– costurile pentru deszăpezirea drumurilor județene din iarna trecută au fost contabilizate la 38 miliarde de lei vechi – din acești bani, județul mai are de achitat 6 miliarde de lei – pe 23 octombrie se vor deschide ofertele pentru licitația care va stabili firma ce va deszăpezi județul în următorii patru ani
Ștefan POPA
Factura la deszăpezire pentru iarna 2011 – 2012 apasă greu pe umerii bugetului județean. Zăpada căzută puhoi a mărit factura, iar Consiliul Județean (CJ) Bacău a trebuit să deconteze nu mai puțin de 38 miliarde de lei vechi, preț ce include și TVA-ul. „Din acești bani noi mai avem de achitat circa 6 miliarde de lei vechi. Sperăm că pînă la sfîrșitul acestei luni să achităm tot”, a declarat Valentin Palea, directorul Serviciului Județean de Drumuri. În timp ce datoriile pentru factura restantă încă nu s-au stins, drumarii se pregătesc acum de o nouă iarnă. Anul acesta s-a încheiat și acordul cadru cu firma care făcea deszăpezirea și întreținerea drumurilor pe timp de iarnă, pe care CJ Bacău îl avea cu firma Tehno Strade SRL, patronată de Dorinel Umbrărescu. „Licitația a fost organizată și publicată pe SEAP. Pe 23 octombrie se vor deschide ofertele pentru iarna 2012 – 2013. Licitația este organizată tot pe patru ani, atît pentru deszăpezire, cît și întreținere drumuri pe timp de vară”, a mai spus Valentin Palea.
Șapte baze de deszăpezire dotate cu nimic
Pentru a nu fi luați prin surprindere de anotimpul rece, aleșii județeni băcăuani s-au pregătit pe hîrtie de zăpezi mari încă din septembrie. Atunci, ei au aprobat planul operativ de acțiune pentru combaterea înzăpezirii, poleiului și a gheții de pe drumurile din județ pentru iarna 2012 – 2013. Totodată, a fost aprobată lista sectoarelor de drum unde vor fi instalate panouri de parazăpezi și a celor unde se va acționa numai la ordinul Comandamentului de deszăpezire constituit la nivelul CJ Bacău.
Pe teritoriul județului sînt amplasate șapte baze dotate cu utilaje care vor înterveni în cazul în care drumurile județene vor fi blocate de zăpadă: baza Bacău – care va acoperi 136,4 de kilometri de drum din localitățile din jurul municipiului cu opt utilaje de deszăpezire, baza Buhuși – care va acoperi 60,8 de kilometri de drum județean cu patru utilaje, baza Comănești – care va curăța 114,5 kilometri de drum cu șase utilaje, baza Onești – care dispune de cinci utilaje pentru 93,8 de kilometri de drum, baza Răcăciuni – care va acoperi 219,8 de kilometri de drum cu zece utilaje, baza Podu Turcului – unde șase utilaje sînt pregătite să curețe 112,7 kilometri de drum și baza Izvoru Berheciului – care acoperă 142 de kilometri de drum cu patru utilaje.
Aceste baze însă nu vor fi dotate cu material antiderapant sau utiliaje, ci cu nimic. Ele vor avea rol strict în organizarea deszăpezirii. „Noi nu mai achiziționăm nimic. Firma care va face deszăpezirea se va ocupa de tot, iar noi decontăm serviciile prestate. Vom avea însă atribuții în verificarea în teren, pentru a vedea dacă ceea ce se solicită la decontarea pe hîrtie se regăsește și în realitate”, a precizat directorul Drumurilor Județene.
Lasă un răspuns