– trei eleve minore din Bacau au scapat ca prin urechile acului dupa ce, zilele trecute, au ajuns in coma alcoolica la spital – specialistii sustin ca tot mai multi adolescenti, indiferent de statutul lor social, ajung sa consume alcool in mod abuziv, de la virsta de 12-13 ani
Trei adolescente in virste de 14, 16, respectiv 17 ani din municipiul Bacau au trecut zilele trecute prin experiente cutremuratoare, legate de consumul excesiv de alcool. In noaptea de simbata spre duminica (intii spre doi noiembrie a.c.) ele au ajuns in coma la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau dupa ce, la o petrecere de Halloween, au consumat peste masura, bauturi alcoolice. „Tinerele au ajuns la noi in coma de gradul I spre II. Din fericire, si-au revenit repede si au fost externate, una duminica, alta luni si cea de a treia marti”, a declarat dr. Aurelia Taga, directorul Spitalului de Pediatrie Bacau. Potrivit acesteia, colaborarea medicilor cu fetele nu a fost foarte usoara, ele recunoscind cu greu ca bausera garone si tequilla, dar nu si cantitatea. „Nu sint singurele cazuri inregistrate de la inceputul anului. Problema foarte serioasa care se ridica este ca din experienta noastra, cine a ajuns o data in starea asta la noi, va ajunge si a doua oara”, a mai explicat dr. Taga.
Consumul abuziv de alcool se inregistreaza de la virste tot mai fragede
Evaluarile efectuate in rindul tinerilor arata ca de la an la an, virsta de la care ei ajung consumatori de alcool este tot mai mica. „Sint copii, atit fete cit si baieti, care de la 12-13 ani beau abuziv”, a declarat Marta Butnaru, purtatorul de cuvint al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Bacau. De asemenea, specialistii de la Sectia de Psihiatrie, de la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau sustin ca mai mult de jumatate din pacientii care sufera de alcoolism internati aici sint tineri, cu virsta de pina in 30 de ani. „Teribilismul specific virstei, anturajul, dar si faptul ca aceste probleme reprezinta inca, pentru multi parinti, un subiect tabu, sint posibile cauze ale unui comportament deviant. De asemenea, am constatat ca tot mai multi copii cu parinti plecati in strainatate se confrunta cu o serie de probleme precum consumul de alcool si nu numai”, a mai spus Marta Butnaru de la CEPCA Bacau. Parintii, dar si tinerii care simt ca incep sa aiba probleme de gen au la dispozitie mai multe alternative de a incerca sa le rezolve. Una dintre ele este si Centrul Antidrog (Str. Condorilor, Nr. 4, Bacau, telefon 0234/55.15.14), unde personalul specializat poate oferi consiliere si sfaturi cu privire (si) la consumul de alcool.
Lasă un răspuns