Programul de vaccinare a fetitelor impotriva cancerului de col uterin, o boala care a clasat România pe primul loc in Europa in privinta deceselor, a inceput deja sa nasca primele controverse.
Ministerul Sanatatii a cumparat un vaccin pe care doreste sa-l inoculeze unei intregi generatii de fetite. Oferta pare tentanta insa apare o problema in momentul in care exista numeroase relatari cu privire la decesele cauzate de acest vaccin si la efectele secundare.
Acuzele criticilor acestui vaccin nu se opresc aici; ei mai sustin ca vaccinul respectiv nu a fost studiat indeajuns, nu se stie inca pe ce perioada asigura imunitatea si, mai mult, se acuza faptul ca se pleaca de la o premiza gresita si anume ca vaccinul va rezolva totul fara a se lua in considerare si alte cauze la aparitiei infectiei care ar fi relatiile sexale de la virste mici, contactarea bolilor cu transmitere sexuala, fumatul sau folosirea contraceptivelor orale.
In plus, vaccinul nu are nici un efect daca infectia deja exista. Iar un studiu publicat in The New England Journal of Medicine sustine ca utilizarea prezervativului reduce serios riscul infectarii cu virusul care produce cancerul de col uterin: doar in 37 de cazuri din 100 s-a produs infectia fata de 89 de cazuri dintr-o suta in situatia in care partenerii femeilor din esantion nu au folosit prezervativul.
Concluziile si decizia ramin, insa, atributul parintilor. Ei pot hotari daca isi vaccineaza sau nu copiii. Pentru ca vaccinul nu este obligatoriu si se face doar cu acceptul parintilor.
Lasă un răspuns