Camera de Comert si Industrie din Bacau a lansat, la sfirsitul saptaminii trecute, proiectul „MOV.ENT” (Move Forward Entrepreneurship). Proiectul face parte din programul „Erasmus – pentru Tinerii Antreprenori”. „Acest proiect – spune presedintele Camerei de Comert, Doru Simovici – ofera noilor antreprenori posibilitatrea de a lucra, timp de sase luni, alaturi de un antreprenor cu experienta dintr-o alta tara a uniunii Europene, in firma acestuia, unde va invata cum sa gestioneze mai bine si sa dezvolte propria afacere”.
„Erasmus pentru Tinerii Antreprenori are ca scop stimularea spiritului antreprenorial, a competitivitatii, internationaliozarea si dezvoltarea start-up – urilor si a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), prin transfer de know-how intre antreprenorii cu experienta si cei fara experienta. Proiectul a fost lansat, simultan, in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE). „Asemenea programului Erasmus pentru studenti – spune Maive Rute, directorul de Promovare pentru competitivitatea IMM-urilor al Comisiei Europene -, Erasmus pentru Tinerii Antreprenori are ca scop consolidarea legaturilor si intelegerea intre cetatenii din diferite tari ale UE. In plus, aceasta va stimula antreprenoriatul in Europa si va contribui la dezvoltarea si inmultirea intreprinderilor cu un rol activ in lupta impotriva crizei actuale”.
Cui se adreseaza programul
„Erasmus pentru Tinerii Antreprenori” vizeaza noi antreprenori si antreprenori gazda. Noii antreprenori sint cei care se gindesc serios sa-si lanseze propria afacere sau care deja si-au lansat propria afacere in ultimii trei ani. Antreprenorii cu experienta trebuie sa detina sau sa administreze un IMM in Uniunea Europeana. De asemenea, afacerea noilor antreprenori si a gazdelor lor poate proveni din orice domeniu de activitate. Noul antreprenor va dobindi, cu ajutorul antreprenorului cu experienta, cunostinte relevante privind infiintarea companiei si administrarea ei, contribuind, in acelasi timp, la derularea afacerii acesteia prin munca, idei si viziuni noi.
Cum functioneaza programul
Alegerea antreprenorilor gazda se face cu ajutorul a mai bine de 100 de organizatii intermediare competente in furnizarea de sprijin in afaceri (camere de comert, centre de consiliere pentru demararea unei afaceri s.a.) provenind din toate statele membre. Activitatea acestor organizatii este coordonata de Eurochambres – Asociatia Europeana a Camerelor de Comert si Industrie, care detine rolul de Birou de Asistenta al programului. Atit noii antreprenori, cit si cei cu experienta trebuie sa aplice pentru program prin intermediul paginii web a evenimentului (www.erasmus-entrepreneurs.eu) si sa intre in contact cu organizatia intermediara cu care doresc sa colaboreze. Ulterior, organizatia va mijloci identificarea cuplurilor antreprenor-gazda. Odata ce partile implicate, vor cadea de acord asupra detaliilor cu privire la vizita (planului de lucru, atributii, responsabilitati etc.), proiectul se poate aplica. Noii antreprenori au dreptul sa primeasca, din partea UE, o contributie financiara pentru acoperirea costurilor cu transportul si cazarea. In perioada 2009 – 2010, vor fi organizate 870 de vizite, iar inregistrarea trebuie finalizata pina in decembrie 2009.
Contextul antreprenoriatului in Europa
Pentru ca in Europa nu se exploateaza suficient potentialul antreprenorial, se incurajeaza cit mai multe persoane sa porneasca pe acest drum. Astfel, 51% dintre tinerii europeni se declara deschisi sa devina antreprenori, dar sint foarte putini cei care isi pun ambitiile in practica. Cei care fac, totusi, acest lucru, au tendinta de a-si limita activitatea la nivelul pietei nationale mai degraba decit sa incerce sa exploateze oportunitatile spatiului comunitar. Doar 8% dintre IMM-uri exporta produse si servicii in Piata Unica. Proiectul pilot Erasmus pentru tinerii antreprenori reprezinta un raspuns inovativ la adresa dublei provocari de a stimula antreprenoriatul si de a incuraja cooperarea de afaceri transfrontaliera in Europa.
Lasă un răspuns