– digul care va apara comuna Saucesti de apele Siretului se construieste pe baza de troc, intre autoritati si sateni – unii dintre localnici nu vor sa dea bucata de teren necesara constructiei digului si se pling la Primaria din comuna – altii asteapta sa fie despagubiti pentru terenul dat – autoritatile spun ca totul s-a facut respectindu-se legea
Madalina ROTARU, Claudiu TANASESCU
Trocul a ajuns la loc de cinste intre autoritati si satenii din Saucesti. Aici a inceput constructia digului de aparare impotriva apelor Siretului, care deja s-au abatut in ultimii ani, de trei ori asupra satelor si avutului populatiei. Desi se lucreaza in ritm alert, oamenii sint nemultumiti ca li s-au luat portiuni din terenul lor pentru lucrare si reclama acest lucru. “Sint oameni nemultumiti care vin la Primarie sa se plinga de faptul ca li s-au luat portiuni din terenuri pentru ridicarea digului. Incercam sa le explicam care este situatia, rolul acestui dig pentru comuna noastra si modul in care vor fi ei despagubiti”, a declarat Irina Grigoras, viceprimarul comunei Saucesti. Unii inteleg, altii nu!. Cei care au inteles, acum asteapta rezultatul trocului cu autoritatile.
Troc pentru dig
Ridicarea digului de la Saucesti este posibila pe baza de troc, cel putin asa reiese din declaratiile reprezentantilor Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Siret Bacau. Astfel, proprietarii de paminturi din zonele in care se efectueaza lucrari pentru ridicarea digului de aparare impotriva inundatiilor ar urma sa primeasca bani reprezentind contravaloarea culturilor. La acest moment, spun reprezentantii ABA Siret Bacau, exista pentru zona Saucesti acceptul cetatenilor de a intra pe terenuri pentru lucrari. „Acum avem de la Primaria Saucesti accept pentru intrarea pe teren. S-a luat, de asemenea, acceptul proprietarilor pentru constructie”, a spus Emil Vamanu, director tehnic ABA Siret Bacau. Problema persista insa, pentru ca, pentru continuarea lucrarilor, trebuie acceptul si al proprietarilor din zona Holt si Serbesti. „Exista promisiuni ca situatia se va rezolva si-n aceste zone, astfel ca speram ca de saptamina viitoare sa incepem lucrarile. Lumea va fi intelegatoare pentru ca e o situatie de forta majora. Practic, in toate aceste zone nu ocupam decit, in medie 22 metri din terenurile proprietate privata”, a mai spus Vamanu. Potrivit acestuia, pina la finele lui 2010 se intentioneaza terminarea lucrarilor.
Digul se face in baza legilor ce privesc situatiile de urgenta
Autorizatia de constructie si certificatul de urbanism au fost date de Consiliul Judetean Bacau. Legislatia in domeniu precizeaza clar ca in astfel de situatii, fiind o forta majora, cu risc asupra vietii oamenilor, actele se elibereaza “in data”. Aceeasi lege prevede si modul in care se fac despagubirile, deoarece in acest caz nu mai este vorba de timp pentru exproprieri. Satenii, asa dupa cum spune actul normativ, trebuie sa fie despagubiti pina la finalizarea lucrarilor de constructie a digului, fireste, in raport cu valoarea terenului care le-a fost folosit pentru constructie. In ceea ce priveste procedura de desemnare a constructorului, Ordonanta 34, cea ce reglementeaza procedurile de achizitii publice precizeaza si ea ca un asemenea contract se poate acorda prin incredintare directa, unei firme cu un portofoliu in domeniu semnificativ si cu experienta, fara a se mai face licitatie, din cauza fortei majore.
Dig de 18 kilometri
Potrivit ABA Siret Bacau, digul va avea 18 kilometri, se va intinde pe zona Serbesti – Siret – Schineni – Saucesti – Holt, va avea inaltime de la unul la trei metri si latimea la virf de patru metri. Prin HG 638/2010 valoarea alocata proiectului este de 25 milioane lei, in doua transe, respectiv 14 milioane in 2010 si restul in 2011.
Lasă un răspuns