• Ion Vrînceanu, fostul partener al lui Corneliu Iacobov la Edilitar, spune că nu existau titluri de proprietate pe terenurile de sub casele vîndute • actul care legaliza că garanțiile sînt în regulă a fost întocmit de notarul Ioana Olaru • soțul ei, procuror șef de serviciu la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel, spune că o eventuală plîngere împotriva soției n-ar intra pe mîna lui
Afacerile lui Corneliu Iacobov continuă să facă valuri. Controversatul om de afaceri băcăuan a reușit să vîndă terenul și casele naționalizate din Tîrgu Ocna în contul datoriilor pe care le-a făcut la SNP Petrom în calitate de patron al Rafinăriei Dărmănești. Practic, Iacobov cumpăra produse petroliere de la SNP și gira cu diferite bunuri. Printre acestea se regăsea întreg patrimoniul societății Edilitar Tîrgu Ocna. Cum Iacobov nu și-a achitat datoria, SNP a executat gajul pus. Fostul partener de afaceri al lui Iacobov, Ion Vrînceanu, recunoaște că s-a retras de la Edilitar tocmai pentru că știa că gajul pus de Iacobov în contul petrolului cumpărat nu era în regulă. Ițele întregii povești se adună la actul de gaj. Acesta a fost legalizat de notarul Ioana Olaru, nimeni alta decît soția lui Codruț Olaru, procuror șef de serviciu la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate (CZCCO) de la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău.
Acesta a fost circuitul prin care s-a ajuns ca unele case naționalizate din Tîrgu Ocna și terenul de sub ele să fie vîndute la licitație. Asta în condițiile în care Ștefan Șilochi, primarul orașului, se bate cu pumnii în piept încă de astă primăvară că aceste bunuri nu au aparținut niciodată societății Edilitar. Și totuși, ele au fost vîndute. Cum de-a fost posibil? La baza execuției silite stă, de fapt, un act notarial care certifică faptul că bunurile puse gaj de Iacobov sînt ale firmei Edilitar. Notarul care a întocmit acest act este Ioana Olaru, nimeni alta decît soția procurorului Codruț Olaru, șef de serviciu la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău. La vremea cînd a izbucnit scandalul legat de casele naționalizate, mai precis în primăvara acestui an, am întrebat-o pe Ioana Olaru dacă societatea Edilitar a prezentat acte de proprietate pe terenul și imobilele pe care le-a gajat pentru bonitatea financiară a lui Corneliu Iacobov. Notarul ne-a spus că astfel de contracte sînt protejate de secretul profesional și că la toate birourile notariale, nu numai la al ei, au fost respectate cu strictețe toate prevederile legale în materie.
„Știam că titlurile de proprietate sînt în neregulă”
Puțin după aceea, Ion Vrînceanu, fostul partener de afaceri al lui Corneliu Iacobov, a făcut referire, în timpul unei conferințe de presă organizate la București, la faptul că s-a gajat și terenul de sub imobilele din Tîrgu Ocna fără ca notarul public să verifice dacă societatea Edilitar are și titluri de proprietate asupra lor. Ion Vrînceanu își menține afirmațiile și în prezent. „Pe vremea cînd eram eu acționar principal la Edilitar, Corneliu Iacobov mi-a cerut să pun gaj patrimoniul societății pentru a putea încheia un contract de achiziție de petrol pentru Rafinăria Dărmănești de la SNP Petrom. Eu știam că nu sînt titluri de proprietate pentru terenul de sub imobile, că nu aveam titlu decît pentru terenul de la fostele sere ale orașului, și l-am refuzat. I-am zis lui Iacobov: «Băi, mai devreme sau mai tîrziu, la modul cum îți faci tu afacerile, cineva tot o să vină să execute garanțiile astea. Eu unul nu-mi pun semnătura pe un așa contract de gaj și mă retrag din acționariat». Și așa am și făcut: m-am retras, de fapt, din toate societățile unde eram partener cu el, Iacobov a preluat Edilitarul, a încheiat contractele de gaj fără să se țină cont de neregulile în privința titlurilor de proprietate pe terenuri și s-a ajuns în situația de astăzi. Repet, la vremea cînd s-au încheiat aceste contracte de gaj, acționarul principal de la Edilitar Tîrgu Ocna era Corneliu Iacobov. Nu știu cum a rezolvat la notariat, nu mai este treaba mea”, a încheiat fostul partener de afaceri a lui Corneliu Iacobov.
Cine a vîndut terenurile din Tîrgu Ocna?
Am încercat, în cursul zilei de ieri, să stăm de vorbă cu notarul Ioana Olaru. După o primă convorbire telefonică în cursul dimineții, în care ne-a spus că are nevoie de puțin timp să se documenteze, pentru că nu-și mai aduce aminte cu exactitate de prevederile contractului, Ioana Olaru nu a mai putut fi contactată. O funcționară de la birou ne-a comunicat că notarul are un deces în familie și a plecat de la birou fără să precizeze dacă se mai întoarce. Soțul Ioanei Olaru, procurorul Codruț Olaru, ne-a confirmat existența unei probleme familiale. El ne-a mai spus că nu discută niciodată cu soția despre problemele de la biroul notarial și că este cel puțin absurdă presupunerea că soția sa ar fi profitat de faptul că el este procuror pentru a încheia un contract de gaj în neregulă. „O eventuală plîngere împotriva soției mele oricum n-ar fi fost instrumentată de mine sau de serviciul de Combatere a Crimei Organizate pe care îl coordonez. Este un alt serviciu, specializat, cu care eu nu am nici o legătură. Cert este că soția mea este de trei ori mai riguroasă decît ceilalți notari în privința documentelor pe care le legalizează tocmai datorită poziției mele. Chiar eu i-am cerut acest lucru, ca să nu fie probleme”, ne-a spus procurorul Codruț Olaru. Cert este că în procesul verbal de vînzare a imobilelor și terenului din Tîrgu Ocna, executorul judecătoresc Valentin Popa spune clar că există un proprietar pe terenul în discuție, înscris la poziția trei din Cartea Funciară a orașului, adică Edilitar. Primarul din Tîrgu Ocna spune însă că habar nu are cum ar fi putut dobîndi dreptul de proprietate societatea Edilitar asupra unui teren care aparține comunității. „Astfel de transcrieri la Cartea Funciară se fac în urma unor tranzacții de vînzare-cumpărare. Noi n-am vîndut niciodată terenul de sub imobilele care au fost executate de SNP Petrom”, ne-a declarat Șilochi. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns