• aceasta a fost suma pe care primarul Dumitru Sechelariu era dispus să o plătească pentru un telefon mobil scos la licitație în timpul Galei Premiilor Comunității • disputele cu iz electoral și stîngăciile organizatorice au trecut premiile propriu-zise pe un plan secund
Toalete mai mult sau mai puțin elegante, parfumuri fine și densitate maximă de VIP-uri. Acesta a fost tabloul general al celei de-a treia ediții a Galei Premiilor Comunității, care s-a consumat miercuri în holul hotelului „Moldova”. Organizată de Fundația de Sprijin Comunitar (FSC), aceasta a avut, ca de obicei, scopul declarat de a premia persoanele fizice, companiile, instituțiile și organizațiile neguvernamentale care s-au remarcat în domeniul asistenței sociale. „Luptele” cu iz electoral dintre primarul Dumitru Sechelariu și Ovidiu Budeanu, candidatul PNL la fotoliul de primar, dar și stîngăciile organizatorilor au trecut, însă, premiile propriu-zise pe un plan secund. În ciuda convingerilor autorităților locale, semnele de balcanism s-au făcut simțite încă de la început, din parcare, unde un om de ordine te invita să-ți lași mașina pe trotuar.
Surpriza avea să vină în momentul intrării în ceea ce FSC a vrut să fie o sală de bal. Un hol de hotel rămîne, oricît te-ai strădui, un hol de hotel, cu spațiu și facilități limitate. De exemplu, din anumite unghiuri, locul unde, de regulă, este ușa de la intrare, dar unde miercuri seara a fost amenjat un podium, este foarte puțin vizibil. Vizibilitatea se reduce însă la zero dacă în fața ta sînt coloane și ziduri. Un lucru evident, ca de altfel și mentalitatea unora de a rezerva presei locurile de după colț. Presa băcăuană prezentă la Gala Premiilor a fost pusă, la propriu și la figurat, la colț, într-un loc cu vizibilitate nulă și obligată să se mulțumească cu ceea ce dorea să arate mînuitorul unei camere de filmat, care, legată la un aparat de proiecție, a oferit ziariștilor supremul lux de a vedea ce se întîmplă în holul – sală de bal pe peretele de lîngă ei. Asta cînd nu s-a termina bateria camerei de filmat sau cînd cameramanul de ocazie nu s-a dus să mănînce.
În voturi să ne întrecem sau în telefoane să ne licităm?
Atmosfera a început să se încălzească în momentul în care organizatorii au deschis prima tombolă din cadrul Galei. Organizată pe baza cărților de vizită ale celor prezenți, aceasta i-a oferit, de exemplu, posibilitatea Elenei Șova, directorul Serviciului public de Asistență Socială (SPAS) să servească o cină romantică la restaurantul Corso. De un moment identic se va bucura și Ileana Tudoran, medicul șef al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), dar la restaurantul Șura cu Dor din Măgura, în timp ce Dan Stoica, director în cadrul aceleiași CAS, s-a întors acasă cu o sacoșă plină cu componente electronice. Printre norocoși s-a numărat și Ovidiu Budeanu, care a obținut un telefon mobil. Candidatul PNL la fortoliul de primar i-a dăruit telefonul viceprimarului Dragoș Benea.
Vizibil deranjat, viceprimarul a scos imediat la licitație telefonul, dar și week-end-ul pentru două persoane la hotelul Hilton primit drept Premiu de excelență. Pentru week-end a cerit cinci milioane de lei, în timp ce telefonul a fost „evaluat” la fabuloasa sumă de 25 de bani.
De aici încolo, a început „războiul”. Primarul Sechelariu a oferit 20 de milioane de lei, pentru ca Budeanu să dubleze imediat suma. Dorind să iasă învingător cu orice preț, Sechelariu i-a aplicat lui Budeanu o „directă de stînga” în valoare de 100 de milioane de lei și și-a adjudecat telefonul mobil. „Asta a fost o repetiție pentru ceea ce va urma în alegeri. Eu aș fi dat pe telefon și un miliard de lei, dar domnul Budeanu nu a avut curaj să meargă pînă la capăt. În ultima conferință de presă domnul Budeanu a spus că sînt un om bogat. Un om bogat trebuie să fie și generos”, a spus primarul Dumitru Sechelariu. În replică, Ovidiu Budeanu s-a mulțumit să se arate mulțumit că orfanii aflați în grija FSC-ului au cîștigat 100 de milioane de lei. Primarul mai avea însă, ceva de spus și a făcut-o în fața presei. „Gestul domnului Budeanu de a oferi telefonul mobil domnului Benea a fost incorect. Am licitat pentru că domnul Benea nu are posibilitățile financiare necesare, dar eu le am. Cred, însă, că, înainte de a veni într-o astfel de sală, trebuie mai întîi să-ți plătești taxele și impozitele la stat, pentru că trebuie să ai bani pentru a participa la o licitație. Am dat în total 145 de milioane de lei, o sumă pe care o consider corectă pentru o astfel de seară. Oricum, e mult mai puțin decît dau într-o zi de audiențe”, a declarat primarul Sechelariu.
Repriza finală a „bătăliei” s-a consumat, însă, ceva mai tîrziu și a avut în arenă partea feminină a familiilor Sechelariu și Budeanu. FSC a organizat, la final, o licitație pentru cîteva tablouri realizate de copii. Intitulată „Anotimpuri”, ultima lucrare a avut un preț de pornire de 6,5 milioane de lei. Laudeta Sechelariu a oferit zece miloane, pentru ca, imediat, Codruța Budeanu să dea 20 de milioane de lei. Laudeta Sechelariua crescut oferta cu încă zece milioane de lei, ceea ce a făcut să-și adjudece tabloul.
În aceste condiții, premiile propriu-zise au trecut pe un plan secund. Trebuie să spunem totuși, că acestea au fost obținute de către „Cybernet Autocenter” la categoria „companii”, și SPAS la categoria „instituții”. Neculai Aelenei, primarul comunei Vultureni, a primit premiul acordat unei persoane fizice, în timp ce premiul de excelență a revenit viceprimarului Dragoș Benea. Dincolo de dispute, premii ori licitații, rămîne fondurile de 1, 217 miliarde de lei intrate în contul FSc și care vor fi folosite pentru derularea proiectelor în care sînt cuprinși copiii și bătrînii asistați de fundație. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns