• un calcul sumar arată că pregătirea unui elev pentru noul an școlar depășește trei milioane de lei • părinții nu pot face toate cumpărăturile din timp, fiindcă depind de preferințele cadrelor didactice
Părinții care își vor trimite copii la clasa întîi au nevoie în primul rînd de un portofel plin, apoi de răbdare, după care pot porni la cumpărături. Prima lor destinație poate fi piața sau magazinele mai scumpe, în funcție de posibilitățile fiecăruia.
Cei cu bani mai puțini aleg cu siguranță piața, fiindcă produsele de aici sînt mai ieftine decît în librării. Oricărui elev îi trebuie un ghizodan, o uniformă, încălțări noi și rechizite. Prețurile variază, în funcție de locul unde găsești produsele, dar și de calitatea acestora. Ghiozdanele, de exemplu, au devenit din ce în ce mai sofisticate. Cel mai ieftin ghiozdan costă, în piață, 200.000 de lei, iar cel mai scump are preț dublu. Uniformele, aici este marea dilemă. Părinții trebuie să întrebe mai întîi reprezentanții școlii ce uniforme le cer elevilor, dacă le cer. Sînt unele școli la care toți elevii poartă un anumit costum, dar sînt și instituții unde nu există o regulă anume. Oricum, cei care trebuie să cumpere uniforme vor scoate din buzunare pînă la un milion lei. Atît costă o uniformă pentru băieți la comandă. Cînd vine vorba despre fete, lucrurile se complică. Uniforme nu se găsesc, alternativa părinților fiind o bluziță albă la două, trei sute mii lei, și o fustă neagră, cam la același preț. Pantofii și adidașii pot fi achiziționați la prețuri cuprinse între 200.000 de lei și un milion, în funcție de calitatea acestora. Prețul treningurilor variază între 300 și 500.000 de lei. Odată copilul îmbrăcat și încălțat, trebuie să vă opriți la standul cu rechizite școlare, unde prețurile variază de la magazin la magazin. Un caiet dictando tip I, de exemplu, ajunge la 6.000 de lei, un caiet de geografie – 11.000 de lei, un caiet de desen – 8.800 de lei, un caiet de biologie costă 13.000 lei, caietul de muzică ajunge la 13.000 de lei. Ghiozdanul însă nu e plin. Copiii mai au nevoie de acuarele, al căror preț variază de la 22.000 de lei pînă la 130.000 de lei, creioanele colorate, de la 25.000 de lei pînă la 144.000 de lei, riglă – 10.000 pînă la 20.000 lei, un penar face între 25.000 și 100.000 de lei, un stilou poate fi cumpărat cu sume cuprinse între 50.000 și un milion de lei, un alfabetar – 100.000 de lei, și lista poate continua. Dacă facem un calcul elementar, putem vedea că părinților abia le ajunge un salariu minim pe economie pentru a cumpăra tot ce-i trebuie unui copil de clasa întîi. Sînt necesare cam trei milioane de lei pentru a-ți pregăti copilul, dar în acești bani nu am inclus ciorăpeii, fundele și coronițele.
Adulții care au mai mulți copii, unii deja în clase mai mari, știu ce eforturi financiare presupune trimiterea celui mic în clasa I. Așa că foarte mulțu preferă să înceapă cumpărăturile din timp. Numai că, de vreo cîțiva ani, acest lucru nu mai este posibil. Învățătorii și profesorii de la gimnaziu au început să folosească anumite cărți, caiete speciale, așa că fără să-i consulte dinainte, părinții nu pot merge în librării. Altfel, ei riscă să cheltuie un amar de bani pe rechizite care nu pot fi folosite. (Monica IANCU)
Lasă un răspuns