• băcăuanii nu s-au îmbulzit ca își caute de lucru
Bursa generală a locurilor de muncă, organizată ieri de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău, nu s-a bucurat de mare succes în rîndul celor fără serviciu. Șomerii, dar și cei care și-ar dori un loc de muncă mai bun, nu s-au îngrămădit să consulte ofertele și să stea de vorbă cu angajatorii, poate din cauza week-end-ului început mai devreme, poate din cauza pregătirilor pentru Paște.
La orele 9,00, în fața muzeului de istorie „Iulian Antonescu”, spațiu tradițional de-acum pentru bursele muncii, așteptau să intre circa 70 de persoane, majoritatea bărbați, oameni de toate vîrstele și condițiile. Constantin Grigoraș, un sudor-lăcătuș de 43 de ani, a venit pentru prima oară la acest eveniment. „Mi-am pierdut slujba în noiembrie, am mai lucrat la negru și-acum vreau să văd despre ce e vorba aici, poate găsesc ceva”, ne-a spus el.
Directorul AJOFM, Octavian Țicău, spune că, prin bursese dorește punerea în contact direct a angajatorilor și a celor care-și caută un post. „Astfel, oamenii văd oferta și-și pot exprima dorința de a se prezenta la un interviu sau la o discuție mai pe larg cu firmele, iar angajatorii își pot și ei preciza doleanțele”, a explicat octavian Țicău. Discuții degajate între participanți, plimbări repetate ale doritorilor printre oferte, notițe luate de ambele părți, astfel se prezenta bursa, în jurul orelor 10,00. Unul dintre cele mai vizitate standuri a fost al unei firme de construicții, pe lîngă care mulți au dat tîrcoale. „Sînt de aproape un an în șomaj, după ce am lucrat ca sortator de hîrtie la Letea. De luna viitoare, nu mai primesc nici indemnizație și caut ceva la care să mă pricep, chiar și o muncă necalificată. Am fost și la bursa femeilor, dar n-am reușit să mă angajez atunci”, ne-a spus Verona Frăsinescu, de 49 de ani. Femeia declară că nu știa de posibilitatea pe care a avut-o, de a face cursuri gratuite de calificare sau recalificare prin AJOFM: „N-am știut că, la vîrsta mea, mai am dreptul la așa ceva”.
Pentru mulți, bursa poate reprezenta un nou început. Un bărbat a profitat de ziua nelucrătoare pentru a-și ajuta fiul să găsească de lucru în domeniul instalațiilor: „Băiatul a mers la un interviu, iar eu mă interesez aici. Oferta e bogată, speranțe sînt”, ne-a spus, optimist, Lucian Stan. Oferta de muncă s-a arătat, într-adevăr, a fi destul de generoasă. Pe lîngă meserii mereu prezente, precum confecționerii, agenții de asigurări sau de turism, am întîlnit disponibile posturi de psihologi, consultant financiar sau chiar baby-sitterl. Locuri de muncă interesante oferea și Aerostar, fără mare succes însă. Firma caută ingineri de sistem sau de aeronave, posturi adresate exclusiv persoanelor cu handicap. „A trecut o oră deja și încă n-a întrebat nimeni de aceste posturi”, ne-a spus, dezamăgit, reprezentantul fabricii băcăuane.
Tinerii se îndreaptă spre calculatoare
Absolvenții de liceu care nu fac facultate cred că cel mai bine ar fi să lucreze ca operator de calculator. „Am făcut deja un curs pe profil, problema e însă că multe firme cer experiență, pe care eu deocamdată n-o am. Sper însă să găsesc ceva azi, oferta e bună”, ne-a declarat Costel Stanciu, de 19 ani. Un alt tînăr, Cristian Gavril, de 23 de ani, absolvent de facultate, căuta un post de economist: „E prima mea bursă și oferta pare generoasă. M-am înscris deja în vreo două locuri pentru interviu, să vedem ce iese”, ne-a declarat el.
Standul unei firme pe lîngă care trecem ne atrage atenția prin oferta largă, de la operator pe calculator la sudor. „Lumea întreabă cel mai mult de operarea pe calculator. Pentru postul acesta nu cerem neapărat, un curs făcut, candidații trebuie doar să se priceapă. Dacă, ulterior, va fi necesară, prin lege, o diplomă în domeniu, vom organiza probabil un curs”, a explicat administratora societății.
Închisă în jurul orei 13, bursa generală a muncii de la Bacău a reușit sa atragă un număr de aproximativ 510 participanți, conform primelor date furnizate de AJOFM. Ea va fi urmată, în data de 23 aprilie, de bursa specifică pentru rromi. Alte cinci acțiuni de acest gen sînt programate de AJOFM să aibă loc pînă-n octombrie, adresate studenților, unicilor întreținători de familie, persoanelor peste 45 de ani, absolvenților de studii superioare și celor cu dizabilități.
Locuri de muncă puține la Onești
Peste 100 de oneșteni au venit la „Bursa locurilor de muncă” de la sediul Agenției de ocupare a forței de muncă Onești. Oameni care nu mai primesc șomaj, disponibilizați ai marilor societăți industriale de pe platforma petrochimică Borzești, ori absolvenți ce nu și-au găsit loc de muncă, deși au absolvit licee și facultăți, s-au interesat de oferta locurilor de muncă prezentată chiar de patronii unor societăți comerciale.
Oferta a inclus locuri de muncă pentru operatori chimiști, ambalatori, mecanici de întreținere utilaj chimic, lăcătuși, gestionari, instalatori în gaze, muncitori în construcții, sudori, strungari, etc. De asemenea, Interamerican – societate de asigurări, este în căutare de consultanți în asigurări, iar firma Oriflame oferă contracte individuale în sistem de vînzare directă. Totuși, cei prezenți au fost nemulțumiți de faptul că sînt foarte puține locuri de muncă pentru municipiul Onești. La aceeași acțiune au existat oferte de muncă pentru Tîrgu Ocna și Dofteana. (Alin LEANCĂ, Ion MORARU)
Lasă un răspuns