• statisticile de la Comandamentul Militar Județean arată că zece la sută dintre tinerii apți să-și satisfacă stagiul militar nu se prezintă la recrutare
Centrul Militar Județean (CMJ) este în plină campanie de recrutare a tinerilor care trebuie să fie încorporați. Mulți dintre ei însă fac tot posibilul să nu se prezinte pentru luarea în evidențele militare. Motivațiile gestului lor sînt diverse: unii abia și-au găsit un loc de muncă și nu vor să-l piardă odată cu plecarea în armată, alții se tem să devină cătane de teama poveștilor cum că în armată ești tratat rău de cadrele superioare, iar foarte mulți dintre ei nu consideră util stagiul militar.
Ca să fenteze legea, tinerii recurg la tot felul de subterfugii pe care încearcă de cele mai multe ori să le acopere cu documente medicale sau cu adeverințe de studenți. Procentul celor care nu se prezintă la recurtare, operațiune premergătoare încorporării, a ajuns la zece la sută. „Practic, în momentul în care se prezintă la CMJ, tinerii sînt supuși unor evaluări psihologice și medicale după care sînt repartizați pe arme. Această împărțire a lor se face în funcție de criteriile pe care le avem, de rezultatul evaluărilor, dar și în funcție de opțiunile lor. Dacă vine un tînăr și spune că vrea să meargă la parașutiști pentru că și tatăl său a făcut armata tot acolo, și dacă este corespunzător îl repartizăm fără probleme. După ce s-a făcut evaluarea, tînărului i se eliberează o adeverință de luare în evidența militară cu care se poate prezenta pînă la încorporare la angajare, la schimbarea domiciliului, la înscrierea la facultate și, în general, cam peste tot pe unde este nevoie de documente de identificare”, ne-a declarat mr. Valeriu Buțan, ofițerul de relații cu presa al CMJ Bacău.
În cazul în care un tînăr a depășit cu mai mult de trei zile termenul de prezentare la încorporare, iar confirmarea primirii ordinului de chemare este semnată de unul dintre membrii familiei, atunci se emite un mandat de aducere. „Polițiștii merg atunci să-l caute pe cel care are ordin de prezentare la recrutare și îl aduc la noi, la CMJ. Dacă nu prezintă acte doveditoare din care să rezulte un motiv temeinic pentru care nu s-a prezentat în termen, cel în cauză primește o amendă între 700.000 de lei și trei milioane de lei. De regulă, tinerii care întîrzie aduc astfel de documente. Așa se explică că doar un procent dintre cei zece la sută care nu se prezintă la recrutare a primit și amenzi”, ne-a mai spus maiorul Buțan.
Recrutarea se efectuează o dată pe an, în primăvară, și durează aproximativ două luni. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns