• febra cumpărăturilor pentru bucatele de sărbători a început • OJPC recomandă băcăuanilor să fie atenți la calitatea și locul de unde își cumpără alimentele • comercianții și producătorii care nu respectă legea riscă amenzi între două și 100 milioane de lei
Febra sărbătorilor i-a cuprins pe toți băcăuanii de rînd. Magazinele de produse alimentare au fost asaltate pentru că pînă la Paște mai este doar o săptămînă. Fiecare om își procură din timp alimentele necesare preparării mesei de sărbători. De aceea, Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) din Bacău recomandă băcăuanilor să fie atenți la ceea ce cumpără și de unde cumpără. „Produsele alimentare din carne, preparate de carne, ouă, produse lactate sînt ușor perisabile. De aceea, este recomandat ca achiziționarea lor să se facă din spații autorizate și dotate corespunzător, în care comercianții respectă condițiile impuse de producătorii alimentelor respective. În plus, trebuie să acorde o mare atenție și la ținuta vînzătorilor”, ne-a declarat Sorin Elisei, director executiv la OJPC Bacău.
Ouăle și vopseaua de ouă pot atenta grav la sănătate
La achiziționarea ouălelor trebuie să vă asigurați că depozitarea și expunerea la vînzare se face în cofraje și lăzi, în spații răcoroase, fără miros străin, la temperatura de maxim 14 grade Celsius, ferite de surse de căldură. Vînzarea ouălor se face numai în raioane separate sau cu produse preambalate. Este interzisă vînzarea ouălor la raionul de preparate din carne, produse lactate sau la raioanele de produse alimentare care se consumă ca atare, fără a mai fi supuse unui proces termic. Evitați cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. „Atunci cînd sînt sparte, ouăle nu trebuie să prezinte albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul. Cumpărătorii să verifice data ouatului, care trebuie marcată pe produs”, a mai spus directorul executiv de la OJPC Bacău.
Atunci cînd cumpărați vopsea de ouă nu uitați să urmăriți încadrarea produsului în data durabilității minimale, verificați dacă pe ambalajul de prezentare al produsului sînt menționați coloranții alimentari admiși de Ministerul Sănătății și Familiei în lista ingredientelor. „Consumatorii să nu uite că la vopsirea ouălor se folosește vopseaua specială și nu cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta pericol pentru sănătate”, mai explică Sorin Elisei.
Carnea de miel, la vînzare doar în locuri special amenajate
Carnea de miel nu trebuie cumpărată de la persoane și din locuri neautorizate, ceea ce ar duce la riscul unor îmbolnăviri grave. Carnea de miel trebuie cumpărată numai din locuri autorizate, măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiții aveți garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. Ca o măsură de prevedere suplimentară, este bine să observați la mielul cumpărat copita și dentiția specifice ierbivorelor. La dentiție se va urmări în special lipsa caninilor. Carnea trebuie să fie elastică, să revină la forma inițială, în cazul în care este apăsată cu degetul, și să nu prezinte suprafața lipicioasă și urît mirositoare. În Bacău, carnea de miel se poate achiziționa din spațiile amenajate la Piața Centrală și la Piața Sud.
Băuturile alcoolice și dulciurile pot deveni inamicii sănătății
Băuturile alcoolice trebuie să respecte o serie de caracteristici pentru a nu ne pune în pericol sănătatea. Atunci cînd cumpărați aceste produse verificați conținutul etichetei, care trebuie să cuprindă denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului sau a importatorului, îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, perioada de valabilitate. Vinurile trebuie să aibă pe etichetă categoria de calitate, indicația geografică și tipul vinului. Lichidul trebuie să aibă culoare corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie. La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri.
Pe etichetele dulciurilor, cumpărătorii trebuie să urmărească dacă sînt trecute denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului, ale distribuitorului, data fabricării și a expirării, condițiile de depozitare, traducerea în limba română pentru cele din import. Ciocolata trebuie să aibă obligatoriu trecut conținutul de cacao, în cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. Ciocolata trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific. Drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.
„Pentru că în această perioadă este febra cumpărăturilor, să nu se uite cîteva reguli de bază la achiziționarea unui produs. În momentul în care se cumpără un produs trebuie cerut și păstrat bonul sau chitanța fiscală pentru ca vînzătorul sau producătorul după caz să poată fi tras la răspundere”, a precizat directorul de la OJPC Bacău. Agenții economici care nu vor respecta regulile de comercializare și vor atenta la sănătatea clienților riscă amenzi între două și 100 milioane de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns