Contribuabilii la bugetul statului au posibilitatea de a depune contestații împotriva unui act administrativ fiscal. purtătorul de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Bacău, Maricel Radu, ne-a informat printr-un comunicat de presă că acest drept a fost introdus în Codul de procedură fiscală recent. „Una dintre prevederile Ordonanței Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală – a precizat maricel Radu -, aprobată ulterior prin Legea nr.174/2004, se referă expres la acest drept. Astfel, in baza articolului 184 din actul normativ menționat, contribuabilul are posibilitatea de a solicita suspendarea, pînă la soluționarea contestației, a executării actului administrativ contestat, pentru motive temeinic justificate”.
Executarea actului administrativ fiscal înseamnă îndeplinirea, de cel căruia îi este adresat actul, a obligației cuprinse în acesta, astfel cum a fost dispusă de emitent, respectiv organul fiscal. Dacă actul administrativ îmbracă forma unei decizii de impunere, obligația contribuabilului constă în plata impozitului stabilit în acea decizie. În acest caz, aprobarea de organul fiscal a suspendării executării actului are ca efect, pentru contribuabil, suspendarea obligației de plată, iar pentru organul fiscal, suspendarea dreptului său de a începe sau continua executarea silită, după caz.
Motivele de acordare a suspendării executării actului administrativ fiscal contestat care pot fi invocate de contestator pot îmbrăca mai multe forme: incertitudini serioase privind legalitatea sau temeinicia actului administrativ atacat sau dacă executarea acestuia ar avea consecințe grave pentru contestator. În susținerea cererii de suspendare a actului administrativ atacat, contestatorul poate depune orice înscrisuri pe care le consideră relevante și temeinic justificate ca anexă la cerere, care vor fi analizate și, după caz, luate în considerare de organul de soluționare.
Totodată, organul fiscal investit cu soluționarea contestației și aprobarea cererii de suspendare poate ca, în situația aprobării cererii și în exercitarea dreptului său de apreciere, să dispună măsuri asigurătorii atunci cînd consideră că există pericolul sustragerii, ascunderii, risipirii de către contribuabil a patrimoniului său, periclitînd sau îngreunînd colectarea creanței fiscale. (Petru DONE)
Lasă un răspuns