• Nova Construct S.A. și Conest S.A., societățile care s-au ocupat de reabilitarea școlii din Deleni, au făcut treabă de mîntuială • la trei zile după ce lucrarea a ieșit din garanție, hidroforul s-a stricat, iar școala a rămas fără apă curentă la grupurile sanitare • directorul firmei care a efectuat lucrările s-a spălat pe mîini • directoarea Școlii din Deleni spune totuși că firma nu și-a dus treaba la capăt
Școala din Deleni, comuna Helegiu, arăta jalnic. Elevii nu mai puteau învăța în condiții normale, așa că mai marii sistemului de învățămînt au decis să se înceapă aici, cu bani de la Banca Mondială, reparații capitale. Licitația a fost cîștigată de firma Conest S.A. din Iași, dar aceasta a subînchiriat societății Nova Construct S.A. Lucrările au început în primăvara anului 2002. Un an mai tîrziu, pe 17 septembrie 2003, a avut loc recepția finală. Atunci s-a scris într-un proces verbal de constatare ce mai trebuie remediat. Trecuse deja un an de la începutul lucrării. La o lună de la recepție, s-a făcut un alt proces verbal în care reprezentanții firmei Conest Iași au spus că au făcut tot ce trebuia. Cel puțin așa susțin șefii firmei Conest. Nicu Constantin, șeful de șantier, ar fi semnat actul cu pricina. Ei făcuseră practic ca hidroforul, care permitea să fie apă în școală, să meargă. Tot atunci, lucrarea a ieșit din garanție. Cîteva zile mai tîrziu, hidroforul s-a stricat și, din acel moment, nu a mai fost apă în școală.
Varianta celor de la firmă este infirmată de directoarea școlii din Deleni, Mioara Cristea. Ea susține și acum cu tărie că acel ultim proces verbal nu a fost niciodată întocmit, deoarece cei de la firmă n-au mai venit să repare ce mai era de făcut. Pînă să se ajungă aici însă, au avut loc tot felul de evenimente care mai de care mai nefirești. Totul duce spre o singură concluzie: constructorul a făcut lucrări în dorul lelii.
Ce trebuia reparat
„Principalele probleme ale școlii erau o fisură în fundație și lipsa apei de la grupurile sanitare. Fisura era mai mare decît se credea inițial, dar s-a rezolvat pînă la urmă. Cu apa, situația e la fel de gravă ca înainte de începerea lucrării. Adică, mai bine zis, nu este nicăieri în școală”, ne-a spus Mioara Cristea, directoarea școlii. Procesul-verbal de recepție a lucrării a fost semnat de o comisie, însă într-o notă de constatare e consemnat că firma Nova Construct va finaliza în cel mai scurt timp aducțiunea apei potabile la grupurile sanitare. „De atunci, nu am mai dat de nimeni de la această firmă, iar directorul ei, Constantin Pîrlog, a uitat de nota de constatare, prin care se menționa faptul că problema cu apa nu este finalizată. Suma de 1,6 miliarde dată pentru reconstrucția școlii era destul de mare și dacă era puțină bunăvoință, puteau rezolva și problema apei. Am crezut că se vor ține de cuvînt, dar acum nu mai am nici o speranță. Nu cred eu că se mai întorc să termine ce au început”, ne-a explicat directoarea Cristea.
Ce s-a făcut
Clădirea în care învață 235 de elevi a fost retencuită pînă la cărămidă, ferestrele au fost aproape în totalitate înlocuite, iar grupul sanitar vechi a fost înlocuit cu altul nou. Problema aducțiunii de apă în școală era cel mai greu lucru de realizat. Singurul loc de unde putea fi captată apa era dintr-o rîpă, lîngă un drum, unde erau niște izvoare aflate la o adîncime nu prea mare. Oamenii din sat s-au opus forării spre acele izvoare, deoarece, credeau ei, va fi afectat drumul din apropiere. „Așa e omul, niciodată nu e mulțumit. Nu avea nici o legătură forarea pentru găsirea apei cu acel drum ce trecea pe acolo. Nu se strica nimic. Era locul ideal de captare a apei”, a adăugat directoarea.
