• după o viață de navetist, deputatul Nicolae Sersea se retrage să-și crească nepoțica • senatorul Melu Voinea nu știe încă dacă mai vrea în Parlament • în schimb, deputații Minodora Cliveti și Vasile Miron își pregătesc de zor dosarele pentru alegerile din sînul partidului • și deputatul Viorel Hrebenciuc a afirmat că va candida • o surpriză ar putea fi candidatura Elenei Baran, consilierul prefectului de Bacău
Febra „facerii” listelor electorale cuprinde încet-încet toată suflarea politică. Partidul de guvernămînt a ales o metodă, dacă nu originală, cel puțin surprinzătoare ca să-și desemneze oamenii care vor candida pe listele Partidului Social Democrat (PSD). Dacă procedurile vor fi „pe bune”, vechii parlamentari ai acestui partid vor avea serios de furcă pentru a rămîne pe listele PSD în Bacău, județ pe care mulți dintre ei l-au ignorat cu desăvîrșire. Bacăul are 15 parlamentari, dintre care 11 deputați și patru senatori. PSD a cîștigat la alegerile din urmă cu patru ani șapte posturi de deputați și trei de senatori. Deputații PSD sînt Endre Bereczki, Minodora Cliveti, Dan Matei-Agaton, Viorel Hrebenciuc, Vasile Miron, Carmen Ileana Moldovan și Nicolae Sersea. Senatorii social-democrați sînt Emilian Prichici, Melu Voinea și Vasile Cautiș.
Toți candidații PSD pentru viitorul Parlament, mai puțin circa 10 la sută dintre aceștia, care vor fi fixați de conducerea centrală a partidului, vor fi selectați în urma unor alegeri preliminare, care se vor desfășura pe 5 septembrie. Practic, înaintea alegerilor generale, ca să ajungă pe liste, un pesedist trebuie să treacă de votul colegilor de partid. Metoda gîndită de mai marii PSD este simplă: fiecare candidat se prezintă în fața colegilor de partid, care îi votează sau nu. PSD a hotărît să nu candideze într-un județ mai mult de trei ori numărul parlamentarilor social-democrați existenți. Gabriel Vlase, subprefectul de Bacău, a explicat că doar dacă se depășește această cifră va fi nevoie ca fiecare candidat să vină cu o listă de 1.000 de semnături. Acesta ar urma să fie, practic, criteriul final de departajare. Ce se va întîmpla însă dacă toți candidații vin cu lista de adeziuni?! Nimeni din sînul PSD nu a putut da un răspuns.
Un singur parlamentar PSD se retrage de bună voie
Singurul parlamentar PSD care a anunțat că nu-și mai dorește un nou mandat este fostul senator și actualul deputat Nicolae Sersea. Fostul petrolist și-a anunțat decizia încă de la alegerile din urmă cu patru ani, cînd a anunțat că mandatul 2000-2004 este ultimul. „Prin natura meseriei, am fost mai mult plecat prin țară și străinătate. Vine timpul cînd te saturi de navetă. După 35 de ani de navetă, practic, nici nu știu cum a crescut copiii soția mea. Acum, viața mi s-a schimbat, pentru că am o nepoțică, pe care vreau să o cresc”, spune deputatul Sersea. El este convins că a ajuns la o vîrstă (67 de ani) cînd trebuie să lase locul altora, mai tineri, și crede că și alți parlamentari ar trebui să-i urmeze exemplul. Despre noua metodă adoptată de PSD pentru nominalizarea candidaților la alegerile generale, Sersea are o părere bună. „Este o idee bună, aplicată cu succes pînă acum de colegii de la UDMR. Se face o selecție mai bună a candidaților, iar aceștia capătă mai multă credibilitate și responabilitate”, este de părere deputatul.
Deputatul Viorel Hrebenciuc a anunțat încă în urmă cu o lună că va candida în interiorul partidului ca să ajungă din nou parlamentar. Hrebenciuc a afirmat că metoda alegerilor preliminare i se pare oportună, chiar dacă asta îl va obliga și pe el să meargă din poartă în poartă după voturi.
Deputatul Endre Bereczki declară că este hotărît să candideze la un nou mandat. Parlamentarului nu i se pare greu să obțină cele obțină cele 1.000 de semnături ca să poată candida. Cît despre campania electorală pentru preliminarii, Bereczki a decis și el să meargă în fiecare organizație unde să-și susțină cauza.
„N-o să mor de foame, dacă nu voi mai fi aleasă”
Deputatul PSD Minodora Cliveti nu exclude posibilitatea de a nu mai fi aleasă pentru un nou mandat. Cu toate acestea, ea este decisă să-și mai încerce o dată șansa, mai ales că, spune aceasta, are foarte multe activități ce trebuie continuate în Parlament. „Da, am să candidez, fiindcă am de dus la capăt mandatul pe care-l am la Consiliul Europei, ca membru în comisia Egalității șanselor. Ar fi păcat de munca mea de patru ani. Oricum, nu vă ascund că îmi doresc ca, după integrarea României în Uniunea Europeană din 2007, să obțin un mandat de europarlamentar”, ne-a declarat Minodara Cliveti. Ea a afirmat că își dorește să ajungă tot în Camera Deputaților, fiindcă, „e mai dinamică decît Senatul. Dar, orice rezultat e posibil la aceste alegeri din interiorul partidului. Eu sînt timidă de felul meu și recunosc că am greșit că, deși am muncit mult, nu am mediatizat suficient aceste lucruri. Alții, însă, au știut să-și facă multă publicitate. Dar, dacă nu voi mai fi aleasă, nu o să mor de foame. Am un loc de muncă, am o meserie, deci am la ce să mă întorc”, a încheiat deputatul PSD. Minodora Cliveti nu vede cu ochi buni ideea de strîngere a 1.000 de semnături. „Mie mi s-ar părea ilogic să participăm și la aceste prealegeri și să mai strîngem și acele semnături. Păi ori strîng acele semnături de la oameni, lucru care mi se pare un lucru suficient, ori rămîne cealaltă variantă. Eu merg pe ideea de competiție deschisă”, consideră parlamamentarul băcăuan.
„Urmează să mă decid”
Ceva mai nehotărît referitor la candidatura pentru un nou mandat este deputatul PSD Vasile Miron. Cînd l-am sunat, acesta era la Parlament, unde încerca să-și scoată de pe site-ul instituției date referitoare la activitatea sa. „Nu știu ce să vă spun, încă nu mai decis. Dar cred că, pînă la urmă, o să candidez”, ne-a mărturisit deputatul. Miron nu crede că, pînă la urmă, va mai fi nevoie de semnături și că nu ar avea motive să se teamă, fiindcă el și-a făcut datoria în Parlament.
Nici senatorul PSD Melu Voinea nu e tocmai sigur dacă va intra în lupta pentru un nou mandat, dar totuși nimic din declarația sa nu a lăsat să se întrevadă un abandon. „Sincer, nu m-am hotărît, dar, oricum, dacă intru, voi candida tot pentru Senat. O să-mi fac campanie din organizație în organizație, să discut cu oamenii, fiindcă n-avem voie cu afișe”, ne-a spus acesta. Dacă nu mai ajunge parlamentar, Melu Voinea speră să revină director la Panimon.
Surpriza numită Elena Baran
Este lesne de înțeles pentru oricine că nu doar actualii deputați și senatori din județ vor candida în interiorul partidului pentru un loc pe liste. Zvonuri tot mai insistente dau ca sigură înscrierea în cursă a Elenei Baran, consilierul prefectului Radu Cătălin Mardare. Conform acestor informații, ea se pregătește în această perioadă pentru bătălia ce are să vină. Acest nume a fost vehiculat în ultima vreme, însă este de așteptat ca și alte surprize să apară de unde se așteaptă mai puțin.
Preliminarele se anunță o adevărată corvoadă
Biroul Coordonator al PSD a aprobat criteriile și procedurile prin care vor fi selectați candidații la un fotoliu de parlamentar. Primul dintre acestea este ca persoana care dorește să candideze să fie cunoscută ca un om cinstit. Nici unul dintre membrii PSD asupra cărora s-a început urmărirea penală nu poate candida. O altă condiție impusă de conducerea centrală este ca pe listele de candidați în alegerile preliminare să se afle 20 la sută femei și 30 la sută tineri. Aceștia trebuie să candideze cot la cot cu bătrînii, însă nimeni nu le garantează că vor fi ajunge pe listele pentru Parlament. În fiecare județ se poate înscrie un număr maxim de candidați egal cu de trei ori numărul de parlamentari din județul respectiv. De exemplu, în județul Bacău, vor putea să candideze la alegerile interne din PSD 45 de social-democrați. Dintre cei care candidează în alegerile preliminare pentru a intra pe viitoarele liste parlamentare, membrii PSD vor putea să opteze pentru cel mult un candidat în plus. Adică, dacă în Bacău sînt 15 locuri, membrii PSD vor putea să opteze pentru maximum 16 candidați. Aceștia vor intra pe listele partidului pentru alegerile parlamentare în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obținut, fără alte aranjamente din partea conducerii centrale. Candidaturile se pot depune pînă pe 16 august, după care va urma o campanie electorală, ce va dura 18 zile, timp în care candidații vor avea obligația să se întîlnească direct cu alegătorii. Candidații nu pot să își facă reclamă în presa scrisă, audio sau video. De asemenea, candidații nu au voie să își facă prin telefon campanie, nu au voie să ofere cadouri în scopul influențării votului.
Dumitru Bontaș, președintele interimar al Organizației Județene a PSD Bacău, ne-a declarat că, deocamdată, nu s-a înscris nici o persoană în competiția electorală internă. Fiecare dosar va fi preluat și discutat, după 15 august, în Delegația Permanentă a partidului. (Eduard ADAM, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns