• inițiatorii fuziunii nu au depus în termen documentația cerută de AVAS
Termenul de 10 septembrie nu a fost respectat de inițiatorii fuziunii dintre societățile Rafo și Carom Onești pentru depunerea documentației cerute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – AVAS. Un comunicat al acestei Autorități arată că actul de fuzionare nu mai are, astfel, aproape nici o șansă. Ministrul Mircea Ursache – președintele AVAS a precizat încă o dată că nu și-a dat pînă acum acordul vizavi de fuziunea solicitată și nici nu a semnat vreun act în acest sens. Documentația trebuia depusă de Balkan Petroleum, acționarul majoritar de la Rafo – susține Mircea Ursache, deși fuziunea a fost inițial pusă pe tapet de Ovidiu Tender, acționarul majoritar de la Carom Onești. Ursache pune, astfel, din nou un văl de ceață asupra statutului acționarului majoritar la Rafo Onești, după ce a susținut că statul are o bună parte din acțiunile rafinăriei. Săptămîna trecută, însă, Balkan Petroleum a anunțat, în urma adunării generale a acționarilor de la Rafo, că este acționar majoritar prin contribuția sa la majorarea capitalului social și prin dobîndirea unui pachet de acțiuni care i-au crescut particițația la peste 51% din capitalul social. Comunicatul trimis Bursei de Valori menționează ca acționari la Rafo, pe lîngă Balkan Petroleum, și pe Canyon Servicos și Imperiol Oil. Despre stat – nimic!
Cu gîndul la holdingul Moldova
Prin fuziunea Rafo – Carom, se intenționează refacerea platformei industriale Onești-Borzești. Noua societate care ar lua astfel ființă ar putea pune piatra de temelie a unui holding compus, la final, pe lîngă Rafo și Carom și din Uton Onești și Solventul Timișoara. În acest fel, refacerea fostei platforme industriale este doar o metaforă, pentru că în noua structură nu sînt luate în calcul Chimcomplex Borzești și Sucursala Electrocentrale Borzești, ca în anii de glorie ai acestei platforme. Noua societate care va rezulta se va numi, probabil, Moldova, așa cum a fost ea anunțată încă de acum doi ani de foștii proprietari ai rafinăriei. Acționari majoritari ai Carom și Rafo Onești au nevoie de unitate productivă, în special pentru că aceste două uzine au fost concepute pentru a funcționa împreună. Uton Onești ar putea asigura foarte bine întreținerea și reparațiile necesare unui asemenea colos petrochimic – așa cum a și fost ea rostuită încă de la înființare, iar Solventul Timișoara – o parte tot din imperiul proprietarului Carom, grupul Tender SA – ar putea intra în relații comerciale avantajoase cu unitățile de la Onești.
Cine convoacă adunarea creditorilor
Unii comentatori spun însă că fuziunea va trebui aprobată și de adunarea generală a creditorilor. Astfel, noua societate Moldova va avea între acționari și statul român, pentru datoriile la buget ale societățile care o vor înființa. Statul, creditor principal, va avea deci ultimul cuvînt, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală din Ministerul Finanțelor. Acum, pentru Rafo, se definitivează tabloul creditorilor, apoi se va supune aprobării planul de reorganizare judiciară. Rafo a intrat în luna aprilie în reorganizare judiciară, pentru o datorie la stat de 204 milioane de euro (7.673 miliarde de lei), în urma unei sentințe a Tribunalului Bacău, la cererea societății Balkan Petroleum, care deținea 97,82% din capitalul social al rafinăriei. Firma Sierra Quadrant Consulting Bacău a fost, astfel, desemnată administrator judiciar, iar termenul pentru reorganizarea judiciară este chiar luna septembrie 2004.
Pierderile rafinăriei au fost de 159 de milioane de euro în 2003, iar cifra de afaceri de peste 18.400 de miliarde de lei (491 de milioane de euro). Carom are o pierdere de 2,5 milioane de euro (961 de miliarde de lei) tot în 2003, la o cifră de afaceri de 5.902 miliarde de lei.
Rafo a fost privatizată în octombrie 2001, cînd Imperial Oil și Canyon servicos au preluat 60% din capital. În octombrie 2003, Balkan Petroleum Ltd din Anglia a devenit acționar principal. Ea a cumpărat de la Canyon 48,91% din acțiuni. (Petru DONE)
Lasă un răspuns