• așa gîndesc cei mai mulți dintre băcăuani, care evită să se ducă la psiholog, cu toate că legea îi obligă • oricum, în județul nostru sînt angajați în unități comerciale doar patru psihologi • firmele încheie contract cu un cabinet de psihologie numai dacă sînt constrînse să angajeze salariați pentru care este nevoie de o astfel de examinare • peste 18.000 de șomeri sînt consiliați de un singur expert
Existența unui specialist în psihologie, care să încurajeze persoana pentru a optimiza munca, nu este o noțiune digerabilă încă pentru salariații sau șomerii băcăuani, care nu au unde să își spună ofurile legate de muncă. Marea majoritate a celor care aud de un psiholog în incinta unei unități catalochează imediat situația ca fiind pentru „nebuni”. „Rolul psihologului în relațiile de muncă este deosebit de important. Noi nu avem tradiție în domeniul utilizării lui în relațiile sociale. Într-o unitate economică acesta ar trebui să stabilească trăsăturile fiecărui salariat în parte, în baza cărora să se stabilească exact compatibilitatea cu locul de muncă. Primii pași ar trebui făcuți încă din școală, cînd se creionează profilul viitorului angajat”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Nu puține au fost situațiile în care o persoană a ales să devină medic, a studiat trei sau patru ani și apoi a renunțat pentru meseria de avocat. Sau a fost îndrumat să se facă strungar și el ar fi avut aptitudini pentru a deveni frizer.
În Bacău sînt mulți șomeri care provin din industria mecanică: strungari, frizeri, prelucrători prin așchiere, lăcătuși mecanici. Aceștia sînt luați în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău și îndrumați spre o meserie cerută pe piața muncii. Dar a recalifica un om trecut de 40 de ani, obișnuit o viață întreagă să facă altceva, este un adevărat chin. Mai ales cînd nu ai nici expertul necesar să îl convingă și să îi schimbe modul de a vedea lucrurile. „Noi avem în cadrul instituției un psiholog, precum și alte 30 de persoane care consiliază șomeri, cu foarte multă experiență. Dar cred că ar mai trebui măcar un specialist în psihologie care să meargă în teren, să consilieze persoanele fără un loc de muncă din celelalte localități ale județului”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău.
În județul nostru sînt peste 18.000 de șomeri, care sînt consiliați și testați aptitudinal de un singur psiholog. Volumul de muncă este foarte mare și atunci testarea psihologică este apanajul cazurilor foarte dificile, greu integrabile social. „Cazuri speciale de persoane care și-au pierdut locul de muncă de trei patru ori, provin din familii destrămate sau sînt inadaptabile pe un anumit loc de muncă sînt consiliate de psiholog. Acesta îi evaluază pe baza testelor pe fiecare în parte pentru a stabili în conformitate cu aptitudinile lui locul de muncă cel mai potrivit”, a precizat Octavian Țicău.
Patronii solicită teste pentru angajați numai dacă este obligatoriu
Testarea psihologică a salariaților nu este obligatorie la noi, lucru valabil și pentru șomeri. Ea se poate face la cerere, dar pînă acum nici un patron nu a solicitat teste pentru angajați. „Examenele psihologice sînt solicitate numai de societățile pentru care este obligatoriu aceast examen la angajare. Noi avem contracte cu aceste unități, dar nimeni nu a venit să solicite testarea benevol. Anul trecut, prin cabinetul nostru au trecut peste 2.000 de salariați pentru care examenul este obligatoriu”, ne-a declarat psihologul Justinian Turcu.
În prezent, sînt supuși acestor tipuri de verificări medicale doar o
parte dintre salariați. „Examenul psihologic, atît la angajare cît și
periodic, este obligatoriu pentru persoanele care lucrează în
construcții, la înălțime, pentru fochiști, șoferi, electricieni și cei care intervin în silozurile de cereale”, mai spune Ion Barbu. La aceste categorii de salariați, inspectorii de muncă au obligația de a urmări, la anumite intervale de timp, modul în care a fost efectuată testarea. Salariații care muncesc pe schele, în macarale, în condiții de izolare, zgomot sau au funcții de decizie trebuie să efectueze în
mod obligatoriu examenul psihologic. Controalele inspectorilor de
muncă arată că numeroase accidente se petrec tocmai din această
cauză. Sînt salariați care lucrează în aceste condiții, deși sînt inapți
acestei meserii și locului de muncă.
Angajatorii sînt obligați ca la completarea fișei de expunere la risc
profesional să bifeze dacă salariații lucrează sau nu la înălțime,
medii izolate sau sînt factori de decizie. Fișa ajunge la medicul de
medicina muncii, care îl trimite pe angajat să efectueze controlul
psihologic. Medicul de medicina muncii este cel care dă verdictul
final, în funcție de testul psihologic. Patronii care nu se conformează acestei proceduri riscă amenzi din partea ITM Bacău între 25 și 50 de milioane de lei.
În județul nostru există doar patru unități care au angajați experți în psihologie: Aerostar, Electrica, platforma petro-chimică de la Onești și SNP Petrom Moinești. La ITM Bacău mai sînt înregistrate și cinci cabinete particulare care sînt abilitate în psihologia muncii, unde de regulă patronii apelează atunci cînd este musai să facă un control la angajarea unei persoane. „Noi nu avem autoritatea de a sancționa aceste cabinete. Ele au obligația de a trimite la fiecare șase luni o informare privind activitatea prestată. La reînnoirea atestatului, psihologii au însă nevoie de avizul nostru, aceasta fiind singura noastră modalitate de a-i controla și trage la răsopundere”, a precizat inspectorul șef de la ITM Bacău. Pînă însă la a atrage măsuri punitive aupra psihologilor mai trebuie însă dezvoltat un sistem care să asigure echilibru salariaților la locul de muncă și consilierea de specializată în caz de șomaj. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns