• din 2002, la biblioteca Universității Bacău nu a mai fost achiziționată nici o revistă străină de specialitate • deși fondul de carte numără acum peste 230.000 de volume, spațiul a rămas același ca și acum 40 de ani
În Corpul A al Universitățiii Bacău funcționează o bibliotecă studențească, înființată odată un instituția de învățămînt, adică în anul 1963. De la începuturile ei și pînă în anul 1994, această lume a slovei scrise a avut un caracter enciclopedic. S-au achiziționat cărți din cele mai diverse domenii pentru toate disciplinele care se predau în Universitate. Numărul lor actual depășește cifra de 230.000 de volume. Mai mult, datorită unor pasionați de cultură, în fondul înghesuit în rafturile bibliotecii și nu numai, se află cărți rare și vechi, cum ar fi „Lexiconul de la Buda” din 1825, „Filosofia cuvîntului și a năravurilor adică logica și etica elementară” din 1825, sau volume din sec. XVIII, în limba franceză și nu numai.
Toate au fost bune și frumoase, pe cît se poate, pînă în 2002. Din nefericire pentru studenții băcăuani dornici de a cunoaște realitățile din afara țării, din acel an au fost sistate abomanentele la publicațiile din străinătate. „Pînă în 2002 au fost continue abonamentele la cîteva publicații străine, dar după această dată nu s-au mai făcut. Cred că din cauza lipsei banilor”, ne-a declarat Cecilia Anghel, bibliotecara șef de la Universitatea Bacău. Situația este cunoscută de noul prorector cu probleme de învățămînt a Universității Bacău, care speră ca, din toamna acestui an, starea de fapt să se modifice. „O să discutăm în mod sigur la începutul anului viitor. Personal, am încercat să iau cîteva reviste străine, dar sînt foarte scumpe. Ne trebuie fonduri și sînt sigură că o să le găsim”, ne-a declarat conf. univ. dr. Adriana Romedea, prorectorul cu probleme de învățămînt. Oricum situația grea de la capitolul publicații străine a fost atenuată de achiziția volumelor și publicațiilor din ultimii doi ani. „În 2002, au fost achiziționate 3591 de volume, iar în anul 2003 au intrat în fondul bibliotecii nu mai puțin de 3605 volume. Cît privește anul în curs, în primul semestru au fost achiziționate 1025 de cărți”, ne-a mai spus prorectorul Romedea. Timpul trece, achizițiile au continuat să fie făcute, în funcție de buget și posibilități, însă spațiul acordat bibliotecii a rămas neschimbat. Iar pentru a depozita un fond de carte deloc neglijabil într-un spațiu rămas același de 40 de ani nu este deloc firesc. Ca și în cazul Bibliotecii Județene „C. Sturdza”, nimeni nu a găsit pînă acum o soluție eficientă pentru a rezolva această problemă definitiv. „Avem aceleași săli ca și acum 41 de ani. Spațiul bibliotecii nu a crescut deloc, deși numărul de volume aflate în colecție este mai mare și sporește cu fiecare an”, ne-a spus Cecilia Anghel. În opinia conf. univ. dr. Adriana Romedea, problema spațiului nu este una care afectează doar biblioteca universității, ci și cadrele didactice. „Ducem o lipsă acută de spațiu. Nu doar pentru bibliotecă. Sînt și prorectori care nu au un birou așa cum se cuvine”, a recunoscut profesoara Romedea.
În condițiile date, studenților nu le rămîne decît să acceseze internetul, disponibil prin sălile de seminarii dotate cu computere, pentru a căuta și a studia ceea ce îi interesează. Urmînd mai apoi a consulta biblioteca universității, în mod deosebit pentru chestiuni ce țin de autori „clasici”, cei care continuă să fie punctul de interes numărul unul pentru viitorii intelectuali ai țării (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns