• în vară, un grup de locuitori din Valea Seacă a reclamat Direcției de Sănătate Publică și Inspectoratului pentru Protecția Mediului că stîna de la marginea satului le poluează apa și că le pune în pericol sănătatea • problema s-a acutizat zilele acestea, cînd opt copii din zonă s-au îmbolnăvit de hepatită
O stînă din marginea pădurii și a satului Valea Seacă, comuna Nicolae Bălcescu, a devenit de cîteva luni motivul de neliniște al cîtorva familii din zonă. Gheorghe Diaconu, ciobanul de la stîna respectivă, era de mult criticat de săteni, însă, de curînd, discuțiile au devenit tot mai aprinse, după ce opt copii din localitate s-au îmbolnăvit de hepatită.
Sătenii susțin că apa pîrîului Valea Seacă, a cărui albie se află la circa 30 de metri depărtare de stînă, este poluată cu dejecțiile animalelor. Oamenii tremură la gîndul că se pot îmbolnăvi de hepatită, întrucît sînt nevoiți să bea apă din fîntînile a căror pînză freactică comunică cu cea a pîrîului poluat. Localnicii au făcut sesizări la Inspectoratul de Protecția Mediului (IPM), la Direcția de Sănătate Publică (DSP) și la Prefectură. Toate aceste instituții au făcut controale la stîna cu pricina, iar unele dintre ele chiar au aplicat amenzi și au impus mutarea țarcului de oi în altă parte. Sătenii spun însă că ciobanul nesocotește ordinul primit.
„În baza reclamației semnată de vreo 20 de oameni din sat, Inspecția Sanitară de Stat a făcut un control la stînă și i-a dat ciobanului o amendă pentru că poluează apa. Și cei de la Mediu au constatat că stîna este foarte aproape de albie. Ciobanul aruncă mizeria de la oi în albia pîrîului și există pericol de îmbolnăviri în zonă. Cînd plouă, apa din fîntîni este roșie, iar copiii care se joacă pe malul apei se pot îmbolnăvi de la apa poluată. Acum a început să apară hepatita prin sat și ne e teamă pentru copiii noștri”, ni s-a plîns Mihai Briciu, un țăran care are casa în imediata apropiere a stînii. În luna iulie, ciobanul Gheorghe Diaconu a fost amendat de Direcția de Sănătate Publică cu 20 de milioane de lei. Mai mult, reprezentanților primăriei din localitate li s-a cerut să mute stîna într-un perimetru nelocuibil din sat.
Controlul de la DSP a fost dublat de cel de la IPM. Inspectorii de mediu au descoperit că vecinii din ambele părți ale stînei se află la distanțe de 40, respectiv 80 de metri, și nu de minim o sută de metri, cum prevede legea. Deși la momentul controlului nu au găsit gunoaie de la animale depozitate pe malul pîrîului, angajații IPM au dispus ca fecalele oilor să fie depozitate obligatoriu la o distanță de 500 de metri de locuințele cele mai apropiate de stînă.
