• prețul pe acțiune a dat înapoi cu aproximativ 500 de lei
Trecerea datei limită la care se putea încasa dividendul de la Societatea de Investiții Financiare Moldova au dus la scăderea masivă a tranzacțiilor cu aceste acțiuni, concomitent cu reducerea prețurilor. Operațiunile de vineri au însumat sub 500.000 de acțiuni tranzacționate, deși cu două zile înainte se înregistraseră transferuri cu aproape 3,5 milioane de acțiuni. Pe de altă parte, prețurile au dat înapoi cu circa 500 de lei. În timpul vîrfurilor de tranzacționare, prețul s-a situat între 2.800 de lei și 2.950 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 1.000 de lei. Acum, aceste prețuri au scăzut la 2.350-2.400 de lei.
Explicația fenomenului este simplă. Fostul FPP II Moldova a convocat adunarea generală a acționarilor pentru aprobarea dividendelor aferente exercițiului financiar 2002 pe 28 martie a.c. Dacă nu se va întruni minimul necesar cerut de lege – adică două treimi din acționari -, AGA se va ține a doua zi, la aceeași oră, tot la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bacău. Din cauza numărului mare de acționari și pentru a evita orice problemă legală, de regulă SIF-ul ține la al doilea termen adunarea. Data de referință pentru AGA de stabilire a dividendului este de 3 februarie. Dar din ziua în care se face o tranzacție cu aceste acțiuni și pînă în momentul în care ea se decontează și se înregistrează în registrul acționarilor trec trei zile lucrătoare. Din acest motiv, doar cei care au făcut transferurile pînă miercuri inclusiv au certitudinea că au dreptul la dividende. Aceasta este explicația pentru care numărul tranzacțiilor a scăzut puternic, iar prețul a dat înapoi.
Numărul acțiunilor transferate în cîteva zile a fost de peste zece milioane. Cei care au acumulat aceste acțiuni acum, în ultimele zile și vor să le vîndă imediat nu au făcut cine știe ce afacere. Dividendul este profitabil, cu condiția să-l încasezi și să vinzi acțiunile măcar fără pierderi. Dacă cineva a cumpărat acțiuni la 2.800 de lei și le vinde la 2.350 de lei sau mai puțin – nimeni nu garantează că prețurile nu vor mai da înapoi -, se poate vedea ușor că cei 430 de lei/acțiune aproape nu acoperă diferența. Acesta este dividendul brut pe acțiune anunțat de SIF pentru 2002, din care se scade impozitul și cheltuielile de expediere.
Pe de altă parte, nici cei care au vîndut acum acțiunile nu sînt păgubiți, mai ales dacă nu au vrut să le păstreze pentru mai tîrziu. Dacă ar fi păstrat acțiunile pînă la trecerea datei limită, atunci prețurile ar fi scăzut, așa că ar fi încasat mai puțin cu valori poate mai mari decît cea a dividendului. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns