• Emilian Miron, olimpic național la informatică, a intrat la Facultatea de Matematică Informatică a Universității București • latinista Irina Vasilache a preferat să studieze și la facultate limba care a pasionat-o în liceu • Anca Călugăru, o altă latinistă cunoscută, a ales Facultatea de Studii Europene de la Cluj și speră să facă diplomație • Georgiana Ghițu, olimpică la română, a ales Facultatea de Drept din București
Olimpicii băcăuani de talie națională care au absolvit în această vară liceul au rămas să studieze în țară. Rezultatele lor excelente la învățătură le-ar fi permis lejer să plece la marile universități din străinătate, însă opțiunea lor a fost alta.
Deși unii dintre ei au fost „abonați” la olimpiadele naționale în toată perioada liceului, doar unul singur a profitat de acest atu și a fost admis la facultate fără examen. Este vorba despre Emilian Miron, absolvent al Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău. La începutul verii, imediat după examenul de bacalaureat, el a devenit fără nici o emoție student al Facultății Matematică- Informatică, specializarea Informatică, din cadrul Universității București. „Am fost admis pe bază de dosar. Chiar dacă nu eram olimpic, tot pentru această specializare aș fi optat. Rezultatele obținute la olimpiadele naționale îmi dădeau dreptul să aleg orice facultate aș fi dorit, la specializările matematică, informatică și fizică”, spune Emilian Miron. El a obținut în clasa a XI-a locul întîi la Olimpiada Națională de Informatică, iar după Balcaniada de Informatică din 2003 s-a întors acasă cu medalia de argint. El va fi coleg de facultate cu alți șase olimpici de talie internațională care au ales Facultatea de Matematică- Informatică a Universității București. Cît despre intenția de a studia în străinătate, Emilian Miron nu a negat că ar fi tentat să-și depună dosarul pentru Universitățile Harvard sau Massachusetts Institut of Technology (MIT), ultima universitate fiind preferată de cei mai mulți olimpici români din domeniul informaticii. Ceea ce știe însă cu siguranță este că în primul an va studia în țară.
Irina Vasilache, una dintre latinistele celebre ale Bacăului, trăiește încă emoțiile admiterii la facultate. Olimpică a Colegiului „Gheorghe Vrănceanu” ce s-a făcut remarcată în toți anii de liceu prin rezultatele foarte bune la olimpiadele și concursurile naționale de latină, participînd inclusiv la concursul internațional de la Arpino, Irina a ales să studieze la Facultatea de Litere a Universității București, Specializarea Spaniolă – Latină. Chiar și în aceste condiții, rezultatele din anii de liceu sau nota zece de la Bacalaureat nu au ajutat-o deloc. „Am dat examen ca toți ceilalți elevi, iar acum aștept cu nerăbdare rezultatele admiterii. Au fost patru candidați pe loc și, deși toată lumea m-a asigurat că am să intru prima, tot am emoții. Rezultatele se vor afișa pînă pe 16 septembrie”, ne-a declarat ea. Olimpica spune că a preferat să treacă prin emoțiile examenului, deoarece Bucureștiul este un centru de filologie mult mai puternic decît cel din Iași, unde și admiterea se face pe bază de dosar. În aceste condiții, Irina este convinsă că din moment ce viitorii ei colegi de facultate au fost dispuși să treacă printr-un examen, și interesul lor pentru această materii va fi foarte mare, lucru care nu poate decît să o stimuleze.
Anca Călugăru, una dintre latinistele care au făcut carieră în anii de liceu, fiind pregătită, ca și Irina Vasilache, de profesoara Florentina Nicolau, s-a orientat spre o facultate care nu a avut nici o legătură cu latina. Anca a optat pentru Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș- Bolyai” din Cluj, unde admiterea s-a făcut pe bază de dosar. „Facultatea asta promite în viitor, de asta am ales să merg aici. E o combinație perfectă pentru mine între limba engleză, drept și economie, materii care mie mi-au plăcut foarte mult”, și-a explicat ea opțiunea. Deținătoare a premiului al doilea la Olimpiada Națională de Latină, în clasa a XI-a, și a premiului I la concursuri de latină, Anca spune că palmaresul de latinistă nu i-a ajutat deloc la admitere. Doar nota zece obținută la Bac, care i-a ridicat media de admitere la 9,95, intrînd a zecea pe listă, a contat. Ea este convinsă că greul de-abia acum începe și speră ca după anii de facultate să ajungă să aibă o carieră în diplomație, iar din latină să obțină venituri extra, eventual făcînd pregătire cu elevii pasionați de această limbă.
Nici pentru Georgiana Ghițu, abonată la olimpiadele naționale de limba română în anii de liceu, rezultatele obținute la întrecerile naționale nu au avut nici o însemnătate. Absolventă a Colegiului „Dimitrie Cantemir” din Onești, Georgiana a optat pentru Facultatea de Drept din București. A susținut examen ca toți ceilalți candidați, iar în final a fost admisă a 60-a pe lista celor 300 de elevi care au intrat pe locurile fără taxă. „Este o facultate care consider eu că mi se potrivește. Româna nu m-a ajutat decît într-o mică măsură, pentru că la 65 de teste grilă care au fost de rezolvat au fost și întrebări de gramatică”, recunoaște Georgiana.
Chiar dacă palmaresul bogat pe care l-au acumulat în anii de liceu nu le-a ajutat la admitere, nici una dintre cele trei olimpice din Bacău nu regretă participarea la concursuri. „Participarea la atîtea concursuri m-a obișnuit cu munca, cu disciplina de lucru, cu pregătirea examenului de admitere și stresul. Nu m-a ajutat direct, dar a fost un mare cîștig pentru mine”, explică Irina Vasilache. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns