• o scrisoare a boss-ului Mehmet Nida Garipoglu, trimisă din închisoarea din Turcia unde execută o pedeapsă pentru devalizarea unei bănci, dezvăluie pașii pe care trebuie să-i urmeze ucenicii săi din România • Nida Garipoglu îi scrie lui Nazmi Dogan fără ocolișuri despre îndatorarea intenționată a Bere Lichior Mărgineni, despre învîrtirea acțiunilor fabricii de bere prin diversele societăți la care era acționar și despre mită • Nida Garipoglu îi mai sfătuia pe reprezntanții săi din România să se intereseze, eventual, și de soarta fabricii Letea
Mehmet Nida Garipoglu este un personaj foarte puțin cunoscut băcăuanilor și chiar salariaților fabricii Bere Lichior Mărgineni, al căror patron a fost. În fapt, el este patronul firmelor Hasmaya, care inlud și fabrica de drojdie din Bacău, Akmaya, societate care a depus ofertă pentru achiziționarea Petromidia Năvodari, Altun Maya, și Nicoren LLC, firme care au cumpărat, pe rînd, acțiunile fabricii de bere băcăuane. La vremea privatizării, în 1997, salariații fabricii băcăuane s-au trezit peste noapte angajații unei societăți din Turcia, al cărei reprezentant era Nazmi Dogan, un turc cu aere de patron și comportament de mafiot. De cum au venit turcii, au început prin a impune clauze de confidențialitate extrem de severe pentru toți cei care ar fi îndrăznit să șoptească ceva despre modul în care se muncea fără pauză de masă, condițiile de muncă sau despre salariile de mizerie pe care le primeau angajații după cel puțin de opt ore de muncă neîntrerupte pe schimb. La scurt timp după sosirea lor, și-au făcut apariția și gealații, așa zișii agenți de pază, care umblau cu armele la vedere. Motivul oficial al acestei desfășurări de forțe, care de altfel părea întemeiat, era stoparea furtului de bere, care intrase în tradiția salariaților. Sindicatul a fost redus la tăcere, chiar dacă oficial funcționa, iar muncitorii de rînd au tăcut necondiționat, pentru că aveau grija zilei de mîine mai mult decît șefii lor.
Măsurile de precauție luate de patronii turci, cele mai severe din Bacău la vremea aceea și care au făcut înconjurul tîrgului, se fundamentau însă pe un motiv neoficial și periculos: patronul turc voia să preîntîmpine în felul acesta orice scurgere de informații despre politica financiară a fabricii de bere, informații care ar fi putut alerta oficialitățile române despre neregulile finaciar-contabile care se petreceau la fabrica băcăuană. „Ziarul de Bacău” a intrat însă în posesia unui document care arată că cel puțin două ar putea fi instituțiile care știau despre aceste nereguli, fiind nominalizate în scrisoarea lui Nida Garipoglu adresată lui Nazmi Dogan. Scrisoarea nu este datată, dar expeditorul face referire la faptul că este în închisoare și că se va ocupa personal de unele amănunte cînd va ieși din închisoare. Mehmet Nida Garipoglu, patronul lui Nazmi Dogan, cel care îl reprezenta la Bere Lichior Mărgineni, a fost arestat în Turcia, în anul 2000, în urma unei operațiuni de amploare de combatere a corupției, pentru că a devalizat o bancă. La începutul acestui an, Garipoglu încă se afla în închisoare. De după gratii, în scrisoarea pe care o redăm în continuare, în traducere românească, reiese că și din închisoare Nida Garipoglu își conduce afacerile cu mînă de fier, chiar dacă face acest lucru prin corespondență. Menționăm că subtitlurile aparțin redacției.
Politica lui Nida împotriva statului român: ipotecă și îndatorarea fabricii
„În atenția domnului Oral,
În Turcia, și mai ales în România, trebuie vorbit foarte clar cu contabilul și cu avocații în legătură cu avantajele și dezavantajele fiecărei căi de acțiune. Contabilul sau avocatul de la Mărgineni, oricît ar fi ei de buni specialiști, nu pot cunoaște aceste lucruri pentru că nu s-au gîndit la așa ceva. Astfel de lucruri le-ai putea afla doar de la instituțiile internaționale cu activitate în București. Spre exemplu, dacă aceste oprețiuni pe care le-am făcut legate de Edelberg, (probabil se referă la modul în care a fost vîndută fabrica băcăuană către fabrica de bere Edelberg din Tîrgu Jiu, n.r.) ar avea loc în Turcia, ar contraveni în totalitate, iar dacă s-ar face contestație, în final ar fi anulate. Spre exemplu, ne gîndim să constituim o fabrică de drojdie, independentă de o nouă societate. Dar terenul pe care se află această fabrică de drojdie trebuie vîndut acestei soceități. Este necesar ca o sumă de bani (convenabilă) să intre în conturile Mărgineni. Trebuie ca toate sumele de bani cheltuite (mașini, cisterne ș.a.) să intre în conturile Mărgineni într-un mod rațional, altfel aceste operațiuni nu vor trece drept valabile în
Consiliul de Conducere, spunînd că am vîndut și am cumpărat. În ce mod am cesionat acțiunile Altun Maya? După cîte am înțeles s-a efectuat un schimb de creanțe cu Akmaya. Este corect? Care este situația conturilor noastre? De fapt dacă ne temem de o lovitură din partea celorlalți sau a statului, (sublinierea noastră – n.r.) trebuie să pregătim cadrul juridic și să ne luăm măsuri de prevedere, instituind ipotecă pe fabrici și îndatorînd societatea cu o sumă mare de bani. Voi ruga ca imediat să se facă ce este necesar în Turcia. Numai că nu cunosc condițiile din România. Tu caută să afli prin intermediul avocaților din afară cum aș putea proteja această societate de stat și de alte persoane. Trebuie neapărat solicitată scutirea datoriilor. Ai grijă să te ferești de plata eșalonată. (Și a avut. Ministerul Finanțelor i-a acordat fabricii băcăuane două eșalonări la plata datoriilor pe care le-a pierdut din cauză că nu s-au achitat la timp ratele scadente. Nimeni de la Ministerul Finanțelor nu s-a sesizat la acea dată că ar fi ceva în neregulă la fabrica de bere – n.r.). Această datorie nu se va termina chiar de-ar fi și cinci ani. Spui că Vinalcool ca acorda eșalonare pe cinci ani. Nazmi, nimeni nu acceptă acest lucru. Să nu o facem nici noi. Să plătim. Nu s-ar putea? Dacă nu este nici o problemă înființează imediat o societate mică, al cărei proprietar să fie 100% cealaltă societate. Și vînzarea ei să fie făcută pe numele acelei societăți. Iar materialele din Turcia să fie încărcate și aduse pînă la constituirea societății. Dar totul foarte rapid. Noi dorim ca cel tîrziu în 10-15 zile să încărcăm complet utilajele pentru fabrica de drojdie. De asemenea, ne gîndim să înființăm anul viitor la Bacău, una sau două linii de drojdie uscată și să aducem acolo utilajele respective. Tu trebuie să te grăbești cu formalitățile de constituire a firmei. Dacă nu se constituie societatea, dă-ne de știre îndată, marți vreau să știu ce se întîmplă, astfel încît atunci cînd va veni (vine marți), să-i spun ce trebuie făcut”.
Garipoglu își coordona afacerile din România cu cele din străinătate
„Revin la treaba lui Fred. Du-te acum la el și spune-i că îi vei da luna aceasta 30.000 de dolari. Dacă se supără e treaba lui. Cu acești bani cumpără acțiuni. De altfel, după ce voi ieși eu, vei vinde înapoi cu un profit foarte mare. Repet, nu mă supăra în legătură cu acest lucru. Vorbește cu Fred și termină această treabă. Apoi urmărește-o. Cînd vor fi acoperite cheltuielile? Ce trebuie făcut? Ce s-a întîmplat cu afacerea din Bulgaria? Te rog, este foarte urgent pentru mine, trebuie să finalizezi atît amînarea investiției cît și cesionarea acțiunilor de la Altun Maya către firma americană (Nicoren LLC, cu sediul în SUA, statul Delaware, paradisul fiscal din America n.r.). Dacă este nevoie să dai vreun ban, fă-o, și ai grijă să termini repede afacerea asta. Dacă Deniz nu primește – și poate ar fi mai bine – fă majorarea de capital, trebuie asigurat faptul ca noua societate să fie din capital.
Parcă era vorba să nu mai îmi scrii despre dificultățile privind plata. Mi-ai scris din nou despre asta. Trec peste acesgte aspecte. Te rog să nu îmi răspunzi că nu sînt bani, asta n-o pot plăti, ailaltă la fel. Nu îmi mai scrie că nu este investiție, că Fred nu este. Îmi scrii „fac așa cum spuneți”. Îmi povestești foarte mult de ce nu ai putut face ceea ce ți-am scris eu să faci. Deja nu-ți voi mai scrie despre Fred. Sper că nu este nici o problemă. Pentru a vinde în Turcia mărfurile lui Gabrovan, am înființat am înființat un depozit zonal. Din cauza crizei, ne-am răzgîndit. Din vînzarea în Turcia și marfa care vine în Turcia o trimit în România. Acum lui Sinan îi trebuie bani pentru vamă și TVA, iar tu o să-i dai pentru ca peste o lună sau două să faci încasare înapoi. Te rog nu-mi scrie că nu poți să-mi dai. Luna acesta achită plata asta. Dacă poți să faci ce ți-am spus fără să mă superi, fă-o. Sînt convins că ții la mine, dar mă supără foarte tare astfel de lucruri. Nu trebuie să am probleme. Desigur, sînt greutăți, dar trebuie să acorzi prioritate celor ce ți-am scris. Săptămîna viitoare nu vreau să aud de la tine. Nu-mi vorbi despre faptul că nu ai bani. 60,70% din rîndurile tale se referă doar la acest lucru”.
Nida și-a rugat ucenicii din Bacău să se intereseze de Letea
„Întîi de toate, săptămîna viitoare, trebuie să rezolvi acest lucru. Pentru că acum scot o nouă lege, prin care se vor confisca toate acțiunile noastre în țară și în străinătate. S-ar putea să fie anulată, dar dacă nu, ea va apărea în 15 zile cel tîrziu. Este un mare risc. De aceea fă ce trebuie să faci și rezolvă problema aceasta. România și Ucraina au fost rezolvate. Doar Bulgaria așteaptă deschisă. Tu du-te și săptămîna viitoare și rezolvă problema. Fă reclamă, ce-oi face, dar treaba trebuie terminată rapid. Dacă nu, ne vor fi luate acțiunile din mînă. Dacă am trimite înapoi în Turcia suma venită din Bulgaria, atunci nimeni n-ar avea nimic de reproșat. Afacerile pe care le-am făcut ne-ar putea da bătaie de cap pe viitor. Ar putea apărea vreun impozit. Avocații noștri sînt buni, contabilii de asemenea sînt buni profesional, dar nu au prea multă experiență în această problemă. De aceea, tu convine cu Arthur Anderson, ori să ne facă în fiecare an auditul, ori să ne dea consultanță pe probleme de impozite.
1. Mă bucur că ați cîștigat procesele
2. Am scris, dar acum, citind punctul 18, m-am supărat „aici grupului nostru i s-a pregătit un viitor, dar acest viitor doar voi îl știți”. Îmi scrii că există un loc al meu sau nu. Te rog, nu mai îmi scrie astfel de lucruri. Atît cît există un loc pentru frații Garipoglu, există și pentru tine și va exista întotdeauna.
3. Ai grijă să întreții bine relațiile cu FPS. Dacă este vorba despre rate, ne-am putea interesa de…. și de Letea sau de alte lucruri. Acum altceva nu-mi vine în minte. Aștept vești bune. Te sărut. Mi-e foarte dor de tine. De îndată ce ies, vin la tine. Ce mai face Ali? (Ali Kaplan, șeful pazei de la Bere Lichior Mărgineni pînă în decembrie 2001, cînd a fost expulzat din țară fiind implicat într-o rețea de prostituție cu eleve de liceu din Bacău. În prezent, este posibil ca Ali Kaplan să se fi stabilit în Ucraina – n.r.). Nu ține liberi distribuitorii să se plimbe. Nida va veni în control și va spune să muncești cum spune el. Să te ajute Allah. Spor la treabă. Nida”.
Așa își încheie Nida Garipoglu scrisoarea către Nazmi Dogan. Mențiomnăm că traducerea pe care am reprodus-o este confomă cu originalul, pe care îl deținem și noi. Cel mai probabil, scrisoarea a fost expediată în perioada 2000 – 2001. În edițiile viitoare ale cotidianului nostru vom publica cît și cum s-a ținut Nazmi Dogan de îndeplinirea ordinelor patronului său. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns