasă un răspuns