• sute de băcăuani, cu precădere țigani, s-au călcat ieri în picioare pentru a se căpătui cu ceva bănuți înainte de Paști de la primarul Dumitru Sechelariu • atîta norod nu a mai dat năvală la ușa primăriei Bacău din vara anului 2002, cînd Sechelariu se pregătea să își sărbătorească ziua de naștere în Parcul Cancicov • pe primarul Bacăului, audiențele de ieri l-au costat mai bine de jumătate de miliard de lei
Tineri și mai puțin tineri cu ten măsliniu, îmbrăcați cu haine ce nu s-au mai întîlnit de ani buni cu o coajă de săpun, șchiopi, ciungi și chiori, bărbați verzi ca bradul numai buni de ținut tîrnăcopul în mînă, femei cu țînci plîngăcioși și mucoși în brațe, bunici vlăguiți de puteri, cu păr cernit de trecerea anilor, care nu mai au chiar nici o ușă la care să bată pentru a cere o mînă de ajutor. Toată această vermuială putea fi văzută ieri dimineață în curtea din spatele Primăriei Bacău, unde încă de la primele ore ale dimineții nu mai aveai loc să arunci un ac. De unde or fi izvorît atîția țigani, nimeni nu știa. Toți au fost atrași însă de vestea că în Săptămîna Patimilor primarul Dumitru Sechelariu îi va primi în audiență pe cei care vor bate la ușa primăriei. Vestea s-a răspîndit prin cartierele mărginașe ale Bacăului încă de săptămîna trecută. Și cum, după experiențele trecute, cei mai mulți știau că pot pleca acasă cu bani de la primar, sute de băcăuani au ieșit de cu noapte din casă și au dat năvală la Primărie, să prindă măcar un strop din pomana lui Dumitru Sechelariu.
A fost de ajuns doar o singură privire aruncată peste capetele mulțimii de afară pentru ca inspectorii primăriei să își dea seama că mulți dintre cei care se îmbrînceau și se călcau pe picioare erau, de fapt, persoane care și-au făcut un obicei din statul cu mîna întinsă în fața primarului. Acesta a fost și motivul pentru care s-a luat decizia de a forma o comisie de triere a celor dornici să se vadă, măcar pentru cîteva secunde, față în față cu mai marele urbei. Din trei sau patru persoane care veneau în fața comisiei, abia una dacă reușea să se vadă cu un bilet de ordine în mînă.
Timp de aproape nouă ceasuri, membrii comisiei de selecție nu s-au mișcat de pe scaun, nu au mîncat, nu au băut apă. Au stat și au verificat buletine de identitate, iar acolo unde a fost cazul i-au îndrumat pe cei care aveau cu adevărat probleme de rezolvat spre serviciile de specialitate din cadrul primăriei, în funcție de fiecare caz în parte. După această selecție, mai bine de 260 de persoane au fost lăsate să intre în biroul edilului-șef. În tot acest timp, nerăbdarea celor de afară era cu greu ținută în frîu. Pe lîngă cei aproape 20 de gardieni publici aflați în zonă a mai fost nevoie de ajutorul unui detașament de jandarmi pentru ca ordinea să fie, cît de cît, restabilită.
În jurul orei 11.30, mai toți cei care se adunaseră la poarta primăriei erau țigani, mulți cu fuste. Rromii s-au dovedit mai ageri ca furnicile. În momentul în care erau ținuți dintr-o parte, izbuteau să se strecoare pe lîngă cordonul de gardieni prin altă parte, așa că, preț de cîteva ceasuri, în curtea din spatele primăriei a fost o agitație de nedescris. Și unde mai pui că, la un moment dat, țiganii au depistat că pot intra în curtea din spatele primăriei prin gangul de la taxe și impozite sociale, așa că au dat năvală.
În clădirea primăriei, același dute-vino din curte. Nici nu ieșeau bine de sub privirile membrilor comisiei de triere, că cei care se vedeau cu un bon de ordine în mînă erau așezați în coloană și duși pînă în fața cabinetului primarului. De pe la 12.00 și pînă pe la ora două și jumătate, prin biroul primarului au reușit să se perinde toți cei vreo 260 de băcăuani primiți în clădire.
S-au deschis porțile și lumea a dat năvală
Asta nu înseamnă însă, că audiențele s-au terminat aici. Cățărați pe gardurile din spatele primăriei sau împrăștiați pe aleile laterale, încă vreo sută de sărmani zumzăiau de necaz că nu au reușit să cîștige bunăvoința celor din comisie. Fără cravată și cu mînecile suflecate de la cămașă, viceprimarul Laurian Lucaș a coborît în mulțime să le explice celor care își mențineau cu greu echilibrul cățărați pe garduri că vor intra la primar doar cei care nu au mai fost în acest an la audiențe. Dacă a văzut că nu se poate înțelege cu oamenii, Laurian Lucaș a dat dispoziție să se deschidă porțile. Vuiet de urale s-a auzit atunci din plămînii zecilor de țigani care trăseseră pînă atunci de porți și care au început să alerge nebunește pînă în fața ușii primăriei. În mai puțin de o oră s-au perindat prin fața primarului și cei care au venit în acest an pentru prima dată la ușa primăriei. În medie, fiecare dintre ei s-a ales cam cu cîte două milioane de lei. Asta înseamnă că primarul Sechelariu a scos din buzunar pentru cei care i-au trecut pragul măcar o jumătate de miliard de lei. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns