• reguli stricte pentru comercianții din oboare, piețe și tîrguri • prefectul, președintele Consiliului Județean și primarii din toate localitățile județului trebuie să urmărească, prin împuterniciți, modul în care se desfășoară comerțul ambulant
Băcăuanii care își aprovizionează cămara cu mărfuri cumpărate din piețele din oraș vor putea ști, de acum, de la cine au cumpărat legătura de mărar sau pătrunjel sau cum îl cheamă pe cel care le-a oferit, generos, o legătură de ceapă verde în plus. Asta pentru că, printr-un act normativ adoptat în ultima ședință de guvern, comercianții și producătorii agricoli care își desfac mărfurile în piețe, oboare și tîrguri sînt obligați ca, pe lîngă halat, să poarte în piept și un ecuson cu numele lor sau al firmei, iar pentru societățile comerciale și sediul social, așa cum au fost înregistrate în registrul comerțului. În plus, potrivit aceluiași act normativ, comercianții care își vînd produsele în piață sînt obligați să afișeze prețurile produselor și să folosească doar cîntare verificate metrologic. Pentru Ovidiu Băncilă, directorul Administrației Piețelor din cadrul Primăriei Bacău, prevederile noului act legislativ nu sînt chiar o surpriză. „Se legiferează acum ceea ce am instituit noi ca norme interne încă din urmă cu doi-trei ani. Nici un comerciant nu are voie să își vîndă marfa dacă nu o cîntărește la un cîntar avizat metrologic. În plus, numele agentului economic trebuia afișat la vedere pentru ca, în eventualitatea în care există nemulțumiri, cumpărătorii să știe pe numele cui depun contestațiile”, explică directorul Băncilă. O altă prevedere inclusă în noul act normativ, dar care era și pînă acum respectată de comercianții băcăuani, se referă la obligativitatea comercianților de a asigura, permanent, curățenia la locul de vînzare, să nu expună mărfurile în afara spațiului alocat și să nu ofere produsele la vînzare înainte și după deschiderea pieței. În plus, piețele pot funcționa numai în baza unei autorizații eliberate de autoritățile publice locale, după obținerea autorizației sanitare de funcționare și a celorlalte aprobări necesare.
În zonele publice își pot desfășura activitatea persoanele juridice care comercializează produse cu amănuntul, asociațiile familiale și persoanele fizice autorizate, inclusiv meșteșugarii, producătorii agricoli individuali și asociațiile acestora, care vînd propriile produse agricole și agroalimentare, precum și orice persoană fizică ce vinde, ocazional, bunurile proprii în piețe organizate. Actul normativ interzice, însă, vînzarea în piață a substanțelor toxice, inflamabile sau explozive, precum și a armelor de foc și a muniției.
Administratorul pieței va fi obligat să asigure producătorilor agricoli un număr de cîntare egal cu cel al locurilor de vînzare, inclusiv cîntare cu o capacitate de peste 30 kilograme.
Piețele, cu excepția celor în care se vînd animale vii, vor avea spații pentru depozitarea mărfurilor și a ambalajelor, bazine pentru spălarea legumelor și a fructelor, fîntîni cu jeturi de apă potabilă, locuri de parcare, puncte de colectare a deșeurilor și toalete publice.
Piața va funcționa după un program care va fi afișat la loc vizibil, în punctele principale de acces. Ocazional, activitățile de comerț pot fi desfășurate și în pasaje, drumuri publice și străzi, cu condiția să satisfacă o nevoie stringentă a populației, să nu afecteze circulația pietonilor sau a mijloacelor de transport, să nu polueze mediul și să nu împiedice libera concurență. Administratorii care nu asigură un număr suficient de cîntare vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 10 și 15 milioane de lei. Pentru piețele care funcționează fără autorizație eliberată de autoritățile publice locale, amenda este cuprinsă între 80 și 100 milioane de lei. Contravențiile vor fi constatate de persoanele împuternicite în acest scop de prefect, de președintele Consiliului Județean, de primari și de Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor. Aceleași reglementări se vor aplica și în cazul piețelor care funcționează pe domeniul privat, avînd în vedere caracterul de interes public al acestora. Noile prevederi vor intra în vigoare de la începutul lunii aprilie. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns