• trei copii și patru adulți din Buhuși au ajuns la spital după ce au serbat o zi de naștere în familie • cei șapte meseni au fost internați cu toxiinfecție alimentară • produsul alimentar care le-a provocat infecția digestivă nu a fost încă depistat
Ziua de naștere a unui băiețel de 11 ani din Buhuși, petrecută duminică la prînz cu rudele în jurul unei mese pline de bucate pregătite în casă, dar și cu produse din comerț, s-a terminat la spital. Din opt persoane care s-au adunat la petrecere, șapte au fost internate, singurul care nu prezintă pînă la această oră nici un semn de boală fiind chiar sărbătoritul, Alexandru Găucan. Două surori gemene în vîrstă de șase ani, verișoare cu Alexandru, bunicii copilului, mama acestuia, mătușa lui și fratele mai mare s-au văitat aproape în același timp de dureri abdominale, grețuri și vărsături. Cei șapte s-au prezentat imediat la spitalul din Buhuși, cadrele medicale de gardă internîndu-i pe toți cu diagnosticul de toxiinfecție alimentară.
Una dintre victime a fost în stare gravă și a necesitat transferul de urgență în secția de Boli Infecțioase din Spitalul Județean. Este vorba despre mătușa sărbătoritului, Mihaela Găucan, în vîrstă de 38 de ani. „Pacienta a venit duminică seară în stare gravă. Era deshidratată, avea tensiune foarte mică, scaune dese și moi, febră și vărsături. După tratamentul de urgență, starea pacientei s-a ameliorat. În acest moment nu se poate spune care dintre alimentele consumate sînt răspunzătoare de toxiinfecția alimentară colectivă din familia ei”, ne-a declarat medicul infecționist Adina Botezatu. Femeia care a ajuns la spital după ce a participat la petrecerea în familie bănuiește că preparatul care a pus-o la pat este un tort cumpărat din oraș. „Cred că tortul Diplomat care a fost cumpărat de la laboratorul de cofetărie din oraș este cel care ne-a îmbolnăvit. În rest, friptura de pui, berea și sucul la dozator pe care le-am consumat nu cred că ar fi putut să fie infectate”, este de părere Mihaela Găucan.
Ceilalți șase bolnavi sînt tratați în secția de Boli Infecțioase din Buhuși, pentru că forma de boală pe care o prezintă este mai ușoară. „Starea lor generală este bună în acest moment. Nici cazuri noi de pacienți cu toxiinfecții alimentare nu au mai apărut, deci posibilitatea ca focarul să fie laboratorul de cofetărie din oraș este scăzută”, ne-a declarat asistenta Oana Diaconu, de la secția de Boli Infecțioase din Buhuși. Bănuielile bolnavilor sau supozițiile celor de pe margine nu pot stabili cu certitudine care dintre alimentele consumate la ziua de naștere a lui Alexandru Găucan este răspunzător de infecția digestivă a celor șapte buhușeni. Direcția de Sănătate Publică (DSP) a declanșat ancheta epidemiologică în cazul focarului familial și doar analizele de laborator vor depista alimentul incriminat. „Compartimentul de Igienă a Alimentației și Inspecția Sanitară de Stat au prelevat deja probe de la pacienți, dar și din fiecare produs al meniului servit de ei. Miercuri, aceste analize vor stabili cu exactitate care dintre sortimente se face răspunzător de îmbolnăvirea celor șapte buhușeni”, ne-a declarat dr. Angela Aflorei, director adjunct al DSP. Doar în situația în care analizele de laborator vor indica drept răspunzător de îmbolnăvirea familiei Găucan și a rudelor sale laboratorul de cofetărie din Buhuși, acesta va fi inspectat de reprezentanții DSP și ai Oficiului de Protecție a Consumatorului. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns