• investitori din 26 de comune ale județului Bacău pot solicita pînă la 100.000 de dolari prin Programul FIDA
Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bacău (DADR) a început acțiunea de popularizare a programului de creditare a investițiilor în zona de munte, program extins din această lună de Guvern și Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă – FIDA și în județul Bacău. Creditele pot fi accesate de investitorii care aplică proiecte de dezvoltare în 26 de comune ale județului, toate din zona monmtană, de la Oituz și zona Comănești, pînă în zona Ghimeș – Palanca. Solicitanții pot beneficia de trei tipuri de credite, în valoare maximă de 4.000, 10.000 și 100.000 de dolari fiecare. „Sînt credite cu dobîndă mică – spune directorul adjunct al DADR Bacău, Ghiță Burlui -, care pot fi derulate prin Banca Comercială Română, pentru activități de orice fel, cu excepția celor care nu sînt permise de lege, prin regimul special al armelor, drogurilor și altele asemenea”.
Programul de creditare FIDA a fost aplicat inițial în zona Munților Apuseni, dar a fost extins, de la 1 august pentru alte nouă județe, între care și județul Bacău. Ghiță Burlui a precizat că în prezent se derulează etapa de organizare a popularizării acestui program în rîndul potențialilor investitori. „Sînt oameni interesați de astfel de credite – a mai spus Ghiță Burlui. Evident, este vorba doar de creditare și nu de granturi – fonduri nerambursabile, însă creditele pot fi accesate ușor, pentru că și proiectele cerute de creditori sînt mai simplu de întocmit”. Zona de munte a județului Bacău are resurse care merită puse în valoare în continuare – cum sînt turismul montan și agroturismul, creșterea animalelor și prelucrarea produselor acestui sector, prelucrarea lemnului etc.
Programul FIDA poate fi accesat de persoane fizice din zona montană care dețin terenuri agricole și efective de animale, de persoane juridice și de asociații ale agricultorilor.
Unde pot fi investiți banii FIDA
Extinderea programului FIDA și în zona Bacău a avut în vedere nevoile populației rurale din zona montană. Comunitățile sărace din această zonă trăiesc încă în condiții dificile și au acces limitat la servicii financiare conform nevoilor lor.
Astfel, banii pot fi investiți în cumpărarea de animale de rasă și construirea de adăposturi pentru animale care să asigure condiții optime de creștere a animalelor și dotarea acestora cu utilajele necesare procesului de producție. De asemenea, pot fi accesate fonduri pentru dotarea cu instalații pentru evacuarea dejecțiilor, instalații de muls, alimentarea cu energie electrică etc.. Pot fi cumpărate, din acești bani, utilaje agricole necesare procesului de producție în gospodăria proprie sau pentru procesarea produselor animaliere și vegetale. Meșterii satelor își pot dezvolta atelierele de tîmplărie, croitorie și artizanat sau de orice fel, iar întreprinzătorii cu ochii pe agroturism își pot moderniza gospodăriile după asemenea norme. Acordul pentru aplicarea programului mai permite investiții pentru înființarea de culturi de arbuști fructiferi, de plante medicinale, înființarea de căpșunării, ciupercării și de alte culturi vegetale. În plus, este permisă și cofinanțarea pentru proiecte aplicate în Programul SAPARD (în care solicitantul trebuie să vină cu jumătate din valoarea eligibilă a proiectului).
Cum se restituie creditele FIDA
Conform acordului încheiat de țara nostră cu FIDA, împrumutatul va plăti Fondului, periodic, dobînda la suma trasă din contul împrumutului și nerambursată, la rata de o jumătate din rata de referință a dobînzii. Rata de referință a dobînzii va fi stabilitã de Fond anual și va constitui baza de calcul a dobînzii la împrumut pentru perioada începînd cu data de 1 ianuarie și terminînd cu 31 decembrie ale fiecărui an. Fondul va comunica împrumutatului, în cel mai scurt timp posibil, rata dobînzii care va fi aplicată acestuia în fiecare an. Dobînda la împrumut se va plăti semestrial, la datele de 1 iunie și 1 decembrie. De asemenea, împrumutatul va rambursa suma împrumutului, trasă din cont, în 29 de rate semestriale egale, plătibile la fiecare 1 iunie și 1 decembrie, terminînd cu 1 iunie 2018, și o rată care se va plăti la 1 decembrie 2018. Termenii acordului nu fac specificare dacă banca plătitoare va impune condiții specifice și nu sînt precizate nici perioadele de maturizare (de rambursare totală) a creditelor. cel puțin după termenii acordului, un împrumut ar putea fi acordat pentru maxim14 ani.
Asupra preocupărilor DADR de aplicare a acestui program și a condițiilor de creditare, vom reveni. (Petru DONE)
Lasă un răspuns