Stîna are concurență la poluare
La controalele efectuate de inspectorii DSP și IPM nu s-a luat însă în seamă pericolul de poluare pe care îl reprezintă un staul de tăurași al Ocolului Silvic, amplasat chiar pe buza pîrîului, gunoaiele aruncate de țărani chiar în albia pîrîului și nici closetele construite de mult timp tot pe malul apei. Dintre toți cei care poluează pîrîul Valea Seacă, doar ciobanul Gheorghe Diaconu a fost amendat și obligat să-și mute stîna, așa că țăranul a refuzat să plătească amenda și a contestat contravenția aplicată. „Nu eram acasă în momentul controlului și nu am putut spune că gunoiul care mi se punea mie în cîrcă nu era de la stînă, ci era adus de țărani cu căruțele, după ce a fost strîns de prin curți. Se vede că nu este gunoi din saivan, pentru că este balegă de vacă, de cal, var, coceni și tot felul de resturi de prin gospodăriile oamenilor. Eu curăț saivanul o dată pe săptămînă, iar gunoiul îl arunc ca îngrășămînt pe bucata mea de pămînt. Sînt și oameni din sat care vin și îl încarcă pentru a-l folosi la îngrășarea pămîntului”, spune Gheorghe Diaconu. În apărarea sa, ciobanul aduce și argumentul că pe acel loc a fost stînă de oi încă de la colectivizare. Pe vremea comuniștilor, acolo se creșteau mii de ovine, iar stîna se întindea chiar pe locurile în care acum au răsărit case noi. „Stîna asta este aici de zeci de ani, iar eu am fost cioban la ea înainte de ’89. Și atunci veneau controale, dar nu am fost amendat niciodată. Stîna nu este a mea, oile sînt ale oamenilor din sat și o parte sînt și ale mele. De cînd sînt cioban la stîna din Valea Seacă nu am auzit să se îmbolnăvească oamenii de vreo boală din cauza apei poluate de la oi. Și noi bem apă tot de la o fîntînă din apropiere și nu ni s-a întîmplat nimic”, mai spune ciobanul Diaconu.
La două luni de la semnarea reclamației care îl incriminează pe Gheorghe Diaconu, unul dintre petiționari recunoaște că nu doar stîna poluează zona. „Eu am construit casa recent, după ce m-am mutat din Bacău. Toată zona asta este poluată de oamenii care depozitează gunoaiele pe malurile pîrîului și de cei care și-au construit closetele tot pe marginea apei, de frică să nu ne îmbolnăvim, folosim apă de la fîntîna din deal, de la vreo 300 de metri de casă. De cînd cu controalele, stîna este curată și nu mai stau oile vraiște pe maul apei. Oricum, cred că stîna ar trebui să fie mutată undeva pe un deal”, este de părere Francisc Budău, celălat vecin al stînei lui Diaconu.
Opt cazuri de hepatită pe săptămînă
Cea mai mare temere a țăranilor, aceea că hepatita îi va cuprinde pe toți din cauza stînii de pe marginea pîrîului, este însă infirmată categoric de medicul de familie din comună, doctorița Maria Elena Stancia. „Între stînă și cele cîteva cazuri de hepatită semnalate în ultimele zile în zonă nu există nici o legătură. Boala este transmisă de la om la om și nu pe cale hidrică. Pînă acum, opt copii au fost trimiși la Bacău cu suspiciune de hepatită, dar aceștia nu locuiesc în vecinătatea stînii. Primul caz a fost la un copil din satul Buchila, de pe vîrful dealului, și nicidecum din valea unde stau oile. În satul din deal a avut loc la începutul lunii septembrie un hram al bisericii catolice și bănuiesc că de la acea masă s-a declanșat valul de îmbolnăviri în rîndul copiilor. La Buchila s-au înregistrat zece cazuri de îmbolnăviri. Unul dintre copiii din acest sat s-a mutat recent în Valea Seacă și bănuiesc că el a fost cel care a transmis boală și în vale”, ne-a declarat dr. Maria Elena Stancia.
Aceeași explicație a îmbolnăvirilor de hepatită, în creștere în rîndul copiilor din zonă, este susținută și de specialiștii DSP, care spun că, potrivit prognozelor, anul 2002 este un an epidemic. „Existența stînii pe malul pîrîului nu poate fi explicația îmbolnăvirilor de hepatită din rîndul copiilor de vîrstă școlară de la Valea Seacă. Dacă apa ar fi purtătoarea virușilor, atunci în zonă ar fi o îmbolnăvire explozivă. Familii întregi ar fi în spital, iar cazurile ar fi mult mai multe. Hepatita este boala mîinilor murdare și a lipsei de igienă personală”, ne-a decalarat dr. Angela Aflorei, director adjunct DSP. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns