• medicii pun că numărul bolnavelor a crescut îngrijorător și le recomandă femeilor de orice vîrstă să meargă la controale ginecologice periodice
Tot mai multe băcăuance se internează la Maternitatea Bacău pentru a fi operate de chisturi și tumori uterine. „În ultima perioadă a crescut îngrijorător numărul femeilor care au tumori. Este o creștere excesivă, pe care nici noi nu ne-o putem explica”, ne-a declarat Georgeta Huszar, medic primar la Secția II de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Maternității Bacău.
Săptămînal, sînt operate mai mult de zece femei cu tumori. Medicii au operat zilele acestea o femeie 52 de ani, virgină, dar cu o tumoră foarte mare. O altă femeie, de 44 de ani, a venit noaptea la urgențe cu o anemie puternică, din cauza unui fibrom uterin de care știa de mai bine de un an, dar pe care a evitat să îl opereze. Medicii au extirpat de la pacientă o bucată de carne mai mare decît capul unui făt, iar pentru refacere organismului a fost nevoie ca familia să îi doneze sînge. La Maternitatea Bacău a mai fost internată de curînd o altă femeie de 40 de ani care din cauza unei tumori voluminoase lăsa impresia că este însărcinată în luna a opta sau a noua.
Dacă pînă acum se spunea că aceste probleme apar mai ales la femeile de la țară, care ignorau controalele de specialitate, acum, din nefericire, tumorile, chisturile și fibromul uterin sînt foarte des întîlnite și la femeile din mediul urban, care au la îndemînă toate mijloacele de a preveni situații de acest gen. „Culmea este că femeile în vîrstă se confruntau cu aceste probleme medicale. Acum, tumorile se întîlnesc la femei tinere și mature. O explicație a acestui lucru îl constituie și starea de obezitate care a început să ne fie caracteristică. Marea majoritate a femeilor care vin la noi cu astfel de probleme suferă de obezitate patologică”, a mai spus doctorița Huszar.
În general, pacientele care vin la maternitate acuză tulburări urinare, digestive, o creștere în volum a abdomenului, sîngerări genitale și dureri. „Pentru femei, aceste operații sînt o dramă și de aceea vin la control, iar cînd află diagnosticul, nu mai calcă la medic. De aceea, le recomandăm controlul medical periodic, cel puțin odată pe an, pentru femeile care au peste 40 de ani”, a precizat doctorița Georgeta Huszar. Aceste afecțiuni apar la vîrste tot mai fragede. Medicii băcăuani au rămas uimiți să găsească chisturi și tumori la tinere de doar 14 – 15 ani. Pentru a evita astfel de operații, medicii le recomandă băcăuancelor să nu neglijeze vizitele în cabinetele ginecologice. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns