Judecatorul sindic din procesul Rafo Onesti a stabilit, la sfirsitul saptaminii trecute, la Tribunalului Brasov, un nou termen pentru pronuntare. Saptamina trecuta era asteptata hotarirea sefului de sectie a tribunalului cu privire la recuzarea judecatorului sindic, solicitata de avocatii firmei Glencore, si continuarea procesului cu elementele din dosar nerezolvate. Administratia rafinariei era pregatita si hotarita sa solicite judecatorului sindic inchiderea Planului de Reorganizare, ca urmare a indeplinirii tuturor masurilor prevazute in acest program. Prelungirea procesului i-a stupefiat pe reprezentantii rafinariei, iar acum este asteptata reactia actionarului majoritar, de care depinde soarta Rafo si a salariatilor ei.
„Procesul de joi – spune liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian – a durat mai putin de zece minute. La ora 11,20, judecatorul sindic a facut strigare pentru a constata prezenta partilor implicate in proces, apoi a prezentat un material simplu, in limita prerogativelor legale, prin care anunta ca, in calitate de judecator sindic, se abtine in judecarea contestatiilor inaintate si a dosarului Rafo. Motivatia de abtinere in termeni juridici este egala cu solicitarea de recuzare. Astfel, a anuntat un nou termen in acest dosar, pentru data de 29 ianuarie 2009 si a solicitat delegatiile pentru semnare. N-am gasit explicatii asupra celor intimplate si asupra stabilirii termenului urmator, aspect pe care nimeni nu il mai intelege”. Prin aceasta aminare, Rafo intra in al cincilea an de procese pe baza Planului de reorganizare, program care a fost blocat dupa emiterea Ordonantei de Urgenta a guvernului de pe data de 29 decembrie 2004.
Incertitudini
Liderul sindicatului Rafinorul spune ca, la Rafo, nimeni nu stie, inca, ce reactie va avea actionarului majoritar, Iakov Goldovskiy, cu privire la programul de modernizare si de functionare a rafinariei si cu privire la soarta salariatilor. Goldovskiy, dupa achitarea tuturor obligatiilor financiare ale societatii, dorea sa fie inchis Planul de Reorganizare, moment in care din antetul „RAFO” sa dispara precizarea „Societate in Reorganizare Judiciara”, care conduce la blocarea discutiilor cu privire la contractarea unui credit, la blocarea investitiilor pina la emiterea unei hotariri definitive si irevocabile care sa consfinteasca sau nu calitatea de actionar majoritar si se asteapta consecinte asupra componentei sociale. „Practic – a opinat Ion Marian -, atit timp cit Rafo nu are clarificat statutul juridic, societatea nu are clar un stapin, iar o hotarirea judecatoreasca poate trimite societatea in oricare varianta, respectiv : ori cu un actionar ori in faliment”.
Programul de dezvoltare continua
Actionarul majoritar al Rafo lucreaza intensiv la intocmirea documentatiei necesara pentru negocierea si contractarea unor credite si are negocieri anticipate cu o serie de banci importante, strict necesare pentru implementarea programului de modernizare si investitii. Iakov Goldovskiy este in posesia unei recomandari favorabile emisa de Ministerul de Finante, ca urmare a achitarii tuturor obligatiilor fiscale anterioare si curente, recomandare necesara si importanta in relatiile care urmeaza a fi stabilite cu o banca. Rafo este afectata de criza financiara si economica mondiala, dar presedintele Iakov Goldovskiy a precizat ca va continua dezvoltarea societatii indiferent de problemele care vor aparea. „Toate necazurile pe care le-am intimpinat de la preluarea societatii – a spus Goldovskiy -, m-au calit si nimic nu ma mai sperie si nimeni nu ma va putea opri sa repun societatea pe picioare si sa o pregatesc de repornire in septembrie – octombrie 2009 cu finalizarea integrala a programului in trimestrul intii din 2009”.
Strategie pe 30 de ani
Programul de dezvoltare-investitii initiat la Rafo a fost reanalizat la nivelul administratiei si prezentat actionarului majoritar si specialistilor din banca de la care se va asigura finantarea. Acestia au ajuns la concluzia ca programul, reactualizat din aproape in aproape, este cel mai bun program care poate fi aplicat la nivelul unei rafinarii. Cu toate riscurile si influentele negative care pot veni pe filiera finantarii, cresterea valorii initiale a modernizarilor si investitiilor, variatiile pretului titeiului, a produselor finite, utilitatilor, forta de munca, nivelul riscurilor este mediu si acceptabil. „Programul, realizat si analizat pentru o perioada de 30 de ani – a precizat Ion Marian – este viabil, rentabil si profitabil. Astfel, dezvoltarea Rafo se va realiza conform programului initial cu termen de final de realizare pe toata componenta lui in ianuarie 2009”.
Lasă un răspuns