„Ziarul de Bacau” continua periplul sau cultural-turistic si muzeal cu o incursiune pe Valea Trotusului, numita, atit de frumos, si „o vale a Loirei in varianta moldoveneasca”. Chiar daca binecunoscuta zona a bazinului Trotus nu are chiar atit de multe palate si castele, frumusetea peisajului, traditiile si obiceiurile o situeaza printre preferintele iubitorilor de calatorie. Teritoriul ocupat de bazinul riului Trotus cuprinde o vasta regiune montana si deluroasa, ce face parte din grupa centrala a Carpatilor Orientali, partea nordica a muntilor Vrancei si jumatatea sudica a Subcarpatilor Moldovei.
De la Tirgu Ocna in amonte, soseaua urmareste valea pitoreasca a Trotusului pina la Ghimes-Faget, de unde trece prin pasul Ghimes-Palanca, in Transilvania. Micul monument de la Palanca aminteste trecatorului ca aici a fost spinzurat, in seara zilei de 10 mai 1917, de catre autoritatile militare austro-ungare, Emil Rebreanu, fratele scriitorului Liviu Rebreanu – cu numele Apostol Bologa, eroul romanului „Padurea Spinzuratilor”, pentru fapta de a fi refuzat sa lupte impotriva fratilor lui, romanii.
Pornind de la Tirgu Ocna, la 8 km distanta de oras, pe valea piriului cu acelasi nume, se afla comuna Dofteana, asezare razeseasca, unde intilnim vechea exploatare de titei de la Mosoarele, ce dateaza din timpul lui Stefan cel Mare, care se spune ca si-ar fi oblojit cu titei extras de aici rana capatata la picior in timpul asediului cetatii Chilia. Insasi denumirea de Mosoare se trage de la dispozitivul de extractie a titeiului din puturi, care se facea cu burdufe trase cu un cablu ce se infasura pe un fel de mosoare, invirtite de cai sau boi inhamati la o oiste ce se invirtea, la rindu-i, in jurul osiei verticale a acestor mosoare. Inca din secolul al XV-lea, incepuse exploatarea primitiva a petrolului in aceste parti. In 1440, sint mentionate „gropile” de pacura de la Lucacesti; in 1446, cele din sudul Depresiunii Darmanesti, iar la inceputul secolului al XVII-lea, cele din jurul Moinestiului.
La Mosoare a fost instalata, in 1863, prima sonda mecanica. Pentru a marca acest fapt, vechea sonda existenta pe aceste locuri poarta o placa comemorativa. La Dofteana, exista unul dintre cele mai cunoscute parcuri dendrologice sau „arboreturi” din tara, rezervatie naturala cu mari si valoroase colectii de specii, care se intinde pe o suprafata de 24,1 ha. Arboretumul de la Dofteana este proprietatea Directiei Silvice Bacau, fiind prins in amenajamentul Ocolului Silvic Tirgu Ocna, ocol care se ocupa de mentinerea si intretinerea colectiei dendrologice. (Va urma)
Lasă un răspuns