• aceștia trebuie să plătească la Casa de Asigurări de Sănătate din Bacău banii pentru zilele de spitalizare ale victimelor lor • pînă acum s-au recuperat doar 600 de milioane de lei
Bătăușii și vinovații de accidente rutiere sînt datori vînduți la sistemul de sănătate. „Aceștia, conform legii, sînt obligați să plătească zilele de spitalizare ale victimelor lor. Pacienții respectivi au fost externați, dar agresorii nu și-au plătit contribuția aferentă, iar noi trebuie să recuperăm aceste debite”, ne-a declarat medicul Florina Buzdugan, purtător de cuvînt la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău. Asistența medicală a acestor oameni, care pînă la urmă nu au nici o vină că au ajuns pe patul de spital, este achitată din cotizațiile contribuabililor la sistemul de sănătate. De aceea se încearcă recuperarea banilor de la vinovați, pentru că nu este drept ca asigurații să suporte plata spitalizării. Cu acești bani se pot face investiții într-un spital sau se pot da la medicamente.
Instituția băcăuană are atribuții în recuperarea acestor bani de acum doi ani. La CJAS Bacău s-a strîns un debit de aproximativ 1,5 miliarde de lei, din care s-au recuperat doar 626 milioane de lei. „Pînă în 2003, de recuperarea acestor bani s-au ocupat spitalele. În prezent, cumulat anul trecut și anul acesta sînt pe rolul instanței 414 de dosare”, a mai spus medicul Buzdugan.
Toate datele privind cheltuielile cu asistența medicală furnizată de spitale sau Salvare persoanelor agresate sau accidentate sînt adunate de CJAS Bacău. Dacă cei responsabili refuză să plătească, se trimite o adresă instanței solicitînd ca instituția să se constituie parte civilă în proces pentru a-și putea recupera banii contra serviciilor medicale furnizate. În medie, pentru o persoană bătută sau lovită de mașină se cheltuie circa trei milioane de lei, dar au fost și situații în care pentru spitalizarea pacienților bătuți sau accidentați s-au cheltuit chiar și 50 de milioane de lei.
Instanța s-a pronunțat pînă în prezent în 92 de cazuri, iar Casa de Sănătate a înaintat somațiile persoanelor respective. Cele mai multe, 68, sînt pentru persoanele care au vătămat în accidente rutiere alți oameni, iar 24 sînt pentru bătăușii ale căror victime au necesitat zile de spitalizare. Nu de puține ori, angajații Casei de Asigurări fac muncă de detectivi, deoarece trebuie să dea de urma agresorilor pentru a-și putea recupera banii. Paradoxal este că, după ce se văd cu hotărîrea instanței favorabilă, reprezentanții CJAS Bacă nu știu prin ce metodă să recupereze banii, deoarece legea care le dă acest drept nu are și norme. „Așteptăm de la Casa Națională normele metodologice care să stabilească dacă recuperarea banilor se va face prin executare silită de către noi, sau printr-un executor judecătoresc”, a precizat Florina Buzdugan. O parte din debite a fost recuperată chiar de spitalele unde au fost îngrijite victimele. Spitalul Moinești a recuperat de la agresori 84 de milioane de lei, iar cel din Onești de 175 de milioane de lei. Cei mai mulți bani, aproape 60% din datoria de 1,5 miliarde de lei, trebuie recuperați de la bătăuși. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns