Bazarul este definit ca locul în care se vînd tot felul de mărunțișuri. Odată ajuns în bazar, în cazul în care nu cauți ceva anume, ești dezorientat de varietatea produselor expuse. Vînzătorii sînt de mai multe tipuri: care vînd marfă proprie, de cele mai multe ori vechituri, aceștia neavînd tarabă permanentă, și cei cu tarabă permanentă, care vînd produse de proastă calitate, însă noi.
Din mulțimea de comercianți, mi-a reținut atenția o bătrînică care voia să vîndă cîteva dintre cărțile care îi mai rămăseseră prin casă. Fiecare volum față de care prezentam interes reprezenta pentru ea o carte citită, o amintire și, poate, șansa de a face un bănuț în acea zi. „Mi-a murit soțul acum trei ani și de atunci o duc foarte greu. Vînd foarte puțin, abia dacă îmi mai rămîne ceva profit după ce plătesc taxa de 30.000 de lei pe zi. Am tot vîndut din casă, iar acum nu prea mai am ce. Cu pensia pe care o am, cu greu se poate trăi la oraș”, ne-a spus A.T., de 68 de ani, din Bacău.
Alături de cărțile expuse spre vînzare găsești orice: clame de păr, piese vechi de mașini, oglinzi, aproape orice.
Moldovenii însă, sînt o categorie aparte de vînzători. Politicoși, puțin reticienți față de cei curioși de soarta lor, încearcă să cîștige un ban cinstit din comerțul cu produse aduse din Basarabia. Totul e, probabil, la negru, cărat cu sacoșele sau în portbagajul mașinilor. Dacă-i întrebi însă, nu-ți răspund, sau te iau cu tot felul de povești. La ei găsești produse electronice și electro-casnice, pînă la prezervative, cuțite, odorizante auto, toate la prețuri destul de mici. Instrucțiunile produselor aduse spre vînzare pot folosi mai ales celor care cunosc temeinic limba rusă. ” La noi, în Moldova, aceste produse sînt mai ieftine. Noi le vindem aici la un preț mai mare, care însă este destul de mic față de puterea de cumpărare a celor de aici. Încercăm și noi să ne descurcăm, să cîștigăm ceva, că la noi e sărăcie mare”, ne-a declarat o modoveancă simpatică.
Tot în Bazar poți găsi și o tarabă permanentă cu unelte de pescuit. Prețurile de aici nu sînt la fel de piperate ca la magazinele autorizate. În funcție de dimensiune și calitate, o undiță o poți achiziționa la un preț care variază între 200 și 700.000 de lei. (Mircea MERTICARIU)
Lasă un răspuns