Fiscul va colecta anul viitor și contribuțiile pentru pensii, șomaj și sănătate
• sumele de primit se vor compensa cu sumele datorate • de la 1 ianuarie, colectarea va fi unică, la Finanțe, dar contribuțiile se vor evidenția în conturi separate
De la 1 ianuarie anul viitor, fiecare contribuabil va avea la Administrația Financiară un singur dosar fiscal. Casa Județeană (Națională) de Pensii și Casa Județeană (Națională) a Asigurărilor de Sănătate nu vor mai strînge anul viitor contribuțiile sociale suportate de angajați și angajatori și nici nu-i vor mai urmări pe rău-plătnici. Toate atribuțiile de colectare și gestionare a banilor vor trece, odată cu personalul aferent, la Ministerul Finanțelor și direcțiile generale din teritoriu, așa cum s-a întîmplat, de la 1 octombrie 2003, cu activitatea de control. În dosarul unic de la Administrația financiară al unui contribuabil se vor evidenția toate impozitele, taxele și contribuțiile sociale. Contribuabilii care au de primit bani înapoi de la stat, sub forma rambursărilor de TVA, spre exemplu, vor putea compensa aceste sume și cu obligațiile datorate la fondurile de pensii, șomaj și sănătate. Tot de la 1 ianuarie, se vor diminua contribuțiile sociale totale cu 3 procent, pînă la 49,5 la sută. De la 1 ianuarie, colectarea va fi unică, la Finanțe, dar contribuțiile se vor evidenția în conturi separate.
Ce zic actele normative
Actele normative ce reglementează aceste modificări sînt Ordonanta Guvernului nr.86/2003, publicată în Monitorul Oficial nr.624/2003, și Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.644/2003, publicat în MO nr.855/2003.
• Începînd cu 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea și colectarea creanțelor bugetare reprezentînd contribuții sociale de la persoane juridice și fizice care au calitatea de angajator sau asimilat al acestora se realizează prin organele fiscale unde contribuabilii sînt luați în evidență ca plătitori de impozite și taxe. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, precizează că sînt asimilați angajatorilor organizațiile profesionale, sindicale, patronale, partidele politice; asociațiile de locatari; alte asociații fără personalitate juridică; autoritațile executive/legislative/judecătorești, pentru persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective, legislative sau judecătorești pe durata mandatului; instituțiile publice și alte autorități, pentru funcționarii publici; unitățile militare, pentru persoanele care satisfac serviciul militar în termen și pentru care datorează contribuția pentru asigurări sociale de sănătate; instituțiile specifice, pentru persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv și pentru care datorează contribuția pentru asigurări sociale de sănătate. Tot în categorie angajatorilor intră și agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, pentru persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj și alocații de sprijin; alte entități care datorează contribuții sociale și rețin contribuții sociale de la persoanele asigurate obligatoriu prin efectul legii.
• Contribuțiile sociale care se declară și se plătesc la fisc: contribuția de asigurări sociale datorată de angajator; contribuția individuală de asigurări sociale reținută de la asigurați; contribuția de asigurări pentru șomaj datorată de angajator; contribuția individuală de asigurări pentru șomaj reținută de la asigurați; contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale datorată de angajator; contribuția pentru asigurări sociale de sănătate datorată de angajator; contribuția pentru asigurări sociale de sănătate reținută de la asigurați; contribuția pentru pensie suplimentară neachitată pînă la data de 31 decembrie 2003; contribuția la Fondul de pensii și asigurări sociale ale agricultorilor neachitată pînă la data de 31 decembrie 2003.
• Maricel Radu precizează că, după data de 1 ianuarie 2004, contribuabilii declară și achită contribuțiile sociale, la organul fiscal unde sînt luați în evidență ca plătitori de impozite și taxe, pîna la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează drepturile salariale, cu următoarele excepții pentru luna decembrie 2003:
– persoanele juridice, sucursalele și/sau puncte de lucru, care în anul fiscal 2003 au declarat și plătit contribuții sociale, pentru luna decembrie 2003, depun declarații și plătesc contribuțiile sociale pînă la data de 25 ianuarie 2004, la organele fiscale care au preluat activitatea și evidența contribuțiilor sociale;
– plata obligațiilor bugetare reprezentînd contribuții sociale datorate și neachitate la 31 decembrie 2003 se efectuează începînd cu data de 1 ianuarie 2004, de către unitățile care înregistrează aceste restanțe, respectiv persoana juridică, sucursala și/sau punctul de lucru, după caz.
• Plătitorii de contribuții sociale persoane juridice pentru activitatea proprie și sucursale/puncte de lucru care, la data de 31 decembrie 2003, înregistrează obligații restante reprezentînd contribuții sociale neachitate pînă la data de 31 ianuarie 2004, au obligația să depună o declarație-inventar la organele fiscale competente. Declarația-inventar se depune pînă la data de 15 februarie 2004. Declarația-inventar cuprinde fiecare contribuție socială datorată, pe ani fiscali, împreună cu dobînzile și penalitățile de întîrziere stabilite prin acte de control și/sau calculate pe propria răspundere de către plătitorii de contribuții sociale.
• „Declarația privind contribuțiile sociale”, cod 14.13.01.01/c și „Declarația-inventar” se depun la organul fiscal competent, în format electronic. „Formatul electronic al declarațiilor se obține prin folosirea programului de asistență elaborat de Ministerul Finanțelor Publice și se transmite organului fiscal competent pe dischetă. Formatul electronic trebuie însoțit de formularul editat de plătitori cu ajutorul programului de asistență, semnat și ștampilat”, informează
Maricel Radu. Programul de asistență este distribuit contribuabililor gratuit de unitățile fiscale sau poate fi descărcat de pe serverul de web al Ministerului, la adresa „www.mfinante.ro”. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns