• peste 2.000 de absolvenți de gimnaziu au preferat să nu se înscrie la examen • mulți copii au renunțat, fiindcă părinții le-au spus din start că n-au bani să-i țină prin școli • majoritatea absolvenților de gimnaziu de la sate au același viitor sumbru: lucrători cu ziua
Peste 2.000 dintre cei 11.366 de elvi care au absolvit în acest an ginmnaziile în județul Bacău nu s-au înscris la examenul de capacitate. Situația este considerată îngrijorătoare de conducerea Inspectoratului Școlar Județean, cu atît mai mult cu cît cifra este în creștere de la un an la altul. În plus, alți 250 de elevi care s-au înscris, au renunțat după primele probe, iar trei absovenți au fost eliminați după ce au încercat să copie la examenul de geografie. Prea săraci pentru a spera să-și continue studiile, pentru mulți elevi din mediul rural viitorul înseamnă să muncească zilier prin vecini. Familiile nu dispun de resurse financiare pentru a-i trimite la liceu, iar comunitățile nu găsesc sau nu caută soluții pentru a îndrepta lucrurile. Egalitatea de șanse sună frumos, dar realitatea e adeseori aspră.
I-a fost frică să meargă la examen
Pe Ioana Budăieș am întîlnit-o pe o uliță din Nicolae Bălcescu, în timp ce studia, împreună cu sora sa mai mică și o fostă colegă de școală, subiectele de la proba de geografie a Capacității. „A renunțat la Capacitate. I-a fost frică că nu ia examenul”, explică Veronica, sora mai mică a Ioanei. Deconspirată, absolventa gimnaziului din Nicolae Bălcescu confirmă că mezina are dreptate. „Am terminat clasa a VIII-a cu media 7,08, dar mi-a fost frică să nu pic la capacitate. De altfel, subiectele de la geografie mi se par destul de dificile, dar cred că aș fi făcut față, mai ales că la română și matematică a fost ușor. Acum îmi pare rău și, dacă în vară nu plec în Italia, la mama, mă duc la Capacitatea din toamnă”, își promite Ioana. Cu mama plecată la muncă în Italia și tata fîntînar în sat, fatița recunoaște că nu se pune problema banilor pentru a continua studiile, eventual la un liceu din Bacău. Numai că nimeni nu a încurajat-o să încerce, iar profesorii nu s-au preocupat să-i dea încredere în șansele ei. Ioana va trebui să se mulțumească cu o școală de arte și meserii la care nu se cere neaparat certificat de capacitate. De altfel, ea spune că dacă va rămîne în țară, își va continua studiile la școala de profil din sat. O consolare destul de palidă pentru o absolventă care a terminat, totuși, școala generală cu o medie destul de frumoasă.
Vina de a fi sărac
La cîteva zeci de kilometri depărtare de Nicolae Bălcescu, 120 de absolvenți de gimnaziu din comunele Ungureni, Horgești, Pîncești și Parincea au susținut, la centrul găzduit de școala din Parincea, ultima probă a Capacității. Trei dintre ei așteptau cuminți microbuzul care trebuia să-i ducă, cale de vreo 25 de kilometri, acasă, la Fulgeriș – Parincea. Adriana Zamfir, Ioana Sîrbu și Florin Onofrei sînt singurii absolvenți ai școlii din sat care s-au înscris la Capacitate. „Am încercat, pentru că ne-am dorit foarte mult să dăm Capacitatea”, au fost singurele cuvinte spuse, la unison, de cei trei. Cu un trai pe care nimeni nu l-ar invidia, Ioana, Adriana și Florin au învățat să tacă și să facă. Dacă vor lua sau nu examenul, în acest moment doar Cel de Sus poate spune. Oricare ar fi rezultatul, însă, ar însemna același lucru pentru ei. Prea săraci pentru a spera măcar să-și continue studiile, viitorul celor trei pare a se înfățișa într-o singură imagine: muncitor cu ziua, așa cum sînt mai toți locuitorii din Fulgeriș.
