Institutul Bancar Roman (IBR), in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Bacau (CCI) si cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si a Asociatiei Romane a Bancilor, a organizat, ieri, 11 aprilie, Conferinta regionala „Calea spre performanta europeana”. Tema de baza si cele adiacente au fost sustinute de Petru Rares, presedintele IBR, Valentin Lazea, economistul sef al BNR, Constantin Apostol, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, si Eugen Radulescu, consilier in BNR.
Conferinta se afla la cea de a treia editie a sa si este sustinuta in mai multe orase importante ale Romaniei. La Bacau, expunerile si dezbaterile au avut loc, pentru prima oara, pe doua sesiuni, prima dedicata business-ului si administratiei locale, cea de a doua bancilor si institutiilor financiare, la care au participat oameni de banca, oameni de afaceri, profesori universitari si ziaristi. Nu am zarit in sala, insa, nicio figura cunoscuta dintre autoritatile locale, desi conferinta se adresa, copios, si lor.
Criza de forta de munca in sistemul bancar
Firul rosu al intregii intilniri – a apreciat Petru Rares – au fost problemele de resurse umane, in special in domeniul bancar-financiar. „Am conceput acest eveniment – a precizat presedintele IBR si moderatorul reuniunii – ca pe o forma de diseminare a cunostintelor si a interpretarilor recente cu privire la evolutiile din sistemul financiar-bancar, dar nu am ocolit nici problematica accesarii fondurilor structurale”. In sistemul financiar bancar exista peste 130.000 de oameni. Numai in sistemul bancar circa 66.000 (circa 40 de banci si 122 de extensii ale unor grupuri financiare in Romania). „Este o criza structurala in ceea ce priveste gasirea de oameni pentru a sprijini dezvoltarea acestui sistem, care ne pune probleme operationale, iar aceasta se intimpla, de fapt, in toate sectoarele. IRB se adreseaza resursei umane tocmai in aceasta directie, prin serviciile bancare din teritoriu, unde sint 52.000 de oameni care au, in ultimul timp, acces tot mai redus la training – a spus Petru Rares. Italia are lege prin care bancile asigura cel putin 30 de ore de training pe an, iar Romania mult mai putin, daca nu deloc, oricum cele mai multe pe vinzari”.
Accesarea fondurilor structurale e complicata
In accesarea fondurilor structrale, bancherii au apreciat ca lucrurile, in noile tari venite in UE, sint foarte complicate. Problemele tin, pe de o parte, de lipsa de cultura tehnologica, lipsa de interes a autoritatilor de a sprijini pe plan local trainingul pentru operatorii economici si cei administrativ-publici, in acest sens, lipsa de intelegere chiar in sistemul bancar. „Sistemul bancar este minat acum de cucerirea teritoriului, de dezvoltarea retailului, de cresterea numarului de clienti, de dificultatile de lichiditate, create de prea multa creditare” – a mai spus Rares. In acest context, Valentiun Laze a facut referiri si consideratii la criza financiara internationala, la cauzele ei, si a ajuns la concluzia ca aceasta se va extinde. Eugen Radulescu a vorbit de evolutiile recente in economia romaneasca, despre cauzele si tratamentul inflatiei, iar Petru Rares a facut alte observatii asupra dezvoltarii sistemului bancar romanesc. Observatii a facut si Constantin Apostol, dar asupra sistemului de accesare a fondurilor structurale, si i-a chestionat pe bancheri asupra disponibilitatii cu care se pot implica in sustinerea accesarii fondurilor.
Asupra unor opinii si consideratii din aceasta conferinta vom reveni.
Lasă un răspuns