Reprezentanții firmei au cedat presiunilor sătenilor, așa că s-a schimbat locul de scoatere a apei, undeva mai sus, pe un deal. Însă, în proiect era menționat că adîncimea forării nu trebuie să depășească zece metri. „La acea adîncime nu s-a găsit decît apă cu mult mîl. Ce să fac dacă oamenii din sat nu au vrut să se foreze lîngă izvoare? Acum, unii și-au tras singuri apă de acolo în propriile gospodării. Acum nu se mai strică drumul?”, se întreabă retoric Mioara Cristea. Cert este că mîlul a înfundat sorbul existent și așa se face că, în școala din Deleni, apa nu a curs decît într-o cantitate foarte mică, și asta cu un an în urmă. „S-a forat pînă la adîncimea menționată în proiect. Ghinionul a fost că au dat de apă puțină amestecată cu mîl. Cheltuielile suplimentare sînt foarte scumpe. Adevărul este că aceste pompe reprezintă un adevărat calvar. Iarna mereu îngheață. Trebuie închise, dar omul de întreținere al școlii mereu uită. Iarna nici nu ar trebui să fie apă în școală. Totuși, eu personal am vorbit cu directorul firmei Nova Construct, Constantin Pîrlog, și m-a asigurat că va reveni să finalizeze ceea ce nu au terminat în urmă cu doi ani”, a spus Viorel Marin, inginer în cadrul Seviciului Tehnic al Inspectoratului Școlar, coordonator județean de proiect.
Salvarea vine de la o altă firmă
Ca să aducă totuși apa în școală, conducerea instituției a cerut sprijinul Consiliului Local al comunei. Deși costul este ridicat, promisiuni ar fi pentru adîncirea puțului deja existent, dar nimeni nu garantează că în scurt timp apa va curge în grupurile sanitare. „Școala este atît de frumoasă, încît merită să aibă grupuri sanitare bine puse la punct. Mă zbat să rezolvăm prin forțe proprii, dacă altcineva nu ne ajută. Deja am vorbit cu o altă firmă și o scoatem noi singuri la capăt”, ne-a spus directoarea școlii. Această unitate de învățămînt este cunoscută ca una dintre cele mai valoroase școli din mediul rural. Rezultatele obținute de elevii școlii la examenul de Testare Națională, dar și la concursuri și olimpiade școlare produc invidie multor școli chiar din orașe mari. „Apa este singurul lucru care lipsește ca școala să fie la cele mai înalte standarde. Elevii noștri sînt excepționali. La Testarea Națională doar doi elevi au avut nota sub 7, iar 30% au obținut note de la 9,25 în sus. Avem note de 10 și la română și la matematică. La olimpiade avem premianți la faza județeană”, ne-a explicat Mioara Cristea. Lipsa apei a rămas pînă în momentul de față singurul hop greu de trecut. Acesta este și motivul pentru care, pînă acum, unitatea nu a primit avizul sanitar pentru noul an școlar.
Cei de la Nova Construct nu știu nimic
Pentru clarificarea situației ne-am adresat directorului Societății Nova Construct S.A. din Iași, Constantin Pîrlog. „Habar nu am despre ce este vorba. Am auzit eu ceva, dar nu am nici o putere să rezolv problema. Este foarte complicat. Este o altă firmă care se ocupă de remedieri de acest gen. Nu eu am fost implicat la reconstrucția Școlii din Deleni. Era o altă firmă, Moldrom, care după cîte am auzit eu a dat faliment anul trecut”, a explicat pe scurt acesta. În final, toată lumea se spală pe mîini, banii Băncii Mondiale au fost dați, dar obiectivul nu a fost atins. Ca în multe alte cazuri, probabil că cei responsabili de toate aceste probleme vor scăpa nesancționați. (Olimpia FILIP)
Lasă un răspuns