Numărul săracilor din Bacău care iau masa la Cantina socială s-a redus simțitor. Dacă în iarnă veneau aici la masă 200 de persoane fără venituri sau cu venituri la limita existenței, acum, la cantina socială mai au cartele doar 109 persoane. „La o parte din cei care aveau hrana asigurată la cantina socială le-au expirat cartelele. Acestea se dau pe trei luni, perioadă după care aceștia trebuie să își întocmească un nou dosar”, ne-a declarat Daniela Ruseanu, director la Azilul de bătrîni, loc unde funcționează cantina socială. Cartelele pentru ajutorul în mîncare se reînnoiesc periodic, deoarce, în cele trei luni, persoana fără venituri și-ar putea găsi un loc de muncă.
Cei peste 100 de săraci care mănîncă acum la cantina socială primesc miercurea și vinerea mîncare de post. „Acest lucru se compensează însă cu desertul, care se adaugă și în zilele de duminică. În afara rației de mîncare primesc și fructe”, a precizat Daniela Ruseanu. Sărmanii primesc zilnic de mîncare două feluri, fiecare de cîte 500 de grame, și o pîine. Pentru hrana lor, Consiliul Local Bacău alocă lunar în jur de 162 de milioane de lei, în funcție și de numărul asistaților. Rația zilnică de hrană a crescut, de la 1 iunie, de la 37.000 de lei la 48.129 de lei.
Primăria a schimbat și modalitatea de decontare a facturilor pentru hrana săracilor. Pînă acum se acorda un buget pentru ei, dar, de o lună, se merge cu factura la Primărie pentru decontare.
Persoanele nevoiașe sînt servite între ora două și trei după-amiaza, după ce termină masa bătrînii internați în Azil, și au aceeași mîncare ca aceștia. Uneori, din meniu nu a lipsit chiar ceafa de porc la grătar, micii și carnea de pui. Sărmanii care iau masa la cantina socială nu au subvenționată întreaga cartelă. Cei care au vreun venit contribuie cu 30% din valoarea mesei, iar restul de 70% este subvenționat de Primărie. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns