• după majorarea de capital social, acțiunile firmei și-au înjumătățit prețurile la Bursă
În curînd, acționarii Aerostar vor primi gratuit acțiuni în contul celor care le dețin deja. Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, întrunită acum cîteva zile, a aprobat includerea în capitalul social a unor rezerve neutilizate aflate la dispoziția firmei. Este vorba de încorporarea primelor de emisiune din majorările anterioare, de unele beneficii ale firmei, de sume provenite din reevaluările imobiliare și alte fonduri financiare. Toate acestea însumează 178.958.475.000 de lei, reprezentînd 7.158.339 acțiuni cu valoare nominală de 25.000 de lei. Acestea vor fi distribuite celor înscriși în Registrul Acționarilor la data de 11 decembrie 2002. Procentul de proporționalitate este de 55 de acțiuni nou-emise pentru 35 de acțiuni deținute. A fost stabilit și modul de calculare a numărului de acțiuni cuvenite fiecărui acționar. Practic, se va înmulți actualul număr de acțiuni deținute cu 55, iar rezultatul se va împărți la 35. Numărul rezultat se va rotunji aritmetic la întregul cel mai apropiat. Cu alte cuvinte, un acționar din marea privatizare, care are 40 de acțiuni, va avea după majorarea de capital 63 de acțiuni, iar unul care are 39 de acțiuni – 61. Am dat acest exemplu pentru că ceilalți acționari care au portofolii mai mari știu mai bine cu ce se aleg de la această dată.
Important este că aceste acțiuni nou-emise vor fi purtătore de dividend pentru anul 2002, dividend care se va plăti la aceeași dată și în mod identic ca pentru cele vechi.
Această AGA a avut efecte cît se poate de vizibile asupra prețurilor de tranzacționare în Bursa de Valori. Odată cu anunțarea majorării de capital prin emiterea și distribuirea de acțiuni gratuite, prețurile Aerostar au explodat în ringul bursier, ajungînd pînă al 59.000 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei. Într-o singură zi, volumul de acțiuni a trecut de 2.000 de acțiuni – fapt puțin obișnuit pentru Aerostar -, iar tranzacțiile au trebuit suspendate temporar pentru ridicarea limitării de preț. Apoi, efervescența prețurilor s-a mai potolit. Tranzacțiile s-au stabilizat la 45.000-48.000 de lei/acțiune.
După AGA, a urmat o cădere la fel de răsunătoare. Ieri, tranzacțiile au avut prețuri între 18.500 de lei și 20.000 de lei/acțiune. Scăderea a fost de circa 55 de procente, fapt care nu este surprinzător pentru cei avizați. Toate acțiunile ale firmelor tranzacționate la Bursă urmează traiectorii similare în cazul unor astfel de evenimente. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns