• în raportul întocmit de Pro Democrația și Transparency International sînt prezentate și alte subiecte pentru care nu a existat transparență, printre care salariile aleșilor
Raportul privind integritatea și transparența administrației publice locale, întocmit de Asociația Pro Democrația (APD), în parteneriat cu Fundația transFORMA și Transparency International, pe baza rezultatelor unui sondaj efectuat în perioada 14-26 aprilie 2004, a fost făcut ieri public. Realizat în cadrul proiectului „Integritate în administrația publică locală”, coordonat de cele trei organisme non guvernamentale, studiul s-a desfășurat în 12 localități: Arad, Bacău, Brașov, Cluj, Constanța, Drăgășani, Mangalia, Onești, Rîmnicu Vîlcea, Sibiu, Timișoara și Turda. Respectivul raport a scos la iveală faptul că achizițiile publice și salariile aleșilor locali reprezintă zona cea mai puțin transparentă a administrației publice locale. „Alocarea cheltuielilor prin intermediul achizițiilor publice favorizează procedurile cele mai «vulnerabile» ca ineficiență și corupție: negocieri cu un singur partener, cereri de preaviz pentru licitații, cumpărări directe”, se precizează în respectivul raport. În ceea ce privește rezultatele referitoare la activitatea administrației publice locale din municipiul Bacău, a fost scoasă în evidență, printre altele, minima transparență în folosirea banilor publici, precum și lipsa de participare a cetățenilor la luarea deciziilor care privesc comunitatea.
Evaluarea integrității și a transparenței administrației locale se
bazează pe prevederile legale în vigoare în România și încearcă
să reliefeze atît respectarea legii de către autoritățile publice, cît și
percepția comunității locale asupra acestor practici. Proiectul „Integritate în administrația publică locală se desfășoară în perioada 1 martie 2004 – 1 martie 2005, cu sprijinul financiar al Ministerului de Afaceri Externe al Olandei prin Programul MATRA. Scopul acestui proiect este de a consolida standardele de calitate, de transparență și de integritate ale administrației publice locale, precum și de a dezvolta capacitatea ei de a gestiona în mod corect problemele de interes local. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns