Filiala Bacau a Asociatiei Patronale Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – UGIR 1903 a lansat, joi, 14 ianuarie, impreuna cu partenerii sai, Proiectul „Strategie integrata pentru dezvoltarea initiativei private in sectoarele non-agricole in zonele rurale ale judetului Bacau”, finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul Social European. La reuniunea de lansare au participat prefectul Claudiu Balan, Dumitru Braneanu, vicepresedinte al Consiliului Judetean, directori de institutii si reprezentanti ai mediului de afaceri bacauan, precum si ziaristi. Alaturi de partenerii filialei bacauane au fost si conf. univ. cercetator stiintific Irina Volf si conf. univ. dr. Gavril Stefan.
Proiectul lansat de filiala Bacau a UGIR 1903 este primul de acest fel care se ocupa de elaborarea si implementarea unei strategii integrate pentru dezvoltarea initiativei private in sectoarele non-agricole in zonele rurale ale judetului Bacau, prin crearea conditiilor de dezvoltare a intreprinderilor profitabile care sa genereze diversitate in economia locala si noi locuri de munca. „In perioada 2007 – 2008, cind cresterea economica era substantiala in Romania – a spus managerul de proiect, Marin Mironeasa, presedintele filialei Bacau a UGIR 1903 -, a aparut un fenomen nou, criza fortei de munca, dar nu oricare, ci calificate. Mai ales in mediul rural. Acesta este un motiv pentru care noi am avut initiativa abordarii proiectului. Ne-au mai convins in aceasta nivelul scazut de dezvoltare economica a mediului rural, numarul ridicat de asistati social de aici, dar si numarul mic de IMM-uri din acest mediu. Nici resursele din zona nu sint folosite corespunzator”. Initiativa scrierii unui proiect privind o strategie in dezvoltarea mediului rural din punct de vedere non-agricol a fost sprijinita imediat si de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau.
Strategie pentru exploatarea eficienta a resurselor satului
Aprobat in 2009, proiectul a devenit operativ din luna noiembrie a anului trecut. El se va derula pina in octombrie 2011, perioada in care operatorii angajati in proiect vor cerceta mediul rural bacauan, vor chestiona locuitori din acest mediu, vor aduna informatiile de care au nevoie si vor trage concluziile, care vor fi impartasite mediului carora le sint adresate, inclusiv prin organizarea a patru simpozioane. „Proiectul – a precizat Ramona Dirlea, reprezentanta societatii Interactiv Ro Consult din Bacau, partener in aceasta actiune – este destinat tuturor angajatilor, angajatorilor, persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, persoane inactive, persoane ocupate in agricultura de subzistenta, someri din mediul rural al judetului. Prin intermediul strategiei se urmareste crearea unei exploatari eficiente si rationale a resurselor disponibile, noi locuri de munca generate de investii si forta de munca mai bine pregatita. Realizarea ei porneste de la identificarea si analiza nevoilor specifice managerilor si angajatilor din mediul rural al judetului, precum si ale problemelor in domeniile formarii, ocuparii si incluziunii sociale specifice persoanelor neocupate”.
Tinta: dezvoltarea initiativei private
Partenerii celor de la UGIR 1903 sint, pe linga Interactiv Ro Consult, consiliile locale din comunele Stefan cel Mare, Tamasi, Plopana si Hemeius si Comuna Helegiu, dar si Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, Inspectoratul Teritorial de Munca si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. „Am ales cele cinci comune din judet astfel incit sa reprezinte zonele afectate de flagelul subdezvoltarii economice – a mai spus Ramona Dirlea. Strategia noastra valorifica oportunitatile, resusele locale si pune la dispozitia publicului tinta instrumentele necesare imbunatatirii competentelor esentiale dezvoltarii initiativei private. In acest sens, se vor organiza cursuri de formare profesionala si campanii de constientizare, motivare si informare privind oportunitatile de dezvoltare a mediului rural prin initiativa privata, modalitatile de integrarea / reintegrarea pe piata muncii in activitati non-agricole”.
„O poveste de succes”
Initiativa a fost bine apreciata de assistenta evenimentului de joi. „Se deschide un orizont plin de speranta pentru o zona aflata inca in suferinta – a spus prefectul Claudiu Balan. Ma bucur ca initiativa a venit din partea unei organizatii patronale, avind in vedere conjunctura economica, sociala si politica prin care am trecut si trecem. Sintem inca in faza in care acordam protectie sociala sub forma de ajtoare si nu prin crearea de conditii reale de dezvoltare economica”. Specializat de citiva ani buni pe probleme ale dezvoltarii mediului rural, directorul coordonator adjunct al Directiei Agricole pentru probleme de dezvoltare rurala, Stefan Talamba, crede ca acest proiect va deveni „o poveste de succes”. „Dezvoltarea rurala se bazeaza pe patru piloni: oameni, bani, resurse naturale si stiinta de a le pune pe primele trei in valoare. Aceasta implica, insa, o strategie, un plan, o viziune. Proietul acesta poate fi un inceput bun”.
Asupra initiativei UGIR 1903 vom reveni.
Lasă un răspuns