• trimis cu mare tam-tam în judecată pentru atentat la siguranța națională, băcăuanul Dănuț Aparaschivei a fost condamnat cu suspendare • Aparachivei a făcut apel și cere achitatea
Dănuț Aparaschivei, băcăuanul trimis în judecată pentru atentat la
siguranța națională, a fost condamnat, după aproape un an de judecată, la un an și patru luni de închisoare cu suspendare. El are un termen de încercare de trei ani și patru luni, timp în care trebuie să se ferească de orice belea, pentru că în condițiile în care mai comite o infracțiune, de orice natură, pentru care va primi condamnare definitivă, atunci el va executa închisoarea. Dănuț Aparaschivei a fost trimis în judecată la sfîrșitul lunii octombrie, anul trecut, pe baza unui articol din Legea privind siguranța națională, de către procurorii de la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău. El a fost trimis în judecată în stare de libertate pe baza unui rechizitoriu în care se arată că în perioada 2002 – septembrie 2003, Aparaschivei a deținut, confecționat și comercializat 21 de emițătoare cu microfoane cu emițător. „Aceste dispozitive fac parte din categoria mijloacelor specifice de interceptare a comunicațiilor și sînt destinate înregistrării convorbirilor ambientale pe o rază de 20 – 50 de metri, recepția realizîndu-se în banda de 80-120 Mhz, cu receptoare profesionale sau de uz casnic”, se arăta în comunicatul Parchetului de pe lîngă Curțea de Apel Bacău. În timpul perchezițiilor efectuate, procurorii au găsit 10 microfoane în casă la Aparaschivei, iar restul au fost vîndute de acesta unor cumpărători care acum sînt martori în proces.
La ședința de ieri au fost citați ca martori Cristinel Tănase, Constatin Ovidiu Nechita, Dan Pascaru și Adrian Chiscop. Nici unul dintre cumpărătorii citați de procurori drept beneficiari ai microfoanelor confecționate de ei nu a fost inculpat în proces, deși numele acestora sînt cunoscute în lumea interlopă băcăuană. Procurorii doar s-au mulțumit, suspect de ușor, să spună în rechizitoriu că aceștia nu au efectuate fapte de natură penală cu microfoanele și aparatură de interceptar. Asta în condițiile în care tot procurorii au arătat la vremea respectivă că microfoanele au fost instalate la diferite adrese, în vederea șantajării diferiților clienți care treceau pragul cluburilor de noapte unde erau aceștia patroni, dar și la cîteva locuințe în care stăteau dansatoarele angajate la aceste cluburi. Cît de „subțiri” au fost dosarul și acuzațiile s-a dovedit mai apoi, atunci cînd s-a pus problema condamnării lui Aparaschivei. Scos țap ispășitor, pentru cine știe ce motive, bărbatul, vînat de presă mai ceva ca un spion de talie internațională, a fost condamnat de judecătorii la un an și patru luni cu suspendare. „Clientul meu este electronist de meserie. El a achiziționat aparatura din magazine de speclialitate care funcționează legal. Consider că din întreg probatoriul depus la dosar nu se poate dovedi săvîrșirea unui atentat la siguranța națională. Mă întreb, ca simplu cețean, dacă aș cumpăra și eu asemenea montaje din magazin, aș ajunge și eu în instanță acuzată de atentat la siguranța națională? Vinovat nu este clientul meu, care le-a achiziționat legal, cu facturi, de la un magazin care funcționează legal. Vinovate sînt autoritățile care au autorizat punerea în comerțul accesibil publicului larg asemenea aparate”, ne-a declarat avocatul Claudia Iliescu, apărătorul lui Dănuț Aparaschivei. Imediat după aflarea sentinței de la Tribunalul Bacău, Claudia Iliescu a declarat apel în numele clientului ei, pentru că speră să obțină la Curtea de Apel Bacău, achitarea lui Aparaschivei. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns