Ștefan Tifan, un bărbat de 33 de ani din Moinești, tatăl a doi copii minori, a suferit pe 14 iulie 2001 un grav accident de muncă, în urma căruia a rămas fără piciorul stîng. Tifan era șofer pe un utilaj aparținînd firmei SC Cosiclas Comixt SRL Comănești. La descărcarea unor bușteni la un gater din Tîrgu Ocna, unul dintre bușteni s-a desprins și i-a strivit piciorul. „Din cauza trepidației mașinii, s-a produs un scurt-circuit la instalația de comandă, ceea ce a pus în mișcare troliul, care a tras cablul peste bușteni. Un buștean s-a desprins și a căzut peste mine, strivindu-mi piciorul”, spune bărbatul. Deși a fost transportat de urgență la spital, medicii nu i-au mai putut salva piciorul, care a trebuit amputat. Cum măsurile luate de firma la care lucra au fost departe de a fi mulțumitoare, Tifan s-a adresat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Bacău, cerînd începerea cercetărilor împotriva lui Constantin Agape, patronul firmei.
Victima accidentului susține că mașina pe care lucra provenea din domeniul petrolier, fiind adaptată pentru transportul buștenilor printr-o serie de improvizații. „După un timp de la producerea accidentului, autoplatforma pe care am lucrat a fost dusă la Brașov pentru modificări, la o firmă autorizată. Tifan a precizat că nici unul dintre șoferi nu a fost pregătit de firmă pentru a lucra pe autoplatformă și că singurele ajutoare primite de la societate după accident au fost patru milioane de lei și asigurarea unei gazde pentru soția șoferului, pe perioada a două săptămîni, cît acesta a stat în spital. Acuzațiile celui accidentat o implică și pe soția patronului firmei, Silvia Agape, despre care spune că l-ar fi pus să semneze mai multe hîrtii chiar pe patul de spital, fără să știe ce semna. „Mi-a promis că-mi va cumpăra o proteză dintre cele mai performante, că mă va ajuta financiar pînă voi putea purta această proteză și că mă va lua la dumneaei la firmă pentru a continua lucrul. Nimic din toate astea nu s-a întîmplat. După ieșirea din spital, nu mi-a trimis decît un milion de lei”, sșune Ștefan Trifan, care susține că nu a primit nici măcar procesul-verbal de constatare a accidentului și că patronul i-ar fi cerut ca, „dacă vine cineva de la Bacău să întrebe cum s-au petrecut lucrurile, eu să le spun în așa fel încît să nu pară accident de muncă”.
Ștefan Trifan solicită urmărirea penală a patronului, despăgubiri de șase sute de milioane de lei și cheltuielile de protezare, precum și o contribuție lunară de cinci milioane de lei.
Nu e vinovat doar accidentatul
Ancheta efectuată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău menționează la capitolul „Cauze” indisciplina muncitorului Ștefan Trifan, lipsa unui control eficient din partea factorilor de conducere ai unității, precum și faptul că, deși recent angajat, Tifan nu a fost instruit corespunzător de către administratorul Constantin Agape. Inspectorul ITM a constatat că șefii firmei comăneștene „nu au comunicat accidentul de muncă urmat de invaliditatea victimei la ITM, contrar prevederilor legale”. Potrivit raportului ITM, răspunzători pentru producerea accidentului sînt Ștefan Tifan și Constantin Agape. Tifan, pentru că „nu a respectat succesiunea și tehnica de lucru la descărcarea arborilor și nu a respectat normele de protecție a muncii”, iar Agape, pentru că „nu a asigurat și controlat cunoașterea și aplicarea de către toți salariații și participanții la procesul de muncă a măsurilor tehnice, sanitare și organizatorice stabilite și a prevederilor legale în domeniul muncii; nu a efectuat un instructaj adecvat; nu a comunicat accidentul Inspectoratului Teritorial de Muncă”. Constantin Agape a fost amendat contravențional cu zece milioane de lei.
Deși își recunoaște partea sa de vină, Ștefan Tifan se consideră nedreptățit. Mai mult, el susține că o fișă de protecție a muncii ar fi fost semnată de altcineva în locul său, că angajarea sa nu a fost operată în cartea de muncă și că a fost mutat de pe o mașină mai bună pe una cu probleme în urma refuzului de a rămîne într-o seară mult peste program pentru a efecuta o reparație. Se pare că solicitările repetate ca troliul și instalațiile să fie reparate sau înlocuite nu au avut efect.
Patronul firmei, Constantin Agape, susține că i-a oferit lui Ștefan Tifan o sumă suficientă pentru achiziționarea unei proteze performante: „I-am oferit 70 de milioane de lei, însă a refuzat. Mi-a cerut 150 de milioane, bani pe care nu am cum să-i dau. Nu sînt chiar atît de bogat. I-am plătit concediile medicale, am vrut să-l ajut, dar mai departe să hotărască legea”. Avocatul lui Ștefan Tifan, Gabriel Crîșmaru, a precizat că „reprezentantul societății Cosiclas este de acord să despăgubească într-o anumită măsură, ceea ce înseamnă că recunoaște vina societății. În ceea ce privește tipul de proteză, firma nu poate impune folosirea celei mai ieftine. Trebuie achiziționată una cît mai performantă, care să asigure o mobilitate cît mai bună”.
Cum acuzațiile sînt grave este clar că instanța are în față un caz destul de încurcat, a cărui soluționare poate schimba viața unor oameni. (Codrin POP)
Lasă un răspuns