Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est a marcat, joi, 9 aprilie, implinirea a 10 ani de la infiintare. La eveniment au participat presedintii consiliilor judetene din regiune, primari, fosti, actuali si viitori beneficiari ai programelor de finantare europeana si guvernamentala si ziaristi.
Printre invitatii de joi ai ADR Nord-Est i-am vazut, din judetul Bacau, pe Dragos Benea, presedintele Consiliului judetean, pe subprefectul Claudiu Balan, pe Leonard Padureanu, director in Primaria Bacau, pe Viorel Ilie, primarul Municipiului Moinesti, si pe Adrian Iordache, directorul general al HIT Park Hemeius. „Multumesc tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea institutionala a ADR Nord-Est, tuturor beneficiarilor care ne-au impulsionat sa fim mereu mai buni, mai profesionisti, mai atenti la nevoile lor si celor care ne-au fost alaturi de-a lungul acestor 10 ani – a spus, asistentei, directorul general al agentiei, Constantin Apostol. Am reusit, impreuna, lucruri de care sintem mindri: cifrele au prins viata, Regiunea Nord-Est a sfidat statisticile si a devenit cunoscuta si prin indicatori, dar si prin potentialul ei, prin calitatea oamenilor, si am devenit model de buna practica in cele mai diverse medii. Perioada urmatoare va fi un test pentru noi toti. Sintem increzatori ca rezultatele bune vor continua, iar in 2013 Regiunea Nord-Est va deveni un loc mai atractiv pentru a trai, a munci, a investi, dar si a petrece timpul liber”.
Proiecte de milioane de euro in judetul Bacau
Beneficiarii programelor de finantare si reprezentanti ai autoritatilor locale, membri ai Consiliului Regional de Dezvoltare, au formulat aprecieri asupra activitatii agentiei in cei zece ani, dar si asupra colaborarii cu aceasta. „Agentia – ne-a declarat Dragos Benea – a fost un partener principial si extrem de eficient al judetului Bacau. Este cea mai buna agentie de dezvoltare regionala din tara, pe cifre, si ma bucura cu atit mai mult cu cit in fruntea ei este un bacauan”. La eveniment a fost prezent si cel mai mare beneficiar al programelor de finantare europeana, cinci la numar, Constantin Popa, administratorul Pensiunii Montana, din Slanic Moldova, si al societatii Rosid Prod, din Moinesti. „Umitatile pe care le administrez – ne-a spus Constantin Popa -, sint beneficiare a trei proiecte de finantare prin Agentia Nord-Est. Primul a fost inceput in anul 2000, cint eram incredintat ca «Phare este o poveste, nici n-a fost si nici nu este», pentru ca procedurile se lungreau la nesfirsit. Dar, mi-am schimbat parerea si, iata, sint beneficiarul a trei proiecte. Colectivul agentiei este minunat, profesionist. Astfel, Pensiunea Montana a putut sa armonizeze politicile regionale si sa dezvolte un management puternic cu actorii din turismul montan din regiune. Numarul de turisti a crescut pe Valea Slanicului, ca si conturile societatii, astfel incit am dat si bugetului de stat partea care i se cuvine. Intentionez sa continuam colaborarea cu agentia, pentru dezvoltarea zonei de agrement la Pensiunea Montana. La rindul lui, primarul Viorel Ilie a apreciat colaborarea cu Agentia Nord-Est pentru a implementa proiectul de Colectare selectiva a deseurilor – Phare 2004. „Dar – a continuat primarul -, avem depuse, pentru finantare, si o cerere pe Axa 1 POR – Plan integrat de dezvoltare urbana, un proiect foarte important pentru Moinesti, iar zilele acestea urmeaza sa depunem un nou proiect pentru consolidarea si reabilitarea Scolii generale Stefan Luchian. Cu siguranta, acolo unde identificam alte surse de finantare vom depune si alte proiecte. Din cite stiu, in total in Moinesti au intrat, din aceste fonduri, circa 700.000 de euro, dar avem, la aceasta data proiecte, depuse sau in curs, de aproximativ 10 milioane de euro”.
Cu ochii catre Bruxelles
Agentia Nord-Est a fost infiintata dupa semnarea acordului celor 6 administratii publice judetene – Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui – de a forma Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Si-a inceput activitatea cu numai zece angajati si acum are 80. Pregatirea primei analize socio-economice regionale, stabilirea domeniilor de interventie strategice sau lansarea primei scheme de finantare nerambursabila la nivel regional – Phare CES 1998 au fost primele obiective asumate. Primele proiecte implementate au fost orientate catre sprijinirea sectorului IMM, dezvoltarea resurselor umane si a turismului. Au urmat sprijinirea investitiilor directe in microintreprinderi si IMM, dezvoltarea infrastructurii educationale si de afaceri si sprijinirea serviciilor sociale. Odata cu noul rol de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operational Regional (POR) 2007 – 2013, sfera s-a completat cu proiectele de infrastructura. Bilantul celor zece ani include 85% grad de absorbtie a fondurilor preaderare, 677 de proiecte implementate, peste 5.000 de locuri de munca nou create prin proiectele finantate, un Plan de Dezvoltare Regionala, mobilizarea resurselor pentru investitii straine, 300 de proiecte depuse in POR, din care 35 contractate, si, in curind, un Birou International care sa reprezinte Regiunea Nord-Est la Bruxelles.
Lasă un răspuns