Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la CET Bacău a aprobat, în ședința desfășurată la începutul acestei săptămîni, planul de investiții pentru anul viitor. Valoarea totală a sumelor care vor fi investite în anul 2003 va fi de peste 100 de miliarde de lei. Din acești bani, 42 de miliarde de lei vor veni din fondul special al Ministerului Industriilor și Resurselor. Banii vor fi direcționați spre continuarea investițiilor la grupul energetic II, lucrările fiind demarate încă de pe vremea cînd termocentrala băcăuană era în subordinea Termoelectrica SA. „Această sumă nu ne permite decît să mai realizăm cîteva lucrări și să acoperim o parte din realizările din acest an. Pentru a finaliza întreaga investiție la grupul II ar fi necesare circa 1.200 de miliarde de lei. În condițiile în care alocațiile pentru realizarea acestei centrale merg în acest ritm, al doilea grup energetic de la CET Bacău va fi dat în folosință în următorii 4-5 ani”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
În afara celor 42 de miliarde de lei care vor proveni din fondurile speciale ale Ministerului Industriilor, CET a mai alocat pentru investiții, din fonduri proprii și din surse de la Consiliul Local, alte peste 60 de miliarde de lei. Cei mai mulți bani vor fi direcționați spre realizarea dotării blocurilor racordate la punctele termice de cartier cu gigacalorimetre. „Alocația pentru acest capitol este de 29 de miliarde de lei. Acești bani ne-ar permite că montăm gigacalorimetre la un număr de 446 de scări de bloc din totalul celor 1655 deservite de CET. Nu am stabilit, deocamdată, blocurile care vor fi intra în programul de investiții, întrucît o parte din asociații ar putea solicita montarea în avans de aparate de măsurare/înregistrare, iar noi vom fi obligați, conform Ordonanței 73, să suportăm, în final, costul acestor investiții”, a mai spus directorul Vasile Drăgușanu.
Pentru că anul viitor CET va prelua nouă centrale termice de cartier de la Termloc, alocația pentru transformarea acestora în puncte termice de cartier este de 26 de miliarde de lei. Cele nouă centrale termice care urmează să fie preluate de CET sînt: Bacovia numerele 1, 2 și 3, URA, Neptun, Dacia, Bucegi, Gară și Nufărului. Alte cîteva miliarde de lei au fost repartizate de membrii AGA pentru inlocuirea schimbătoarelor de căldură cu schimbătoare cu plăci. În acest an, CET a cheltuit aproximativ opt miliarde de lei pentru montarea de schimbătoare performante pentru încălzirea apei calde. Pentru a avea o sursă alternativă în caz de avarie, lucru care în prezent nu există, societatea a repartizat, pentru reabilitarea CAF-ului de la Letea, 7,5 miliarde de lei. Directorul Vasile Drăgușanu a ținut însă să precizeze că, în condițiile în care societatea funcționează deocamdată cu pierderi, aceste sume nu sînt decît pe hîrtie. Ele ar putea fi puse în practică doar cu fonduri alocate de Consiliul Local Bacău, care a preluat societatea în primăvara acestui an, sau cu fonduri externe. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns