• în blocul nr. 5 de pe strada Pictor Aman nu curge nici măcar apă rece, așa încît oamenii sînt nevoiți să ducă materiile fecale cu găleata afară din locuințe • s-a ajuns în această situație, deoarece unii au acumulat datorii imense la utilități • locatarii, probabil cei mai sărmani din Bacău, sînt veșnic la spital din cauza bolilor de plămîni și a hepatitei
Cine ar putea bănui că în inima Bacăului există un bloc de locuințe fără apă și căldură sau că pe 11 metri pătrați locuiesc mai bine de zece oameni. Blocul de locuințe sociale de pe strada Pictor Aman nr. 5 posedă de mulți ani toate aceste «calități». Deși locatarilor li s-au făcut promisiuni repetate din partea autorităților, cum că vor avea apă și căldură, situația nu s-a remediat.
„Condițiile de trai de aici sînt inacceptabile. În campania electorală, Stavarache a promis că se va achita apa rece din fondurile Primăriei, dar situația a rămas aceeași. Nefiind apă de nici un fel, șobolanii, mizeria și aglomerația fac ca îmbolnăvirile să fie foarte fregvente în acest bloc”, ne-a declarat Anton Ungureanu, administratorul blocului. Cei care ajung la spital reclamă afecțiuni respiratorii și digestive. „Noi am primit această locuință, provizoriu, acum doi ani. Atunci m-a ajutat doamna Șova, dar ne-a abandonat aici. Cînd am mai fost în alte ocazii la ea, mi-a vorbit vulgar și m-a expediat. De atunci, în garsoniera asta mică locuim nouă suflete, cîteodată chiar mai mulți. Am dormit și pe hol, unde ne-am instalat astă vară un pat. Acum, Florin, soțul meu, este bolnav de TBC și va trebui să facă o operație. Înainte de el, a fost bolnavă și fiica mea, și verișoara ei Florentina, tot de TBC. Copii se duc pe străzi să-și facă nevoile, cîteodată la toaletele publice, sau cînd sîntem în casă, la găleată, pe care o ducem la ghenă”, ne-a declarat Tinca Cristea, cared locuiește la apartamentul nr. 15 din acest imobil.
Au vrut o viață mai bună, dar au ajuns în infern
În acest bloc nu e nevoie să cauți cazurile excepționale. Toți sînt dornici să-ți spună povestea lor, necazurile, sărăcia care îi condamnă la astfel de condiții. „Noi trăim 11 persoane într-o locuință. Nici unul dintre noi nu are de muncă, de aceea ne este și mai greu. Deși mai reușesc să cîștig cîte ceva din vînzarea fiarelor vechi, banii nu ajung. Avem șase copii, tot la mine stă și mama, și cei doi frați ai mei, care sînt handicapați cu gradul I. Acum venim de la spital, abia l-am externat pe fiul meu, Florin, bolnav de pneumonie. Mă mir că nu ne-am îmbolnăvit de hepatită, că nu avem nici un fel de condiții să ne spălăm sau să stăm în curățenie”, s-a plîns și Costică Profir, unul locatar de la apartamentul 10.
Aparte este cazul unei familii tinere, care locuiește într-un apartament de aici. Absolvenți ai unei școli profesionale, cei doi au hotărît să trăiască pe propriile picioare. Și-au modernizat singuri locuința pe care au și cumpărat-o, dar la fel ca ceilalți din bloc resimt puternic lipsa apei. „Am cumpărat locuința acum cinci ani, cu 38 de milioane de lei. De atunci, am încercat să o facem mai frumoasă, să devină casa noastră. Cîștigăm opt milioane și jumătate împreună, astfel am reușit să ne punem ușă metalică sau să avem calorifer electric. Noi nu avem nici o vină că alții nu au plătit datoriile, dar la fel ca ei trebuie să suportăm consecințele lipsei apei. Sîntem nevoiți să ducem materiile fecale afară cu găleata…”, ne-a povestit Lucian Pascaru.
Reprezentanții Primăriei știu despre mizeria în care trăiesc locatarii din acest bloc, dar despre lipsa de reacție de pînă acum, nici o vorbă. Ei promit însă o rezolvare în viitorul apropiat. „Cunoaștem situația acestui bloc de locuințe și greutățile în care se zbat locuitorii săi. Pentru ca locatarii să aibă apă, vom încerca să facem un efort să plătim datoriile acestora la R.A.G.C., cît se poate de curînd. Sperăm ca într-o săptămînă, problema care este tergiversată de foarte multă vreme să poată fi rezolvată, iar locuitorii să aibă apă rece”, ne-au declarat inspectorii din cadrul Primăriei. (Mircea MERTICARIU)
Lasă un răspuns