• consideră Leslie Hawk, mama actorului Ethan Hawk, care a devenit o prezență obișnuită în orașul nostru
Leslie Hawke este voluntar Peace Corp în România și director la American Learning Centre. De trei ani, de cînd s-a stabilit în Bacău, a văzut cam tot ce se putea. Nu puține au fost situațiile în care adolescenții au găsit la ea o mînă de ajutor, un sprijin material sau moral. Am vrut să vedem ce crede o amerivcancă get-beget despre noi, tinerii din Bacău.
– Din experiența dumneavoastră de peste trei ani, ce părere v-ați făcut despre tinerii din bacău?
– Cred că ei nu se deosebesc de tinerii din alte părți ale lumii. Toți tinerii sunt idealiști și distractivi. Mie îmi plac copiii foarte mult. De fapt, motivul pentru care am deschis American Learning Centre se datorează faptului că am avut numeroase contacte cu tinerii de la Clubul Britanic și cu alți adolescenți din școlile băcăuane. Îmi place foarte mult atitudinea lor.
– Ați lucrat cu adolescenți?
– Nu direct. Contactul meu cu tinerii constă în mare parte în contactul pe care îl am cu membrii trupei de teatru ,,Nobody’s Group”, trupă ce activează la American Learning Centre, și în contactul cu cîțiva adolescenți voluntari la F.S.C., în programul ,,Ștefăniță”.
– Prin ce se deosebesc tinerii români de tinerii americani?
– Cred că tinerii români sînt preocupați prea mult de probleme precum corupția, acesta fiind singurul lucru pe care îl aud cînd intru în contact cu un tînăr român. Ei cred că nu poți ajunge să fii o persoană de succes aici, în Romania, din cauza corupției și acest lucru nu l-aș auzi niciodată într-o conversație cu tinerii americani.
– Nu credeți că lucrurile pe care tinerii români le gîndesc despre corupție sînt reale?
– Cred că au dreptate într-o oarecare măsură, dar prea exagerează. Eu cred că poți ajunge o persoana de succes în România și nu cred că corupția estea un obstacol foarte mare, care nu poate fi depășit.
-Ce ați dori să se schimbe în atitudinea tinerilor băcăuani?
– Nu știu. Poate aș vrea să fie mai deschiși la minte și să nu își formeze o părere preconcepută despre minorități, în particular despre rromi. Nu cred că e bine ca adolescenții să generalizeze cînd se referă la o anumită minoritate, fără să ajungă să intre în contact direct cu aceasta și să ajungă să o cunoască.
– Cum v-a venit ideea să deschideți acest centru de educație, The American Learning Centre?
– Iubesc copiii foarte mult și am vrut să ofer acestor copii români oportunitatea de a avea acces la un sistem de educație mai creativ decît cel din școlile din România. În școlile românești se pune foarte mare accent pe memorare și elevul trebuie să accepte informația în forma ei brută, neacordîndu-i-se ocazia să vină cu idei alternative. Și acesta nu este modul în care se face educația în Statele Unite. Eu sînt americancă și cred că sistemul educațional american învață oamenii să gîndească și să ajungă în final să rezolve diferite probleme ce survin în viața fiecăruia. Și eu am vrut să aduc o frîntură din acest sistem de educație și în Bacău.( Dan CREȚU )
Lasă un răspuns