Ioana, cel de-al doilea copil din șase al familiei Sîrbu, din Chilia Benei – Parincea, știe prea bine că pentru ei aproape că nu mai există nici o speranță. „Ioana are o soră mai mare, care, în urmă cu doi ani a intrat la Liceul Economic. La sfîrșitul clasei a IX-a, mama a transferat-o la o școală profesională de croitorie, pentru a termina mai repede școala și pentru a căpăta o meserie. Pur și simplu nu mai avea cum să o întrețină la școală. Ceilalți copii din sat au renunțat la examenul de capacitate din același motiv. Părinții le-au spus că nu are rost să vină la examen, pentru că oricum nu vor putea merge mai departe. Pentru ei, și școala de arte și meserii din Parincea înseamnă o cheltuială prea mare. Copiii vor să învețe, însă singura lor «vină» este că s-au născut în Fulgeriș”, spune profesoara Maricica Trif, directorul Școlii din Fulgeriș.
Centrul de examen de la Școala Parincea a deținut supremația în județ în ceea ce privește numărul elevilor neînscriși la Capacitate. Aici au fost arondați 265 de absolvenți de gimnaziu din comunele Ungureni, Horgești, Pîncești și Parincea. De înscris, s-au înscris însă numai 120. Din 63 de absolvenți din comuna Ungureni s-au înscris la examen 35, din 74 de horgeșteni s-au decis să vină la Capacitate numai 26, comuna Pîncești a avut la examen 28 de elevi din 59 de absolvenți de gimnaziu, în timp ce gazdele de la Parincea au avut 31 de candidați din 69 de elevi care au terminat opt clase. Statistici dure, care au o singură explicație: sărăcia. „La examen s-au înscris, practic, numai copiii din Ungureni, Bibirești și Botești. Elevii din Viforeni sau Bărtășești sînt extrem de săraci și pentru ei școala se termină după opt clase”, ne-a declarat profesoara Aurica Sava, directorul Școlii din Ungureni.
Oarecum paradoxal, centrul de examen de la Parincea a fost urmat în topul amintit de centrul de la Școala „Domnița Maria” din Bacău, unde diferența dintre elevii arondați și cei înscriși la examen a ajuns la 144. Grosul acestora este dat, însă, de absolvenții din comunele Buhoci și Tamași, numai 82 dintre cei 195 de elevi care au terminat opt clase la școlile din cele două comune regăsindu-se pe listele de concurs. „Sărăcia îi determină pe mulți copii să se oprească după opt clase, iar cei care continuă, preferă să o facă la școala de ucenici din sat”, a explicat Gheorghe Tamaș, primarul comunei Tamași. Altă comună, aceeași problemă, care pare a nu fi străină deloc mai tuturor satelor băcăuane. De altfel, o cotă de 30- 40 de elevi neînscriși la examenul de capacitate a devenit o obișnuință pentru mai toate centrele din județ. (Eduard CUCU)
Contestațiile de la Capacitate se corectează în Ardeal
Eventualele contestații pe care le vor depune participanții la
examenul de capacitate din județul Bacău se vor corecta la
un inspectorat școlar dintr-un județ din Ardeal, a decis Ministerul
Educației, care nu a precizat despre ce județ este vorba. ISJ Bacău nu a fost însă uitat de oficialii ministerului, aici urmînd să funcționeze un centru zonal de contestații, unde se vor soluționa contestațiile depuse de absolvenții de gimnaziu din județele Iași, Galați și Vrancea. Astăzi, pînă la ora 12.00, la centrele de concurs se vor afișa rezultatele examenului de capacitate, urmînd ca, pînă la ora 18.00, să fie primite eventaulele contestații. Inspectorul general adjunct Ana Marchiș, președintele Comisiei județene de examen, a ținut, însă, să atragă atenția candidaților că „ar trebui să se gîndească foarte bine înainte de a depune o contestație, în condițiile în care, în urma recorectării, nota inițială poate fi și scăzută”. Amintim că, potrivit metodologiei de Capacitate, nota inițială este modificată doar dacă diferența dintre aceasta și nota pusă de comisia de contestații este mai mare de jumătate de punct. În cazul în care nota inițială este de cel puțin 9.50, modificările de notă se efectuează indiferent de diferența dintre cele două calificative. (E. C.)
Lasă un răspuns