• doar 25 de sărmani și-au găsit posturi anul acesta
Doar 25 de tineri din categoriile marginalizate social și-au găsit, în prima jumătate a acestui an, un loc de muncă prin programul specific al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău. „Persoanele vizate de programul nostru specific pentru integrare profesională sînt tineri proveniți din centre de plasament sau primire a copilului, tineri singuri sau familiști avînd ori nu copii în întreținere, tineri familiști care au executat pedepse privative de libertate, tineri proveniți din mediul rural sau alte categorii de tineri aflați în dificultate. Pentru ei a fost creat un contract special «de solidaritate», încheiat prin forțele de muncă cu diverși agenți economici interesați, care devin astfel «angajatori de inserție»”, a explicat Claudiu Boangiu, purtător de cuvînt în cadrul AJOFM.
Potrivit legii, pe baza contractului de solidaritate cu durata de minimum un an și maximum doi ani, angajatorul de inserție va beneficia lunar, toată perioada, din partea agenției de salariul de bază stabilit la angajare, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu net pe economie. Mai mult, dacă, la încetarea contractului de solidaritate, angajatorul încheie cu acel tînăr contract normal de muncă pe perioadă nedeterminată, el va primi lunar, timp de maximum doi ani, 50% din indemnizația de șomaj cuvenită tînărului în cazul în care-ar fi fost disponibilizat.
Am reușit să contactăm și pe unul din cei 13 angajatori de inserție cu care Agenția colaborează anul acesta. Petru Cutean, administrator al firmei băcăuane Kolan SRL, nu a declarat un motiv special pentru care a angajat tineri aflați în dificultate: „nu există un motiv anume al alegerii, aveam pur și simplu nevoie de oameni și am și găsit vreo cinci prin forțele de muncă. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns