• ca să fie siguri că vin pompierii, oamenii anunță că le arde casa • asemenea farse se pot solda cu amenzi de pînă la cinci milioane de lei
În ultimele zile, pompierii militari băcăuani sînt asaltați de zeci de apeluri care anunță izbucnirea unor incendii în imediata apropiere a locuințelor. Alții, mai inventivi, pentru a fi siguri că pompierii vor face deplasarea, spun că le-a luat foc chiar casa. Așa s-a întîmplat și ieri dimineața, cînd Maria Giangu, în vîrstă de 80 de ani, din comuna Traian, a sunat la 981 și a anunțat că i-a luat foc locuința. Imediat, la fața locului au ajuns două autospeciale ale pompierilor, însă de fapt flăcările izbucniseră la niște paie depozitate în curte. „De această dată, am considerat că este un caz social și nu am amendat-o pe bătrînă, dar pe viitor, persoana care nu anunță exact ce anume a luat foc, va fi amendată cu sume între unu și cinci milioane de lei”, ne-a declarat maiorul Volodia Tisescu, purtătorul de cuvînt al Grupului de pompieri militari „Mr. Constantin Ene” Bacău.
Pompierii spun că în această perioadă, cele mai multe incendii au loc pentru că oamenii dau foc la gunoaie și resturi vegetale fără să fie atenți la măsurile minime de protecție împotriva incendiilor. Din experiența anilor trecuți, pompierii știu că primăvara numărul incendiilor crește semnificativ, tocmai pentru că focurile sînt lăsate nesupravegheate sau nu sînt stinse cu atenție.
Cum de cîteva zile a dat căldura, pompierii se așteaptă ca numărul intervențiilor pentru stingerea incendiilor cauzate de nesupravegherea focurilor prin care se ard gunoaiele, să crească. „Arderea resturilor ar trebui să se facă dacă nu în crematorii, pentru că nu toată lumea dispune de așa ceva, mai ales la țară, cel puțin pe terenuri special amenajate, care să împiedice propagarea focului. De asemenea, se mai impune supravegherea focurilor, sau chiar renunțarea la arderea resturilor vegetale în condiții de vînt puternic, sau temperaturi ridicate. O regulă elementară care trebuie respectată este legată de respectarea distanțelor la care se pot aprinde focurile: 50 de metri față de materialele combustibile sau clădiri, 100 de metri față de lanurile de cereale sau depozitele de furaje și 200 de metri față de liziera pădurii”, ne-a mai declarat maiorul Tisescu. Printre alte recomandări se mai numără stingerea totală a focului la terminarea arderii sau la lăsarea nopții, cenușa să fie stinsă cu apă înainte de a fi aruncată, să nu fie instalate cuptoare sau sobe de gătit în apropierea grajdurilor, șurilor sau a fînarelor, și evitarea aprinderii focurilor pentru prepararea hranei în zonele de agrement sau în gospodării pe lîngă astfel de locuri cu risc crescut de incendii. (Florin CRĂCIUN, Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns