• cele mai multe lucrări sînt contractate pentru combaterea eroziunii solului
Lista amenajărilor de îmbunătățiri funciare din domeniul public și privat al statului declarate de utilitate publică vizează lucrări pe aproape 154.000 de hectare de teren în județul Bacău. Cele mai multe dintre acestea sînt destinate combaterii eroziunii solului – fenomen care și în județul Bacău se află, în unele zone, la cote alarmante. Alte lucrări sîn destinate irigațiilor și desecărilor. Astfel, Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare a organizat prin oficiul județean Bacău cel mai mare areal pentru combaterea eroziunii solului în suprafață de 119.713 hectare pe suprafața comunelor Nicolae Bălcescu, Izvoru Berheciului, Buhoci, Cașin, Răcăciuni, Corbasca, Parava, Fărăoani și altele. Cea mai mare suprafață amenajată pentru asemenea lucrări se află în amenajarea Berheci (28.106 hectare), dar și în amenajarea Tutova Superior – pe arealul județelor Bacău, Neamț și Vaslui, pe 21.089 hectare. Sînt, de asemenea, prevăzute amenajări complexe pentru irigații și combaterea eroziunii solului și în comunele Sascut, Răcăciuni, Cleja și Fărăoani. Combaterea eroziunii solului cuprinde astfel, pe teritoriul județului Bacău, cu acoperire și pe teritoriul județelor limitrofe, peste 126,5 mii hectare de teren.
Suprafețe care însumează aproape 22.900 de hactare de teren agricol sînt prevăzute pentru lucrări de irigații. Dintre acestea, pe aproape 9.800 de hectare se amenajează sisteme de irigații în comunele Buhoci, Răcăciuni, Berești-Bistrița, Letea Veche, Nicolae Bălcescu, Tîrgu Trotuș și Tamași. Cele mai mari suprafețe compacte se află, astfel, la Tîrgu Trotuș, în cunoscuta livadă de meri Fructoprod, în livezile de la Itești și la amenajarea Măgura – Bălcescu (peste 4.000 de hectare). De asemenea, irigații pe aproape 13.000 de hectare se fac în comunele Cleja, Fărăoani, Răcăciuni, Sascut, Dămienești, Racova și Filipești, cea mai mare suprafață, de peste 5.000 de hectare fiind în comuna Sascut.
La Săucești este deschisă o amenajare pentru lucrări de irigații pe 440 de hectare, dar și de desecări pe 1.260 de hectare, iar la Onișcani – Secuieni, pe un teren care se întinde în ambele comune, lucrări de desecare pe aproape 3.000 de hectare și pe 335 de hectare lucrări de combatere a eroziunii solului. Sistemele de irigații au fost distruse cu circa 12 – 14 ani în urmă, iar lucrările agricole pe terenuri fărîmițate, fără nici o conduită tehnologică – în special arăturile efectuate din deal în vale, ca și intemperiile catastrofale din ultimii ani impun asemenea lucrări extrem de costisitoare. (Petru DONE)
Lasă un răspuns