• Ioan Barbu, șeful Inspectoratului de Muncă din Bacău, spune însă că și aceste firme trebuiau verificate, la fel ca și ceilalți agenți economici
Controalele efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău la cabinetele medicale private, acțiune care se încadrează într-o campanie declanșată la nivel național, nu s-a dovedit atît de eficientă pe cît s-a dorit. Cel puțin la această concluzie trimite raportul dintre resursele investite de instituția statului, plătite din banii contribuabililor, și rezultatele obținute pe teren.
Săptămîna trecută, în intervalul 21 – 23 aprilie, ITM Bacău a inițiat, așa cum s-a cerut de la centru, o campanie de controale la unitățile medicale private din județ. S-au căutat cazurile de muncă la negru și nerespectarea prevederilor legii în privința sănătății și securității muncii. „Dintre cele peste 30 de unități verificate, trei au fost descoperite cu personal fără forme legale. Este vorba, în total, de cinci persoane pentru care societățile respective au fost sancționate cu amenzi între 20 și 25 de milioane de lei. Alte 16 au primit numai avertismente pentru nereguli de protecția muncii”, a precizat Dan Buftea, purtătorul de cuvînt al ITM Bacău. „În zilele de miercuri și joi am mobilizat un număr de 18 inspectori și trei automobile. S-au cheltuit circa 15 milioane de lei, ca o medie salarială, și 500.000 de lei pe combustibil”, a adăugat inspectorul-șef Ioan Barbu. Numai că efortul depus de oamenii ITM și cheltuiala făcută nu s-a concretizat și în rezultatele de pe teren. Cu toate acestea, conducerea ITM a explicat că „toate unitățile, indiferent de mărime și de tehnologie, trebuie controlate în timp și că se impunea cumva o campanie, deoarece aceste unități din sectorul medical privat, neavînd mari probleme, nu prea au fost verificate”. Interesant este că nici adresa oficială primită de ITM de la centru nu oferă o motivație clară pentru demararea acestei campanii. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns